Безплатна доставка над 60 лв.

Царев Брод

Царев Брод

Featured ImageИзточен регион

Calendar Дата на създаване: 2001

Area Декари: 420 дка

Wine Barrels

История на винарната

Винарска изба Царев Брод се намира в село Царев брод, област Шумен, в непосредствена близост до единственият скален барелеф в Европа – Мадарския конник, който е обект на световното културно и природно наследство на Юнеско.

Проектът за изба започва в далечната 2001 година, когато нашето семейство агрономи засажда първите декари от лозово стопанство, достигащо в настоящия момент до 270 дка. Ние, като хора близки до земята, сме наясно, че постройки, сгради и изба се вдигат бързо, но многогодишните растения изискват време и системна грижа. Суровината- тя е водеща за една бъдеща изба.

След осем кампании по гроздобер, нашето грозде от сортовете Совиньон Блан, Траминер, Шардоне, Ризлинг и Пино Ноар е изпробвано при различни условия на винификация от водещи български изби за направата на тяхна продукция.

Така, когато през 2015 година лозето достига оптимална фаза от своя растеж, се събра екип от специалисти, които през всичките тези осем години са били близо до преработката на гроздето, знаейки неговите технологични особености. Построихме избата в непосредствена близост до нашите лозя.

Собственик: Иван Иванов

Енолог: Николай Кръстев.

„Прекарвах голяма част от лятната ваканция в местната пивоварна „Ломско пиво”, там се закърмих с технологията и завърших тамошния техникум „Д. И. Мeнделеев” със специалност „Технология на виното и пивото”. Влязох да уча за пивовар през 2002 г. в тогавашния Висш институт по хранителни технологии в гр.Пловдив със специалност „Технология на виното и пивото”, но животът ми се стече така, че през първото лято на моето студентство през 2003 г. аз, заедно с моя голям приятел и до днес Владислав Георгиев (главен винар в момента на „Ейджълс Естейт”), заминахме за месец да помогнем за гроздоберната кампания на Винарско имение „Санта Сара”, което знаете, че се състоеше тогава от три каравани, три момчета и малка модерна и невиждана дотогава в България винарска техника. Всичко се управляваше от главния мечтател Ивайло Геновски, който ни внедри неговата дисциплина и желание да правиш безупречно вино първо за самия себе си и след това да излезе за потребителите и те да оценят твоята творба.

Така уж за месец изкарахме едни бурни 10 години на колела, и когато паркирахме колелата в с. Горица, общ. Поморие, аз имах вече собствена визия за правене на вино, която визия съвпадна с визията на лозето в с. Царев Брод и на неговия стопанин- агроном Иван Иванов, който го беше създал през 2001 г.

Аз поех винарството на избата и тук е моментът да благодаря на цялото семейство на Иван Иванов, че ме подкрепят и помагат. Да благодаря и на моята любов Павлина, че е до мен и отглеждаме нашите деца.
Николай Кръстев.

Vines

Лозя

Теренът за отглеждането на лозята се намира в землището на село „Царев брод”, област Шумен. Той принадлежи към климатичния район на Средна Дунавска Равнина.
Площта на лозовото насаждение е 420 дка - 270 дка стари лозя от 2001 г. и 150 дка нови от 2017 г.

Grapes

Сортова разновдиност

Средната надморска височина на района е 250 м. Това обуславя и нашия сортов състав: • Совиньон Блан • Траминер • Шардоне • Ризлинг • Пино Ноар • Гергана • Пино Гри • Евмолпия • Каберне Фран Лозовия посадъчен материал е произведен в България. Това за нас е важно послание към всички лозари и винари да опознаят и допринесат за реалното използване на науката в България за лозата , за нейното съхраняване и оползотворяване. Проектираме и подготвяме до 2018 година да засадим още 180 дка, където ще заложим и на някои сортове лози българска селекция.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Винарска изба Царев Брод се намира в землището на едноименното село на 10 км. от гр. Шумен.

Избата предлага разходка в лозята, професионална беседа за производството, уютна и добре оборудвана дегустацинна зала, дегустация на открито, възможност за нощувка в Комплекс Cв. Архангел Михаил (с. Мадара), вила Булгара Еко в село Кюлевча, къща за гости Ралица в с. Кюлевча, партньори на избата.

Като допълнение ще може да посетите величествения Мадарски конник, който е единственият скален релеф в Европа от Ранното средновековие, обект от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Контакти

Адрес: с. Царев брод, област Шумен, местност "Мезърлък" п.к.9747

Работно време: 9:00 – 16:00; събота и неделя по заявка

Контакти

Featured Image

Име: Царев Брод

Телефон за резервации: 0889 790 495

Имейл адрес: tsarev_brod@abv.bg

http://tsarevbrod.com

https://www.facebook.com/Tsarev-Brod-winery-1666763350264691

Вина на Царев Брод

X