Безплатна доставка над 60 лв.

Братанов

Братанов

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 2010

Eye Значение на името: Името идва от семейство Братанови, които са основатели и до днеше са собственици на винарната

Area Декари: 440 дка

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров от EnjoyWine за семейна винарна Братанов:
През есента на 2015 беше първият ни опит за производство на вино. Бяхме решили да не скачаме в „дълбокото“ с бяло вино и решихме да започнем с червено – дали Маврудът беше правилния избор в дъждовната 2015 за първи опит. Със сигурност беше по-предизвикателно, но Мария Стоева ни помогна с много съвети и успяхме да постигнем най-доброто. Изключителната динамика при винопроизводството беше за мен пълна изненада. Повече от необходимо е човек да има бързи реакции и да остава спокоен, защото стресът е постоянен събеседник. Благодарни сме на екипа на винарна Братанов за постоянната подкрепа с „мускули“ и съвети.

Wine Barrels

История на винарната

BRATANOV family winery & vineyards е резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, поели своята достойна мисия да възстановят семейната винена традиция след прекъсване от 50 години. В собствената винарна, открита за първата реколта през есента на 2010 г., вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. По този начин е осигурен контрола върху целия процес на винопроизводство – от гроздето до бутилката.

Силните симбиотични връзки между земята и гроздето, между различните сортове в купажите, а не на последно място и между различните поколения, дават идея за името на първата серия купажни вина – “Symbiose” (Симбиоза). А като израз на вярата, че следващото поколение ще продължи винената традиция, се раждат вината от серията „The Successors“ (Наследниците). Всяко от тях отразява характера и предпочитанията на детето, чието име носи – Сира Елица, Шардоне Белослава и Розе Мария. Именно Сира Елица 2011 носи първите официални награди за избата – тя се нарежда сред Топ 50 български вина за 2013 на списание ДиВино, а през юни 2014 е отличена с бронзов медал от престижния медународен конкурс на Декантер.

От 2014 се предлагат и първите вина от серията “Single Vineyard”, направени от най-доброто грозде от определени парцели – Тамянка и Мавруд. В началото на юни Тамянка Сингъл Винярд 2013, създадена с помощта на на новозеландския енолог Джес Уивър и колегата й от Унгария Ричард Лабанц, е отличена от международното жури на Балканския Винен Конкурс 2014 със златен медал. Само за ценители, ресторанти и специализирани магазини се бутилират и лимитирани партиди вина “Single Barrel”, отлежали само в една бъчва.

Бъдещите планове на Братанови включват и изграждане на дегустационна зала, но дори и сега винарната е отворена за посещения след предварителна заявка. Предлага се и разходка из лозята си с пикник и дегустация на вина, участие в гроздобер и др. Винарна БРАТАНОВИ e сред членовете-учредители на Българска Асоциация на на Независимите Лозаро-винари (www.baiw.org) – „новата вълна“ български винопроизводители, които поставят акцент върху изразяването на тероара и прилагането на „занаятчийски“ методи за винификация.

Собственик: Фамилия Братанови

Основателят на тази “винена афера” е бащата Стойчо Братанов, който се заема със създаването и отглеждането на лозята и работи неуморно до преждевременната му загуба през 2017 г…. Синовете му – Даниел и Христо, подкрепят баща си от самото начало, като всеки поема различни функции.
Христо управлява винарната, финансовия и производствен процес (след 2017 и отглеждането на лозята).
Даниел помага с реализацията на вината и представянето им на различни събития.
Съпругата на Христо, Таня, се занимава с цялостния брандинг и маркетиране – визия на етикетите, концепции за нови вина, организиране на събития и посрещане на гости в избата.

Енолог: Мария Стоева

След няколко години търсене на подходящ уайнмейкър, щастлива случайност среща на винено събитие сем. Братанови с току-що завърналата се от Франция еноложка Мария Стоева. Тя се прибира с диплома по енология от университета в Дижон и от реколта 2015 твори вината с марка Братанов, като следва заложените от собствениците подход и философия.

Vines

Лозя

Семейство Братанови разполагат с 44-те хектара собствени лозя, засадени с класическите благородни сортове мерло, сира, каберне фран, каберне совиньон, шардоне и вионие, както и с местните мавруд, рубин, гъмза и тамянка. Терените са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар край с. Шишманово, гр. Харманли, Югоизточна България.

ClimateКлимат

Преминаващата наблизо р. Марица и проникващите по течението й ветрове от Егейско море оформят почти средиземноморски климат. Тези условия позволяват лозята да се третират минимално с препарати, предпочита се използването на такива, базирани на сяра и мед. НЕ се използват хербициди, тревите се премахват физически с най-добрата лозарска техника.

Wine Bottles

За вината

Благодарение на разнообразието от почви, специфичния микроклимат и древните винарски традиции, които местните носят в кръвта си още от времето на траките, от Южен Сакар идват едни от най-тероарните и автентични вина на България.

Wine Tourism

Винен туризъм

Сем. Братанови и техният енолог Мария Стоева ще ви посрещнат лично за дегустация или обиколка на лозето, включително и през уикенда. Необходимо е единствено да се обадите поне няколко дни по-рано.

Контакти

Featured Image

Име: Таня Аврамова

Телефон за резервации: +359 888 566 438

Имейл адрес: tanya@bratanov.wine

http://www.bratanov.wine

https://www.facebook.com/bratanov.wine

Вина на Братанов

X