Безплатна доставка над 60 лв.

Малката Звезда

Малката Звезда

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 2005

Eye Значение на името: Винарна “Малката звезда” е създадена на място наречено “Малката звезда”(кръстопът на стари римски търговски пътища)

Area Декари: 160 дка

Wine Barrels

История на винарната

Винарна “Малката звезда” е основана 2005 г от Д-р Стефан Ангелов и партньори.. Избата притежава около 1000 кв.м застроена площ. Изградена е от дялан камък. “Звездата” представлява античен търговски кръстопът свързан с търговията на вино в древността. Историческата харизма на местността инспирира идеята за винарна у д-р Ангелов. Неговото решение е затвърдено в разговори с колеги зъболекари относно тежката атмосфера на работното им място и пълния със стрес работен ден и как едно добро вино би било идеален лечебен еликсир за гилдията. Друг стимул за него са контактите с монасите от българския манастир в Атон,Света Гора, които споделят с него желанието си за едно “чисто българско вино”. Така историята започва…

Собственик: Д-р Стефан Ангелов

Енолог: Свилен Георгиев

Енологът на ВИ „Малката Звезда“ Свилен Георгиев – започва своето образование в УХТ– Пловдив през 2010 година – „любовта ми към виното идва от моите родители и от сремежа ми да разгадая загадката му, комплексността му ме привлича, това че всяка глътка дава ново усещане е най-изумителното усещане“.

През 2015 година се дипломира в магистърска степен в специалнсот „Технология на виното и пивото – профил вино и високоалкохолни напитки“ и започва работа като енолог във ВИ „Малката Звезда“ по време на обучението си има стажове във водещи изби в България. През 2017 година бе част от екипа на Stone Bridge Wines – Clare Valley, Australia

Vines

Лозя

Винарната има 160 декара собствени лозя от сортовете Мерло, Каберне и Памид. Насажденията се намират в региона на винарната, и са разположени на югозападните склонове на Сакар планина в Коларовския лозов масив от 8 000 дка, който е един от най-големите в България.

Teroar

Тероар

Днес винарната следва традицията на древните майстори на виното по българските земи. “Малката звезда” разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите желаещи да почустват “магията на виното”.

Избата е екипирана с модерна технология за производството на елитни чевени и бели вина притежаващи стил и префиненост, произвеждани при строг контрол върху качеството на гроздето. Капацитета на винарната е в рамките на – 220-230 тона грозде и продуцира 130-150 хиляди бутилки вино годишно. Подземната изба помещава 400 бурета от френски, български и американски фин дъб. Винарна “Малката звезда” е фокусирана върху производството на лимитирани серии вина с високо качество.
Оборудвана е с модерна техника за винефициране.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Не разполагат с база или място за дегустации, но може да организираме дегустация на техните вина в нашия магазин на улица Шишман 19.

Контакти

Featured Image

Име: Малката Звезда

Телефон за резервации: +359 886 087 872

Имейл адрес: malkatazvezda@abv.bg

http://malkata-zvezda.da-art.bg/

https://www.facebook.com/MalkataZvezdaWinery/

Вина на Малката Звезда

X