Безплатна доставка над 60 лв.

Капатово

Капатово

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 1997

Eye Значение на името: Намира се в близост до село Капатово

Area Декари: 174 дка

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров и многобройните срещи с вината на Капатово:
През годините имаше няколко винарни, които се споменаваха като еталон за бутиково вино и градски легенди за истинско бутиково вино. Капатово намериха свои почитатели – отначало в много тесни кръгове. Преди повече от 10 години те започнаха изключително обрано – само с 1 бяло и 1 червено. Те са представители на един традиционен български винен регион, но с нетрадиционни сортове – Примитиво, Мурведър, Гренаш, Вионие. Изключително скромното портфолио и балансираните блендове бързо ги различават от всички познати дотогава винарни на пазара. Всяка реколта се очаква с нетърпение и за първи път човек може да си закупи бокс с по-високо качество на виното.

По време на нашият винен тур с Тапачето на юг от Сандански и почти до границата с Гърция посетихме и Капатово. Както и при други винарни ни направи впечатление бузепречно подържаните лозя и овощни градини. Приложените снимки не са само на един „перфектен“ ред лозя или „фотогенични“ дръвчета, ред и чистота цари в цялото стопанство.

Екипът на градини и лозя „Капатово“ ни посрещна подобаващо – много настроение и страхотно гостоприемство. Отделиха ни време, за да ни разкажат как са започнали с ябълки и череши, което и досега е основната им дейност. До момента вече имат 4 различни вида вино – 1 бяло, 1 розе и 2 червени. През годините не променят първоначалните блендове, а само добавят розе и по-леко на тяло червено.

Wine Barrels

История на винарната

Далече от индустриални обекти и замърсяванията на модерния живот, само на 5 километра от Мелник се намират насажденията на градини и лозя Капатово
Стопанството, започнало своята история през 1997 г., днес обхваща над 1200 декара, в землищата на селата Капатово и Зорница. На тази територия са разположени овощни и зеленчукови насаждения, лозови масиви, стопански сгради и хладилни камери.

Днес Градини и лозя „Капатово“ е семейно имение. Целта на собствениците е да отглеждат качествена продукция, отговаряща на очакванията на техните клиенти, като правят това, което е най-добро за земята и насажденията.

Собственик: Лилия Божилова

Vines

Лозя

Градини и лозя „Капатово“ имат 174 декара собствени лозя – 104 декара лозови масиви в плодоотдаване и 70 декара млади лозя. Предстои засаждане на нови 20 декара.
Сортовете са подбрани след внимателно проучване на качествата на почвата и климатичните особености. Посадъчният материал е закупен от френската фирма „Гийом“.
Лозята са част от семейно имение, където насажденията получават ежедневни грижи, с цел постигане на максимално качество на реколтата.

Изградена е система за капково напояване, която обхваща всички 174 декара и дава възможност за реакция при климатични аномалии и драстични засушавания.
Създадени в район с утвърдени традиции в лозарството, вината „Капатово“ започват нова „история“ с нетипични за региона сортове: Совиньон Блан, Вионие, Шардоне са представителите на белите и Сира, Пти Вердо, Марселан, Примитиво, Мурведър, Гренаш и Каринян са червени. Подборът за сортовете става след изследване на почвата, оценка на климата и желанието за работа с утвърдени френски сортове.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Участват в ежегодната инициатива на региона за Дните на отворените врати в Мелник и тогава е един от малкото пъти, в които може да посетите винарната.
Не разполагат с база или място за дегустации, но може да организираме дегустация на техните вина в нашия магазин на улица Шишман 19.

Контакти

Featured Image

Име: Франц Димитров

Телефон за резервации: +359 888 521 444

Имейл адрес: office@kapatovo.bg

office@kapatovo.bg

https://www.facebook.com/Kapatovo

Вина на Капатово

X