Безплатна доставка над 60 лв.

Винен тур “Долината на Струма”

Featured Image

За тура:

В края на годината и началото на сезона на новите вина се отправихме на югозапад, по долината на река Струма. От векове този район на България е прочут с направата на хубави червени вина. Тук е и родното място на прочутата мелнишка лоза. Както топлият климат, благодатната почва и интензивното слънце са необходими предпоставки за плодородие, така и любовта на винарите е задължително условие за създаване на уникално и запомнящо се вино. Такова бе впечатлението ни от хората, които срещнахме тук.

Избрахме да посетим, разгледаме и дегустираме вината на три изби, всяка отличаваща се със своята индивидуалност и неповторимост.

Wine Icon Винарна Кьосев

Локация: с. Илинденци, Благоевград

Първо спряхме във винарска изба “Кьосев”. Собствениците й правят малки бутикови серии за ограничен кръг клиенти, ценители на висококачествените вина. Видяхме една типично семейна изба. Сериите на винарната са оформени от 300 до 3000 бутилки. А самата изба се намира в село Илинденци, в полите на Пирин планина, където по традиция от незапомнени времена се правят истински вина и винени събори.

Wine Icon Винарна Синтика

Локация: гр. Сандански

След като се насладихме на дегустацията на пет класни вина, продължихме към Сандански, където целта ни бе „Синтика“. Винарската изба е модерен комплекс с хотелска част с градина с екзотични растителни видове и подземна изба за отлежаване на виното. Има и 325 дка лозови масиви, които се намират в землището на древния град Хераклея Синтика (ІІІ век пр.н.е), в близост до магнетичната местност Рупите. Създадена в базата на бившата комплексна опитна станция, с емоцията и желанието да се наследят традициите, винарната се характеризира със съвременно производство на плътни, силни вина, наситени с ароматите на характерния горещ климат.

Wine Icon Роженски манастир и хотел Деспот Слав

Локация: гр. Мелник

Приятно уморени, но все още пълни с решимост да видим максимално много нови места, се отправихме към в хотел „Деспот Слав“. Този малък семеен уютен хотел, образец на типичните мелнишки къщи – с каменни основи и стени, дървени тавани и мебели от ковано желязо, ни приюти за вечерта.

След като хвърлихме набързо багажа, част от нас се отправиха към Роженския манастир, а други се разходиха до красивия Мелник.

Вечерта дегустирахме пет вина на „Логодаж“ и„Синтика“, които ни се сториха невероятни, въпреки изпитите по-рано през деня количества.

Wine Icon Вила Мелник

Локация: с. Хърсово, Сандански

На другия ден след подкрепяща закуска се озовахме на петнайсетина километра, близо до гръцката граница, където е „Вила Мелник“. Както подсказва името й, избата се намира изключително близо до Мелник в посока на друго известно с виното си населено място – село Хърсово. Гледката към и от избата е зашеметяваща. От високата площадка на сградата се виждат възвишението Кожух, планините Огражден, Беласица, Алиботуш (или Славянка) и Пирин с част от Мелнишките пирамиди. В компанията на енолога имахме възможност да се запознаем с философията и емоцията на екипа създал интересните и запомнящи се вина с южняшки привкус.

Заключение:

От всичко видяно (и дегустирано) се обедихме, че Долината на река Струма е един от силните ни винени региони. Искрено съжалявахме, че уикендът е толкова кратък и не можем да посетим и намиращите се в близост до „Вила Мелник” други изби като „Меди Валей”, „Златен Рожен”, „Дамяница”, Strymon, „ Орбелус”… Но това ще направим следващия път. До скоро!

X