Безплатна доставка над 60 лв.

Аугео

Аугео

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2016

Eye Значение на името: Augeo е формата за първо лице единствено число на глагола augēre, което в превод означава раста, нараствам, разраствам се, но също така и почитам, уважавам.

Area Декари: 21 дка

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров за Аугео:

Ще бъда откровен като споделя, че съм с наследена мнителност и когато Гери (дъщерята на собственика) дойде да ни представи вината бях скептичен. През последните години няколко винарни са се свързвали с нас, за да ги представяме в магазина, но често пъти ни се отказва дадена информация или комуникацията върви много бавно и трудно. В случая с Гери винаги реакцията е била мигновена и на място.

При нейната презентация на техните вина запомних две според мен определящи особености на Аугео:

- Лозята са наследствени и дядото е нямал възможност да се грижи за техните 21дка. Затова Гери и баща й запретват ръкави и успяват да изградят чисто нов бранд. Вината се произвеждат в лимитирани серии с фокус върху местните сортове с помощта на изби, доказали своите качества, под ръководството на технолози, с които основателите споделят вижданията си.

- Представят българското вино на конкурси, в които почти или преди не са участвали български изби. В Китай, Южна Америка и други далечни точки, за които дори не са чували за българско вино. Такива инициативи са похвални, защото всички разходи, които не са малко са само за сметка на винарната!

Wine Barrels

История на винарната

Аугео Фемили Естейт e винен проект от Долината на Струма, основан от екип баща-дъщеря, които продължават делото на своите предци и се грижат за лози със средна възраст над 40 години с насаждения от предимно местни сортове. Те произвеждат изискани български вина в лимитирани серии, с високо качество и международни отличия от конкурси на три континента. От латински аугео означава да растеш, да се развиваш и да уважаваш. Както името им подсказва, те продължават да се развиват и да изпълняват мисията си да създават изискани български вина.

Собственик: Стоян Манолов и Гергана ‎Манолова

Дуо баща-дъщеря, продължаващи традицията на техните предци. Семейство Манолови е свързано с виното от вече пет поколения. Когато Стоян започва да се занимава с винопроизводство през далечната 1897, едва ли е предполагал, че наследниците му ще продължат традициите във винопроизводство. Тънкостите на лозарството се предавали от баща на син през годините. Дядо Георги идва от семейство на земеделски производители, а името му означава земеделец, с корени от гръцките думи гео (земя) и ерго (работя). Съпругата му от вече 58 години, Мария, също има близки и роднини, които произвеждат вино за семейство и приятели от край време. Синът на Георги, Стоян, е кръстен на дядо си, първия винопроизводител в рода. Стоян от 25 години се състезава с баща си. Те разделят гроздето от семейните лозя на половина и всеки прави вино по свой начин, след което опитват и сравняват. Когато през 2015г. Георги признал, че виното на сина му е по-добро, Стоян получил най-високата оценка – тази от баща си. Тогава решил, че трябва да сподели изтънченото вино с повече хора. В този момент се родила и мечтата за собствена изба и винен бранд. С реализацията се заема дъщеря му Гергана, винен ентусиаст и маркетинг специалист. Това става точно 120 години след като пра-пра-дядо и Стоян първи започва да се занимава с винопроизводство. От латински ‎аугео означава да растеш, да се развиваш и да уважаваш и е препратка към историята на ‎семейството на основателите. Георги ни напусна на 85 години, две седмици след приключването на гроздобера през 2019г, ‎но той ще продължава да ни вдъхновява да се развиваме и да изпълняваме мисията си да ‎създаваме изискани български вина.‎

Vines

Лозя

Собствените лозя се намират в село Враня, на 12 км от Мелник, в Долината на Струма и са 21 ‎дка, засадени с 40 годишни лозя от сортовете широка мелнишка, мелник 55, руен, каберне ‎совиньон и други. В момента са в процес на възстановяване на още 48 декара лозя, които ‎ще влязат в ‎плододаване в следващите години. ‎

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Участват в ежегодната страхотна инициатива на региона за Дните на отворените врати в Мелник и тогава един от малкото пъти, в които може да посетите лозята на Аугео, а обстановката е изключително приятна – Гери с баща й, както и екипа ви посрещат в края на черен път с много настроение. Вино и мезета има на корем, а човек си припомня съборите и защо си струва да се живее на село.

Следете страницата на Винени маршрути във фейсбук за бъдещи събития:

Не разполагат с база или място за дегустации, , но може да организираме дегустация на техните вина в нашия магазин на улица Шишман 19.
Телефон за връзка с EnjoyWine - 088 292 5376

Контакти

Featured Image

Име: EnjoyWine

Телефон за резервации: +359 882 925 376

Имейл адрес: shop@enjoywine.bg

https://augeofamilyestate.bg

https://www.facebook.com/AugeoFamilyEstate

Вина на Аугео

X