Безплатна доставка над 60 лв.

Росиди

Росиди

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 2005

Eye Значение на името: Съчетавайки своите имена Роси и Еди Куриян, поставихме началото на Росиди през 2008 г. Съвсем скоро към нас се присъедини и нашият приятел и технолог Петър Георгиев.

Area Декари: 400 дка

Wine Barrels

История на винарната

Историята на избата започва през 2005 г. със засаждането на лозята до село Николаево, Сливенско по много „тривиална причина", както се изразяват от „Росиди" - от любов по хубавото вино.Теренът, на който са техните 400 дка лозови масиви, всъщност е част от стария Николаевски масив до Сливен, от който са се правили едни от най-добрите Кабернета и Мерла в района.

През 2005 г. на българския винен пазар съществуват едва няколко по-малки винопроизводители с висококачествени вина, което всъщност поражда идеята да се създаде хубаво вино не за широкия пазар и за търговските вериги, а за хора, които ще могат да го оценят. По тази причина в изба Росиди правят по около 15 000 бутилки на година, макар че лозята имат капацитет за 200 000. В началото всичко започва като хоби, а и Едуард Куриян е наясно, че първите поне две години ще са основно за експерименти и опипване на почвата. От момента, в който става ясно, че "хобито" ще се превърне в бизнес, той започва да учи в световната винена академията WSET - Wine and Spirit Education Trust в Лондон. Там изучава производство на вино, маркетинг, дегустиране, разпознаване и описване на вина, както и тънкостите на сортовете по региони, държави, според регулациите им и т.н. Срещата между Едуард и Петър става благодарение на общи познати на една австрийска дегустация в София и те веднага откриват, че споделят сходни виждания относно виното.

Собственик: Роси и Еди Куриян

Роси е завършила “Бизнес науки” в City University London и е сертифициран холистик от Institute for Integrative Nutrition New York.

Еди е управител на Росиди, завършва Диплома в WSET London и е съ-основател и преподавател в Wine & Spirits Academy Bulgaria.

Енолог: Петър Георгиев

Петър е уайнмейкър и партньор в Росиди. Допълнителен опит е придобил в избите Arndorfer и Steininger в Камптал, Австрия и Allan Scott в Марлборо, Нова Зеландия.Петър Георгиев завършва Университета по Хранителни Технологии в Пловдив, а през следващите години придобива опит в "Санта Сара" (Ст. Загора), авторитетните "Мартин Арндорфер" и "Щайнингер" в областта Камптал, Австрия и "Алан Скот", Марлборо, Нова Зеландия.

Първата и основополагаща година на съвместна работа между двамата е 2011-а, която дава резултат от 7000 бутилки бели, и 4000 червени вина.
Тестът определено е успешен, а резултатите са налице. Тяхното бяло Шардоне Egg-fermented 2011 печели вниманието на английската критика на International Wine Challenge London '13, която му присъжда единствения сребърен медал за българско вино. Към него Росиди прибавят и Бронз от Decanter '13.

Wine Bottles

За вината

Не е трудно да се забележи, че голяма част от успеха им се дължи на единомислието на Едуард и Петър. Те никога не са обсъждали специално какви вина точно ще правят - просто от самото начало мислели в една и съща насока.Обединява ги още това, че държат да са много навътре във всеки етап от процеса и затова успяват да се справят с всичко само двамата.Те не се опитват да следват някакви световни моди и тенденции. „Вярвам, че ще бъдем интересни и приети на места не защото сме изкопирали някого, а защото сме самите себе си и виното ни отразява мястото, откъдето идва", казва Едуард.

В самото производство двамата се стремят да налагат нестандартни методи, които не са никак познати в България. Например един от ферментаторите им е с необичайна яйцевидна форма и затова го наричат „Яйцето".В тази идеална форма се получава естествен батонаж на ферментиращото Шардоне, който допринася полученото вино да бъде с по-характерни аромати и вкус, по-комплексно и обемно.„Яйцето" е важна част от тяхната изба и защото съдържа подписите на всички, свързани по някакъв начин с „Росиди".

Wine Tourism

Винен туризъм

Не разполагат с база или място за дегустации, но може да организираме дегустация на техните вина в нашия магазин на улица Шишман 19.

Контакти

Featured Image

Име:

Телефон за резервации: 088 292 5376

Имейл адрес: info@rossidi.com

https://rossidi.com/

https://www.facebook.com/rossidi.winery.3

Вина на Росиди

X