Безплатна доставка над 60 лв.

Манастира

Манастира

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 2005

Eye Значение на името: Много хора се питат защо избата се казва „Манастира“. И както обичаме да казваме - нямаме нищо общо с манастир и не правим манастирско вино. Местността, където се намира и избата и лозовите масиви, носи името „Манастира“, защото преди векове там е имало манастир с чудотворна икона, който е бил изгорен от турците, когато завладели тези земи. Искахме да запазим част от историята, затова и кръстихме избата по този начин. Също така във всяко едно от червените вина се придържаме към българското - Тракия, Ибър, Илая… Например, според легендата Илая е майката на Мавруда

Area Декари: 300 дка

Wine Barrels

История на винарната

Винарска изба „Манастира” е специализирана в производството на висококачествени вина. Разположена е в Южна България, на 25 км. северозападно от гр. Пазарджик и на 70 км. от гр. София, в дълбока долина обградена от склоновете на Средна гора, покрай брега на река Тополница. Разположена е в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Винопроизводството в този край се слави с хилядолетни винарски традиции. Построена е върху територия с богато културно и историческо наследство. Доказателство за това са останките от църковно средище в миналото, което дало името на местността – „Манастира“.
Във винарска изба „Манастира” създават вина с много желание и любов. Група от специалисти са в основата на сътворяването на вината, получени от добре селектирано грозде от собствени лозови масиви контролирани целогодишно. Преди да се предложат на пазара вината имат задължително стареене в нови барици. Тяхната цел е да произвеждат бутиков продукт с високо качество, носещ духа на древната история и в същото време на непознатото и новото. Всяка марка има своята идентичност, изразявайки характера на виното, което представя и правейки
го емблематично.

Собственик: Николай Стаменов

Инженер агроном, управител на пазарджишката фирма Агрофарм, Агробизнесмен на България за 2007 г.
"Разбира се, не стоим на едно място, агробизнесът и винарството не търпят застой... Работата не е малко, но имам пълната подкрепа на семейството ми. Моите дъщери Златина, по-голямата, и Диана се занимават с винарството и търговията. За мен остана другата грижа- производството на гроздето. Т.е суровинно да обезпеча винарския сектор на фирмата ни."

Енолог: Георги Кузмов

Vines

Лозя

Винарска изба “Манастира” разполага с първокласни лозя от сортовете: Каберне Совиньон, Мавруд, Мерло, Сира и Анчелота, а също така и бели сортове грозде: Шардоне, Совиньон Блан и Мускат Отонел. Избата и лозовите масиви са разположени в Тракийската низина – най-подходящият за отглеждане на грозде регион в България.

Teroar

Тероар

Винопроизводството в района датира още от времето на древните траки и се слави с хилядолетни винарски традиции. Климатичните условия на този край дават добри предпоставки за получаването на богати, плътни и запомнящи се червени вина от сортовете „Каберне Совиньон” и „Мавруд.

Подходящата комбинация от климатични и почвени особености благоприятстват за отлично качество на лозята и уникалния характер на вината. В района се отглеждат бели и червени сортове грозде, но червените доминират по количество.

Постоянната грижа за лозята се отразява върху качеството на гроздето и колко добре узрява то. Затова група специалисти контролира целогодишно лозовите масиви.
Гроздоберът започва средата на септември, началото на октомври, когато гроздете достигне оптимална зрялост.

Бере се на ръка, а след това се транспортира до избата в малки пластмасови касетки, където ръчно се отстраняват всички дефектни зърна.
Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Работно време:
Понеделник – Петък
08:00 ч. – 17:00 ч.
Посещения на винарната и дегустации се провеждат само с предварително записване.

Контакти

Featured Image

Име: Винарска изба Манастира

Телефон за резервации: 359 887 065 635

Имейл адрес: office@manastirawinery.com

https://manastirawinery.com

https://www.facebook.com/ManastiraWinery

Вина на Манастира

X