Безплатна доставка над 60 лв.

Вино, данъци и технологии

Вино, данъци и технологии

Ще бъдат ли облагани френските вина от САЩ и кое е по-доброто вино?

В края на юли американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция с митническо облагане на един от най-емблематичните ѝ продукти – виното. До крайната мярка може да се стигне като контраатака срещу проектозакона за налагането на корпоративен данък от 3% върху технологичните гиганти, от страна на френското правителство. Много от техните централи са в САЩ. Данъкът придоби известност с акронима GAFA – от Google, Appple, Amazon и Facebook – най-известните компании, които той касае. Франция е една от първите държави, които възнамеряват да облагат оборота на тези компании. Очаква се приходите за хазната да са 400 милиона евро през 2019 година и 650 милиона евро през 2020 година, ако той влезе в сила. Позицията на Тръмп е, че данъкът е несправедлив към „нашите велики технологични компании“ и ако някой има право да ги облага, това е САЩ.

„Не трябва да правят това. Казах им – не го правете, защото ако го направите, ще започна да облагам вашето вино“, каза Тръмп.

Той заяви също: Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското“, въпреки факта, че е известен като въздържател. Впоследствие той поясни, че е имал предвид не качеството, а начина по който изглежда бутилираното вино.

„Напълно идиотско“ – така квалифицира заплахата на Тръмп френският министър на земеделието Дидие Гийом.

Той също така обяви твърдението на Тръмп, че американското вино е по-добро от френското, за невярно. Разбира се, виното е един от емблематичните продукти за Франция. Подобна мярка може да има сериозни последствия и за двете страни. Франция е на второ място в света по обем производство на вино с 49.1 милиона хектолитра на година, изпреварвана единствено от Италия с 54.8 милиона. САЩ се нарежда на четвърто място с 23.9 милиона (информацията е от Statista.com) „Френското вино е премиум продукт – коментира ситуацията Реми Буржоа, икономист от Френския институт за международни отношения. Дори Тръмп да го вземе на прицел, това няма да има голямо значение. Хората няма да спрат да купуват френско вино.“ Помолен за коментар, Алистър Вайнър, главен търговец на базираната в Лондон компания Hedonism Wines, отказа да заеме страна.

„Разликите по отношение на френското и американското вино засягат разликите между стария и новия свят. Всяко от тях има своите предимства.“ 

Той подчерта също, че между самите винопроизводители от Франция и Калифорния няма вражда или съревнование. Интересно е да се отбележи и фактът, че синът на Доналд Тръмп – Ерик Тръмп притежава винарна във Вирджиния. Повечето анализатори прогнозират, че до крайната мярка все пак няма да се стигне.

Добави коментар

X