Очакваме добра реколта от грозде тази година, с добра захарност. Между 150 и 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия. От 50 – 60 хил. тона се приготвя оцет във винарните. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриване на гроздобера в с. Могилово, община Чирпан, област Стара Загора.
Той поясни, че у нас се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55% от тях са червени, а 45% са бели и към тях спадат десертните сортове. Цените, на които се изкупува гроздето са в рамките на стандартните.
„Винарският сектор, е сред водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 266 лицензирани изби, други между 15 и 18 са в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане във винения сектор. Не можем да разширяваме масивите от гледна точка на ограниченията, които са дадени в рамките на Европейския съюз, защото България има квота за лозята и опции до 1% увеличение на година“, допълни министър Порожанов.
Той каза още, че в новата лозарска програма по настояване на бранша е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните премии.
Винената дегустация е нашата спортна дисциплина
Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл