Безплатна доставка над 60 лв.

Ялово

Ялово

Featured ImageСеверен регион

Calendar Дата на създаване: 2014

Eye Значение на името: Намира се близо до село Ялово

Wine Barrels

История на винарната

Винарна Ялово е малка бутикова изба, разположена в полите на Стара планина на юг от Велико Търново.Винарна Ялово се помещава в масивната каменна постройка на бившето училище в село Ялово. Построено е в началото на XX век, но през 50те години училището затваря врати и сградата е прехвърлена на Гражданска защита.

През 2014 започна реконструкцията на сградата и превръщането и във винарна. Основното производство е настанено в пригодена пристройка, а бивша класна стая е зала за отлежаване на виното в бъчви. Има и предвидено място за дегустации: бар с открита кухня и трапезария, както и просторен озеленен двор.

Собственик: Антон Танев и Димитър Димов

Запалени от общия пламък на любовта си към виното, визионерът Антон Танев и енологът Димитър Димов се впускат в това приключение, с желанието да създават вина с характер, изразяващ красотата на региона и общото им виждане за правене на вино. Вината на Винарна Ялово имат амбицията да припомнят традициите и миналото, като съчетават чисти техники и естетика в едно занаятчийско производство!

Vines

Лозя

За нашите вина подбираме парцели на лозари, с които работим тясно и следим за най-доброто развитие на плода така, че да предаде своя характер във виното. Същевременно започнахме създаването на собствени лозя. Целите ни, освен да си подсигурим суровина, са също да възродим традиционните местни сортове и старите техники за отглеждане, както и да запазим биоразнообразието в региона.

Първият парцел е вече засаден с Димят, Памид, Гъмза, Рубин и Шардоне. Подготвяме и други парцели, за които освен тези сортове, ще се опитаме да намерим забравените Кокорко, Виненка, Варненски Мавруд… Насажденията ни са с тесни редове (1,7 м.) при гъстотата от 653 лози в декар, с което се доближаваме до старото традиционно лозарство.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Предлагаме визита на избата и дегустация, като имаме два стандартни варианта:

ДЕГУСТАЦИЯ НА 3 ВИНА ОТ ПОСЛЕДНИ РЕКОЛТИ С ЦЕНА 15.00ЛВ (ВКЛ ДДС), КОЯТО ВКЛЮЧВА:

• Дегустационно количество (около 50-70мл) от 3 от стандартните ни серии вина – може да бъдат бели, розе и/или червено
• Дегустационно количество от местни храни (собствено производство) за съчетание с вината: Напр. брускета с маринована риба и зеленчуци, брускета с пастет от агнешко (от региона), собствено производство колбаси – суджук, говежда пастърма, филе "Елена".
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ДЕГУСТАЦИЯ НА 5 ВИНА С ЦЕНА 25.00ЛВ (ВКЛ ДДС), КОЯТО ВКЛЮЧВА:

• Дегустационно количество (около 50-70мл) от 5 вина, като поне 2 са "енотечни" – от по висок клас вина, отлежавали в дъбови бъчви и в бутилка, вкл. пенливо вино.
• Дегустационно количество от местни храни (собствено производство) за съчетание с вината: Напр. брускета с маринована риба и зеленчуци, брускета с пастет от агнешко (от региона), собствено производство колбаси – суджук, говежда пастърма, филе "Елена".

Такса се заплаща само от гостите, за които е подготвена дегустация.
Придружители, които не консумират алкохол, шофьори, деца и домашни любимци са също добре дошли на визитата и не е необходимо да заплащат такса.
Времетраенето на визитата с дегустация е между 40 минути и 1 час.
Дегустациите са с предварителна заявка, по всяко удобно за клиентите време, вкл. събота и неделя.
Избата е на 15 км от Велико Търново, което е около 15-25 минути скола

Контакти

Featured Image

Име: Винарска изба Ялово

Телефон за резервации: 0898999962

Имейл адрес: office@vinarnayalovo.com

https://vinarnayalovo.com/

https://www.facebook.com/vinarnayalovo

Вина на Ялово

X