Как се представи класическият френски сорт спрямо класическия български Мавруд или Пино ноар! Противопоставихме ги като закачка към нашите приятели и гости, защото единият е българският сорт, на който националният ни винен бранд в процеса на своето изграждане залага най-много, а другият е широко представен на картата на света. И още – защото българският е...
Прочети повечеРазказвачът на вкусове
Когато преди 26 години Маурицио Ферери тръгва от Сицилия за почти непознатата източноевропейска държава по линия на проект на Европейската общност, не предполага, че билетът за това пътуване ще се окаже еднопосочен, или поне донякъде. Намерил приятели и условия за бизнес, от тогава до днес той живее, твори и работи в България с мисията да
Прочети повечеБългария със седем медала от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles
Близо 40 % от изпратените български мостри са с награда Четири златни и три сребърни медала спечели България на един от най-известните световни конкурси за спиртни напитки в света – Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе за 17-ти път от 24 до 26 август в Мексико, град Текила. Близо 1200 мостри
Прочети повечеБумът на винопроизводството в Китай
Как се гради винена култура у цяла една нация Ема Гао е симпатична дама с искрена усмивка, която всяка седмица организира дегустации на млади вина, създадени в избата на семейството й в Нинся, отдалечена китайска провинция на границата на пустинята Гоби. На тях тя кани студенти, за да се насладят на ароматните и вкусовите характеристики на
Прочети повечеДегустация Мавруд & Пино Ноар 15.09 (четвъртък) 2016
Благородството на Mавруда срещу многообразието на Пино Ноара Маврудът, със своя доказан облик на местен сорт. И трудният за правене и труден за разбиране Пино Ноар, който навлезе в България през последните години и продължава да търси своето българско лице. Сортът, който най-вече се свързва с България и е определян като национална гордост. И сортът, който
Прочети повечеСписък с вина за дегустация “Мавруд & Пино Ноар” (15.09)
Списък с винарни и вина За участие в дегустация се запишете на – Регистрация за дегустация “Мавруд & Пино Ноар” Боровица Братя Минкови Maxxima Mavrud Reserve 2013 Номер: 1 Borovitza Pinot Noir Cuvee 2013 Номер: 2 Canyon Park VOX DEI 2014 Номер: 3 Le Photographe Pinot Noir 2014 Номер: 4 Мавруд 13% АЛК Пино Ноар 13% АЛК Пино Ноар
Прочети повечеВинолюбител с диплома – вече и в България
Не само професионалистите, а и винените ентусиасти могат да се сдобият с престижния сертификат WSET Шест курса и 60 души, сертифицирани по WSET. Това е равносметката за малко повече от половин година на първото в България винено училище – Wine & Spirit Academy Bulgaria (WSAB), което провежда обучения от януари 2016 г. по лиценз на
Прочети повечеДа си купиш шато
Милиардерите, които са натрупали състояние от винопроизводство, не са много, но желаещи не липсват „Ако искате да станене милионер, купете си шато“, гласи известна в професионалните винени среди шега. „Няма да минат и пет години и от милиардер ще се превърнете в милионер“. Все пак няма правило без изключение, пише Forbes. Пътят към непреходните ценности
Прочети повечеЗа музиката и виното
И за първото ни участие на джаз фестивала в Банско Когато пием вино под музикален акомпанимент, възприемаме напитката с вкусови характеристики, които отразяват същността на паралелната вселена на музиката. Това показва проучване на експерта по психология на музиката проф. Адриан Норд. Импровизациите в джаза в още по-голяма степен придават на виното богатство от...
Прочети повечеБългарските бъчви от село Скутаре намират пазар във Франция
Недобросъвестни производители рушат имиджа на занаята и избите в страната избягват българското производство, казват майсторите от фирма „Български дъб“ За всеки винопроизводител и ценител на виното двете думи в израза „дъбова бъчва“ са неразделни. Тоест, ако е бъчва, ще е дъбова. Казват, че от античността до днес в бъчварството почти нищо не се е променило,
Прочети повечеВинопроизводството и аутсорсинга
Нестандартните форми на производство и свободата да се експериментира са характерни за сектора в Нова Зеландия, смята Натали Георгиева Продължаваме поредицата за Нова Зеландия с обещания разказ в първо лице на Натали Георгиева за кампанията, която тя и нейните приятели и колеги от Университета по хранителни технологии в Пловдив – Веско Рашев, Баръш Муса и
Прочети повечеПриключението да правиш вино в Нова Зеландия
За впечатленията си от своята първа кампания в една от най-младите винарски страни разказва Веселин Рашев от изба „Марвин“ Макар да произвежда вино само от няколко десетилетия, Нова Зеландия покори световните пазари с великолепния си совиньон блан и ги вдъхнови със сочните си плодови пино ноари. Кои са причините за този зашеметяващ успех? Как една от най-младите...
Прочети повече