Безплатна доставка над 60 лв.

Вила Басареа

Вила Басареа

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 2014

Eye Значение на името: Идеята на името на винарната е да отразява отношението на собствениците към местната история, да влага чувството за връзка с предшествениците ни и да оказва почит на миналото на винарския занаят. BA’SSAREUS (Bassareus) е тракийско прозвище на Дионис, което, според гръцките обяснения, произлиза от басара (bassara) или басарис (bassaris) – дългата роба, която самото божество и Менадите (Maenads) са носили в Тракия, откъдето идват и честите именувания на Менадите – Басари (Bassarae) или Басариди (Bassarides). Името на тази дреха също изглежда свързанос басарис (bassaris) – лисица, вероятно защото се е правила от лисичи кожи. Причината за това може би е било привличането на животното към гроздето, причинявайки загуби на лозарите. Счита се за възможно Басареус да е божеството, пазещо лозята от вредители.

Wine Barrels

История на винарната

Вила Басареа e създадена през 2014г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, съчетавайки модерната технология с традициите на нашите предци.

Вила Басареа e малка винарска изба с капацитет от 70 тона, разположена в южната част на лозаро-винарския район на Тракийската низина. Намира се в гр. Харманли само на 8 км от древния римски път Via Diagonalis.
За направата на всяко едно от вината на избата се използва местно грозде, отглеждано от изтъкнати лозари от региона. Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд. Стремежът на Вила Басареа е да съчетае знанията и процесите на модерната технология с традициите на нашите предци, създавайки едно различно и забележително вино.

Собственик: Тодор Братанов, Кирил Братанов и Камен Коев

Енолог: Камен Коев

Камен Коев завършва през 1999г. във ВИХВП - Пловдив специалност- технология на виното, пивото, високоалкохолните и безалкохолни напитки.

След дипломирането си Камен започва работа във Винпром Лясковец. После преминава през няколко предприятия и се установява в гр. Харманли. С вече солиден опит и мечта да развива собствената си философия за правене на вино Камен заедно с партньори създава Villa Bassarea, където в момента е главен енолог и съсобственик.

След 21 кампании в България и 8 в Турция/Arda Winery/ Камен все повече се убеждава, че минималната намеса в процеса и подборът на най-доброто грозде са ключът към създаването на отличителни вина. Дългогодишният опит и срещата със стотици винолюбители го убеждава, че това е правилната посока. Съпругата му Илиана Коева - също технолог във винарна в региона е най-добрият му коректив. Често обсъждат, дегустират и въодушевено коментират около бутилка или бъчва с вино.

Когато през 2006 г. започва работа за пръв път с тероара на Южен Сакар, Камен забелязва, че в региона белите вина са слабо застъпени. Идвайки от северна България и запознат с производството на висококачествени бели вина решава да експеримнетира и още с първите реколти доказва потенциала на региона в производството и на бели и розови вина.

Идеята за създаването на Villa Bassarea е повлияна от едно ключово приятелство. На един празник на виното от Харманли Камен е член на журито за определяне на най – добрите вина. След конкурса заедно с Тодор Братанов коментират разпалено най-добрите вина и решават да направят собствена изба. Решенията, взети на маса често се забравят на сутринта, но спойката между двамата приятели в случая е силна заради общата им визия и плам да правят регионални вина с чист произход и щадяща технология.

Макар и известен с пословичната си скромност, Камен е една от ярките фигури на Сакарското вино. Неговите вина са притегателна за много винолюбители, които вече могат да се насладят на дегустация и винена беседа в регионалната дегустационна зала. Енотека „Сакар“ е новият приекти на Камен и Тодор, където се провеждат професионални дегустации, тематични винени вечери и любителски курсове за дегустация на вина.

Vines

Лозя

За направата на всяко едно от вината на избата се използва грозде от региона (основно край с. Изворово), отглеждано от изтъкнати местни лозари. Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд.

Grapes

Сортова разновдиност

Винените сортове, които се използват за производството на вината с марка Villa Bassarea са Сира, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Вионие.

Wine Bottles

За вината

Капацитетът на избата е 70 тона, а сериите вина носят имената „Labis“, „Villa Bassarea“ и „Image“. Името на избата произлиза от "Bassareus", което е тракийско прозвище на Дионис, а лимитираната серия от 400 бутилки Saratok е в чест на първия тракийски владетел поставил портретното си изображение на монета, заедно с лоза и грозд.

Wine Tourism

Винен туризъм

Регионалната енотека Sakar wine shop and tasting room е разположена непосредствено до винарната и има капацитет от 40 места вътре и голяма градина отвън, където могат да се провеждат дегистации на вина от 8 изби в региона.

Дегустация и посещение на избата се предлагат след предварителна резервация.
• Адрес: ул. Коста Андреев 3, гр. Харманли (До бензиностанция Лукойл и в непосредствена близост до винарна Вила Басареа);

Контакти

Featured Image

Име: Тодор Братанов

Телефон за резервации: +359 88 888 7934

Имейл адрес: villa@bassarea.bg

https://bassarea.bg/

https://www.facebook.com/VillaBassarea/

Вина на Вила Басареа

X