Безплатна доставка над 60 лв.

Винен тур Джаз в бутилка

Featured Image

За тура:

Всичко започна с идеята на Ева и Светльо да свържат три красиви мечти в един букет от планиска свежест, аромат на вино и джаз до сутринта. Тази необикновена селекция доведе приятелите на клуб Enjoy wine в Банско именно по време на Джаз феста.

Кой би устоял на разходка в планината чак до връх Вихрен, последвана от дегустация на хубави вина, а след това и на изпълненията на световноизвестни джаз музиканти като Ийока, Кенди Дълфър и нейния бенд, Чайна Моузес и Рафаел Лемоние, Ейт Уийл Драйв… Както казва българският Франк Синатра – Васил Петров, който бе сред изпълнителите на фестивала, вдигнали на крак публиката, джазът е музика със съвсем проста, елементарна форма, но трябват много умения, за да я овладееш. Така е и с виното. Нужно е голямо желание, но и известна подготовка, за да вникнеш в неговата богато нюансирана простота. Иначе казано, опознай хубавото вино, за да го обикнеш, разбираш и различаваш. Тук на помощ идва нашият гид в света на винената култура – Enjoy wine. И този път бяхме подготвили за своите гости стилна селекция от свежи и елегантни вина.

Wine Icon Kera Tamara Chardonnay

Локация: с. Марян, Велико Търново

Kera Tamara Chardonnay е вино, произведено в малки серии, което с името си съживява една красива легенда. Тя е за Кера Тамара, дъщерята на цар Иван Александър и царица Теодора, на която е наречено намиращото се на 40 км от Велико Търново и на 8 км източно от Елена китно село Марян. Именно тук се намира едноименната изба, която произвежда бутикови вина с вкус на история.

Kera Tamara Chardonnay есветложълто на цвят вино със зеленикави оттенъци и аромат със сметанови и цитрусови нюанси и вкус на зрели праскови и кайсии, орехи и печен сусам, с минерални нотки и извлечени от бъчвата аромати на препечен хляб, ванилия и масло. Вкусът му е отлично балансиран, изпълва устата и оставя трайни следи от всичко, което обещава с аромата си.

Wine Icon Midalidare Rose de Mourvedre

Локация: с. Могилово, Стара Загора

Това изключително розе в иновативна бутилка със стъклена капачка е произведено от „Мидалидаре Естейт“. Винарната, която се намира в село Могилово, е истински оазис за душата още от създаването си през 2009 г., а мястото се е превърнало в атрактивна дестинация за винен туризъм. Тези, които обичат Тоскана и нейната пасторална атмосфера, остават очаровани от българския вариант, който е в по-първичен вид, но с не по-малко вълнуващ дух.

Midalidare Rose de Mourvedre се отличава с красив, бледорозов прасковен цвят и дискретен аромат, леко минерален нос с варовикови нотки и червени горски плодове – ягоди и малини. На вкус е свежо, живо,с елегантно тяло и пикантна горчивина в края на вкуса.

Wine Icon Premium Reserve мавруд

Локация: с. Поповица, Пловдив

На 3 км след с. Поповица, по пътя за град Първомай, в местността Старите лозясе намира винарна „Загрей”, наречена на тракийския бог-прототип, впоследствие известен като Дионис, богът на веселието, виното и екстаза. Оброчна глинена плочка, намерена в пещера в местността Старите лозя, свидетелства, че в нея са се провеждали божествените мистерии, наричани дионисиевии оргии. Днес тук от сортовете Мавруд, Каберне Совиньон, Мерло и Сира се произвеждат висококачествени, основно червени вина, но също и бял Мавруд, който символизира стремежа на винарна „Загрей” да бъде иновативна и да покаже собствен почерк.

Premium Reserve Мавруд е с рубиненочервен наситен цвят с гранатени нюанси. Отличава се с пленителен нос на кафе с нотки на шоколад, шипков мармалад, пипер и лозов лист. Старяло е в нови бъчви от странджански дъб в продължение на 12 месеца. Вкусът му е пикантен с нюанси на мека ванилия и подправки. Може да се пие веднага, но има потенциал за стареене две-три години.

Wine Icon Queen Elena Cuvee

Локация: с. Марян, Велико Търново

Това невероятно кюве на винарна „Марян“ също е наречено на историческа личност – на царица Елена, любимата сестра на Цар Иван Александър, която става царица на Сърбия след сключването на династичен брак с крал Стефан Душан. И при това вино идеята да се покаже, че в България класическите френски сортове са намерили своята втора родина и от тях се произвеждат прекрасни вина, е реализирана успешно.

Няколко сорта изграждат вкуса на Queen Elena Cuvee – Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран, като купажът ферментира и отлежава в дъбови бъчви девет месеца. Виното е с интензивен тъмногранатов цвят с рубинени оттенъци. Отличава се с благороден комплексен нос с аромати на зряла черна череша, къпина, сини сливи, мока с ванилия, преминаващ в пикантни нотки на зелен пипер и печена червена чушка. Свежо и сочно на вкус, с отлично заоблено тяло с превъзхорен баланс и финес. Виното е готово за консумация, но може да отлежава още 5-8 години.

Wine Icon Karizma

Философията на Винарска изба „Драгомир“ е да промени представите за българското вино – атрактивно, интересно, с постоянно качество през годините и разнообразие във вкусовете. Вината, произвеждани тук, са основно купажни, получени от гроздето на добре селектирани редове на контролирани лозови масиви.

Karizma е купажно вино от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Рубин и Сира. Интригата при дегустацията му започва още от цвета на виното – плътен, рубинен цвят с красиви гранатови оттенъци. Ароматът му е атрактивен, многопластов, с преобладаващи акценти на чушка, кафе, зрели червени плодове и евкалипт. Отличава се с мощно, добре структурирано тяло, с елегантна заобленост и мекота. Финалът е пикантен с послевкус на сладки подправки и ванилия, с потенциал за отлежаване в бутилка.

Заключение:

Сигурни сме, че след прочетеното няма как да не съжалявате, че сте порпуснали този празник на виното, преминал под знака на джаза и чистия планински въздух. Ако искате следващият път и вие да се присъедините към нас, следете нашата страница във Фейсбук и разбира се сайтът ни. Там ще научите какви следващи винени изненади сме подготвили за вас.

X