Безплатна доставка над 60 лв.

Драгомир

Драгомир

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 2020

Area Декари: 380 дка

Wine Barrels

История на винарната

ВИ Драгомир до сега произвежда 60 хил. бутилки годишно, като до 5 години капацитетът трябва да се увеличи на 100 хил. бутилки. Приоритет е постоянно, високо качество на вината и изява на българските сортове. В основа на производствения процес е опита на собствениците – Наталия Гаджева и Константин Стоев - като енолози и непрекъснатия интерес към експеримента.

Гроздето се преработва с много грижа и внимание, като основно се прилагат традиционни технологии, при безкомпромисен контрол благодарение на модерното оборудване на избата. Голям процент от вината отлежават във френски дъбови бъчви от 225 литра. Част от белите, а и дори и от розетата се получават чрез ферментация и последващо отлежаване в бъчва. Преди да се предложат на пазара вината имат задължително бутилково стареене, като най-елитните партиди съзряват и в бутилка минимум 18 месеца.

Основно продукцията се реализира на българския пазар – ресторанти, специализирани магазини, винени барове, частни клиенти.

Към момента износът е около 15 %. Вината на ВИ Драгомир се продават във Великобритания, Швейцария, Белгия, Германия, Чехия, Австрия, Италия. Винарната активно развива винения туризъм и посреща гости от САЩ, Япония, Китай, Чехия, Дания, Холандия, Индия, Турция и т.н.

Собственик: Наталия и Константин

Наталия и Константин са собственици и винари, които имат дългогодишен опит във винения бранш и сериозни наблюдения върху потенциала на различни микрорайони в България, защото, както те самите казват, "това е решаващ фактор за крайния резултат". Наталия и Константин не просто искат да правят хубаво вино, те търсят виното с характер. "Концепцията ни е да изразим спецификата на всеки микрорайон и да поднесем с вината си чаша удоволствие на всеки един наш гост. Заповядайте в Пловдив, за да се уверите сами".

Vines

Лозя

За огромна радост на екипа на ВИ Драгомир от началото на тази година работим, творим и очакваме гости в нашия нов дом в село Брестник, само на 5 км от град Пловдив. Това местоположение ни позиционира във винен регион Западна Тракийска низина. Мястото е изключително благоприятно за отглеждане на червени винени сортове, а нашият избор е да се фокусираме върху българските сортове грозде.

На 2 км. от винарната , в землището на село Белащица, са нашите насаждения от Рубин – 80 декара и Мавруд 50 декара. Лозите са засадени преди 12 години, като районът е признат за най-подходящия за отглеждането им.

Преди три години създадохме нов лозов масив в село Свирково – 240 декара, където отглеждаме Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира и Пети Вердо.

Teroar

Тероар

Тракийската низина е известна с традиции във винопроизводството датиращи от древни времена. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а ароматното и силно вино, произвеждано от тях, е прочуто в цял свят, като дори самият Омир не пропуска да увековечи неговите качества. Това е и причината емблематично за винарната вино да носи името ПИТОС или древен тракийски съд за производство и съхранение на вино.

Soil Почви

Нашите лози се отглеждат на лесивирани канелени горски почви. Мястото с неговите климатични особености и почвени характеристики е специално подбрано, за да отговаря гроздето на търсения от енолозите стил на виното.

Wine Bottles

За вината

Драгомир е винарна от семеен тип, с мисия да произвежда качествени вина – категория премиум, основно от местни сортове, с постоянно качество през годините и възможност за дълго съзряване в бъчва и бутилка. Това налага влагането на много усилия в работата с лозите и ограничаване на добива до 500-600 кг/декар, като за тази цел се правят две зелени резитби. Гроздето за белите ни вина сме селектирали от три района в страната. Местата са подбрани така, че белите грозда да бъдат с подходящи параметри за направата на нашия стил вина.

Гроздето за белите ни вина сме селектирали от три района в страната. Местата са подбрани така, че белите грозда да бъдат с подходящи параметри за направата на нашия стил вина. Преработваме Шардоне, Совиньон Блан и Димят. Шардонето е от Сунгурларе – доказано един от най-добрите райони в България за отглеждане на този сорт. От района на Родопската яка е Совиньон Блан, а Димятът е от южна България – с. Димитровче, Свиленград.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Дегустация се предлага след предварителна резервация.

4107 с. Брестник
Община Пловдив
ул. "Независимост" 81

Контакти

Featured Image

Име: Dragomir Winery

Телефон за резервации: +359 888 325 830

Имейл адрес: office@dragomir.bg

http://www.dragomir.bg

https://www.facebook.com/DragomirEstateWinery

Вина на Драгомир

X