Безплатна доставка над 60 лв.

Винен тур Гроздобер в долината на Струма

Featured Image

За тура:

Това е история за гигантска бъчва, мелнишко вино, Ханджи Благо от Рожен и поредица вълнуващи винени приключения.

Всичко започна с гроздобера – какъв по-хубав повод да се разходим до долината на река Струма! В тези последни хубави слънчеви дни от циганското лято избрахме да посетим две изби в Югозападна България.

Wine Icon Винарна Орбелус

Локация: с. Кромидово, Благоевград

Първата ни спирка бе новата винарна на „Орбелус“, която отвори врати за посетители през май тази година. Заобиколена от седем планини – Беласица, Малашевска, Огражден, Кожух планина, Пирин, Али Ботуш и Сенгелевска, избата се вписва в пейзажа с необичайната си форма на гигантска бъчва. В близост са лозовите й масиви (250 декара), които са пръснати в землището на село Кромидово и Капатово. Различното е, че всички тези лозя са сертифицирани съгласно българското и европейското законодателство за производство на биологично грозде. А от биологично грозде се правят биовина. Това става, обясняват нашите домакини, като се прилагат някои специфични практики за добива на биовино, с по- малко количество сулфити на милилитър в напитката, а лозята се пръскат с биопрепарат на сярна основа.

„Орбелус“ произвежда собствени вина от 2009 г., като до момента винифицирането се е осъществявало в „Дамяница“, но реколта 2014 ще бъде произведена изцяло в новата винарна. „Когато стартирахме проекта, решихме, че ще правим само биологично вино“, започва своя разказ управителят Благой Русев, който ни развежда из модерно оборудваната и светеща от чистота винарна. Докато се взираме с копнеж в чисто новите френски бъчки, от които се носят изкусителни аромати, той обяснява, че процесът на сертифициране отнема между три и пет години, за да се гарантира качеството на почвите, насажденията и куп други фактори, които се следят постоянно от сертифициращите органи с ежегодни одити. Сертифициращите фирми в България, които са вече към 12, изследват земята, лозята, листата, като правят неочаквани проверки, казва Благой, като допълва, че едва през 2012 г. Европейската комисия приема регламента за биологично вино. От тогава специално лого във формата на зелено листенце, поставено върху бутилката, доказва биологичния произход на продукта. Новият норматив дава право на винарните, които отговарят на изискванията, да докажат биопроизхода и на виното си от реколта 2011, което за „Орбелус“ не е проблем, тъй като от създаването си винарната прави вино само от собствени биологично отглеждани лозови масиви. От домакините научаваме още, че червените сортове, които отглеждат, са 11 – българската ранна мелнишка и френските каберне, мерло, сира, гренаж, пино ноар, пти вердо, марселан, мурведър, сира, както и ароматния калифорнийски зинфандел. А белите са шардоне, сандански мискет , пино гри и вийонер.

Селекцията, която бяха приготвили за нас, включваше четири страхотни вина: Орбелус Орелек 2013 (купаж от шардоне и вионие, с фин плодово-цветист аромат), Розе Парил 2013 (направено от мъст на сира, гренаш и мелник 55, с богат като впечатления аромат, който съчетава плодови и тревисти нюанси), Орбелус Хрумки 2012 (купаж от мурведър, марселан, мелник 55 и сира) и накрая „кралят“ на дегустацията – Орбелус Гетика – резултат от класическото съчетание на сортовете каберне совиньон и мерло, обогатено от уникалния български сорт ранна мелнишка лоза, като сирата и пти вердото допринасят за пълнотата на подбрания купаж.

Трудно се разделяме с невероятната панорама, която се разкрива от дегустационната зала, както и с интересния разказ на нашите домакини. На тръгване те ни разкриват символиката на логото на Орбелус, дело на дъщерята и снахата на Благой Русев, едната адвокат, а другата архитект, които избират за модел традиционния фолклорен накит от националните български носии – пафтите, и ги вписват по един модерен начин в етикета на Орбелус. Според авторите, освен че са запомнящи се като вината на избата, стилизираните пафти са математически символ за безкрайност.

Wine Icon Рожен - Ханджи Благо и Роженския манастир

Локация: с. Рожен, Благоевград

Вдъхновени от енигмата на тази безкрайност и вече прилично огладнели се запътваме към село Рожен. Целта ни е ясна предварително – Роженският Хан, където собственикът Ханджи Благо приготвя най-сладките манджи, най-вкусните чорби и меси най-уханния хляб. Не случайно местните казват, че е истинско престъпление да се озовеш в района и да не опиташ домашното кьопоолу или панирания заек на Ханджи Благо.

След вкусния обяд екзотичната красота на заобикалящата ни природа ни отвежда до Роженския манастир. На североизток се открояват странните очертания на мелнишките пясъчни скали. А зад тях се издигат масивите на Пирин планина. Манастирът е най-големият в Пиринския край. Според летописи, пазени в Атон, той е създаден през 890 г. Там се предполага, че е живял Св. Иван Рилски, преди да се засели в Рилската пустиня. На 200 метра източно от манастира е гробът на Яне Сандански, който е погребан до църквата “Св. св. Кирил и Методий”.

След като се покланяме пред чудотворната икона на Св. Богородица, продължаваме към Мелник. Изключителната гледка ни предизвиква да отворим Гугъл, за да си припомним произхода на уникалните земни форми. Научаваме, че в резултат на много силни ерозионни процеси, Мелнишка река и нейните притоци са се вдълбали около 100 м в хълмовете. Местата, където скалите се рушат и образуват сипеи, са носели славянските имена Мела, Мелжа, Меловете, откъдето се предполага, че идва името Мелник, а от там – и името на Мелнишките пирамиди.

Wine Icon Мелник

Локация: гр. Мелник, Благоевград

Вече сме в Мелник. Живописните къщички с керемидени покриви, тесните улички и каменните пътища се вписват по естествен начин в пейзажа от отвесни склонове, нарязани от сипеи. Не успяваме обаче да разгледаме Кордопуловата къща, която в 19 часа вече е затворена за посетители.

Въпреки това малко неблагополучие, останалата част от вечерта бе чудесна. Първо разгледахме интересен нов музей на виното в центъра на градчето, разходихме се по централната улица с многобройните винарни и се върнахме в хотел „Мелник“, където обслужването беше отлично. А вината, които EnjoyWine бе приготвил за вечерта, бяха като заключителен акорд на нежна и завладяваща симфония.

Wine Icon Изба Меди Валей

Локация: с. Смочево, Кюстендил

На следващия ден нашата цел бе обновената съвсем наскоро винарската изба “Меди Валей”. Тя се намира в село Смочево, в полите на югозападна Рила, на 630 м надморска височина, в самото сърце на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Комплексът се състои от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви, засадени с шардоне, траминер, совиньон блан, мерло и каберне совиньон. Под контрола на винарната е и лозов масив от 250 дка в района на Видин, който е избран заради специфичността на тероара – тук климатът е умереноконтинентален с влияние от Дунав. Сортовете, които избата отглежда в региона, са шардоне, вионие, сира, мерло, каберне совиньон, каберне фран, пти вердо и рондо.

Венарната е създадена през 2007 г., но през 2010 концепцията се променя и започват да се правят тероарни вина, специфични за региона. Името й идва от долината на медите, древно тракийско племе, което е живяло тук, известно с култа си към виното, обясняват нашите домакини.

В „Меди Валей“ използват модерни технологии за производството на висококачествени вина. Комплексът се състои от адмистративна сграда с презентационна зала и изцяло покрита винарска изба на две нива. На основното ниво е разположено отделението за първично винопроизводство, а подземната част разполага с изба за стареене на вината в дъбови бъчви и отделение за отлежаване на бутилирани вина преди реализацията им. Бъчвите са от френски дъб, като за серията Incanto се използват само нови бъчви, което дава възможност на вината да постигнат собствен стил.

Сериите вина на “Меди Валей” са A Good Year, която е от средния ценови клас и включва белите Траминер, Шардоне, Шардоне & Вионие и Совиньон блан. Червените от серията са Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Кюве (Каберне Совиньон & Мерло & Сира & Рубин), Мавруд & Каберне Совиньон. От по-висок клас е серията еXcentric, като първите вина от нея са eXcentric Incanto Вионие и eXcentric Incanto Мавруд, които ние имахме удоволствието да опитаме. В категорията на премиум вината попада серията Incanto, представена от Incanto Шардоне Barrel Fermented, Incanto Мерло, Incanto Сира и Incanto Розе.

След като първо дегустирахме директно от бъчвата, се отправихме към дегустационната зала (голям винен бар, където са изложени вината на избата и спечелените медали), където домакините бяха подготвили селекция от пет вина. Няма да ги описваме подробно – можете да ги видите на снимката. Само ще кажем, че ни доставиха истинско удоволствие. Не случайно си тръгнахме с торби, пълни с подрънкващи бутилки.

Заключение:

Както и очаквахме, поредният тур с Enjoy Wine бе вълнуващо преживяване, което ще запомним с красивите пейзажи, изисканите вина и приятелската атмосфера. До следващия тур!

X