Безплатна доставка над 60 лв.

Виа Винера

Виа Винера

Featured ImageЮжен регион
Wine Barrels

История на винарната

Избата започва своя път през 2007 г. в местността Шаровица край с. Карабунар – район, в който лозята и виното са част от живота на хората от незапомнени времена. През годините не спира да се развива, следвайки пазарните тенденции и афинитета към доброто вино.

През 2017 г. с гордост бе представено новото име на избата – Via Vinera, под което качествените вина на изба „Карабунар“ ще се представят отсега нататък на българския и международните пазари. „Via Vinera“ идва от латински и означа пътят на виното. Промяната е следствие от желанието на собствениците да продължат традициите в региона, като им придадат модерно звучене, както и да изградят собствена идентичност. В бъдеще избата ще се презентира с новата си едноименна серия “Via Vinera”, както и с познатите “Bulgarian Heritage”, “Contour” и “Castellum”.

Енолог: Надежда Дюлгерска

Via Vinera залага както на занаятчийския подход, така и на модерните технологии, като обединява стиловете на два традиционни български тероара – този в Тракийската низина (с. Карабунар) с този в Дунавската равнина (гр. Килифарево). Това смело начинание е успешно благодарение на креативния и експериментаторски дух на енолога Надежда Дюлгерска.

Заедно с отдадения екип, тя влага своя 18-годишенопит като енолог, международен съдия и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България, за да създаде качествено и добре структурирано портфолио.

Vines

Лозя

На 80 км от София в местността Шаровица до с. Карабунар, където лозята и виното са част от живота на хората от незапомнени времена, една винарна си е поставила за цел да развива българските традиции в производството на висококачествено вино и ракия. Избата е заобиколена от собствени лозя с традиционните български сортове димят и червен мискет. Освен от лозовите масиви при избата, грозде се добива и от лозята в Килифарево.

Wine Bottles

За вината

Благодарение на съчетанието на майсторството на екипа и най-съвременни технологии Мискет и Димят на Bulgarian Heritage от самото си създаване получиха признание за своите достойнства на престижни международни конкурси. Реколта 2014 спечели специални рекомендации на азиатското издание на един от най-престижните конкурси – Decanter Asia Wine Awards 2015. Мискет реколта 2015 бе отличен с бронзов медал на същия конкурс през 2016 г. Реколта 2016 завоюва златен медал на водещия международен конкурс в България – Винария 2017, както и признанието за „Най-добро бяло вино от местен български сорт“ на Съюза на енолозите.

Следвайки амбицията си да развиват „българската следа“, Изба Via Vinera Karabunar Estate разшири гамата на Bulgarian Heritage с червени вина от традиционните български сортове мавруд и рубин с характерното за марката неповторимо звучене и на Concours Mondial de Bruxelles през май 2017 Bulgarian Heritage Мавруд 2015 г. спечели златен медал.

Освен вината от гамата Bulgarian Heritage от местни български сортове грозде тук произвеждат култовата ракия “Културна”, която също се прави от български сорт – Червен Мискет. Международните сортове грозде като шардоне, пино гри, совоньон блан, пино ноар, които отглеждат основно в лозята в Килифарево, са представени в ценната серия Contour, където от умелите ръце на енолозите излизат масови вина за всеки вкус. А най-добрите партиди от избата се бутилират под уникалния бранд Castellum. Заслужава внимание и модерният характер на бялото вино и розето на Bisou.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Силно препоръчваме да се обадите или пишете предварително за организирана дегустация във винарната, особено в месеците на активна кампания - Август, Септември и Октомври.

Контакти

Featured Image

Име: Виа Винера

Телефон за резервации: +359 879 123 255

Имейл адрес: office@vivinera.bg

https://viavinera.bg

https://www.facebook.com/ViaVinera

Вина на Виа Винера

X