Безплатна доставка над 60 лв.

Либера Естейт

Либера Естейт

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2013

Eye Значение на името: Винарната е кръстена на древноримската богиня на земята, плодородието, лозарите и винопроизводителите – Либера.

Area Декари: 350 дка

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров и първата среща с Живко Енчев от Либера Естейт:

Лично аз се видях на живо и разговарях с Живко по време на „Дните на отворените врати в Мелник“ през 2019. Имаше малък щанд с шатра близо до винарната, а вината бяха „топли, топли“ – току-що бутилирани и изключително наситени. Лично на мен белите много ми допаднаха, но това е до вкус. При тази първа и всяка следваща среща с Живко ми направи впечатление плама и любовта на Живко към виното. Повечето хора смятат, че работата с вино са безкрайни дегустации и купон и от време на време има по някоя дребна задача, която дори не прави впечатление. Истината е, че когато работиш с вино ти трябва да го тестваш и дегустираш в часове, които не зависят от твоето настроение. При Живко забелязах една страст към виното, която не се среща често и именно тя прави вината на Либера Естейт по-специални, защото са направени със сърце. Няма друга напитка, в която да има толкова поезия като при виното.

Wine Barrels

История на винарната

Либера Естейт е нов проект на винената карта на България. За пръв път вина с марката Либера се винифицират през 2013 година като се залага на предимно местни и малко международни сортове. Тази линия се запазва до началото на 2017 година, когато взехме решение да увеличим нашето портфолио с вина, което даде повод и за появата на нов бранд.

Целта пред нас е да покажем истинския облик на българското вино като съчетаем местните вековни традиции и съвременния поглед на нашия екип.

Изключително сме щастливи, че имаме възможността да правим местни вина от сортове като керацуда и редкия мелник 82, който влиза в състава на единствения по рода си Мелник блед, съчетаващ Широка мелнишка лоза и двете й деца - мелник 55 и мелник 82. Нашата цел е да правим коректни вина от региона с най-дълголетна и откроима винена история.

Главен визионер и мениджър в Либера естейт е Живко Енчев. Той е Сомелиер на годината за 2017 в България. Именно през тази година е поканен да работи за новата визия и насока на вината на Либера естейт.

И резултата не закъснява. Едва за няколко години вината на Либера естейт станаха разпознаваеми за българския винолюбител. Както Живко е казвал в разговори с нашия екип - " Всичко в Либера е подчинено на логиката.

Другото характерно е това, че всяка година експериментираме със сортовете си" .

Вината са здраво стъпили на дългата история на винопроизводство в региона, подплътена от съвременен поглед.

Технолог: Надка Карагогушева

Агроном: Стоян Шмикеров

Енолог: Живко Енчев

Vines

Лозя

Лозята ни наброяват повече от 350 дка в землището на селата Хотово, Лозеница и Зорница. Намираме се на 9 км. от Сандански и на 6 км. от Мелник в район, който е пропит с много история и вино. Долината на река Струма е изключително интересен тероар, характерен с мека зима и горещо лято, а планините, които ни обгръщат са важен фактор и също обуславят характера на нашите вина.

Grapes

Сортова разновдиност

За момента представят две серии – LIBERA (2 бели, 1 розе, 2 червени) и HOTOVO (1 бяло, 2 червени) като Живко Енчев има пълна свобода при избора, комбинациите и стилистиката на вината и бутилките. HOTOVO серията е по-високият клас на винарната, отличава се с по-пълна, заоблена бутилка и бронзов сомелиерски ланец. Интересното е, че серията е трябвало да се казва „Сомелиер“, но са я прекръстили на HOTovo, поради топлия климат на района.

Teroar

Тероар

Горещото лято и мека зима, съчетано с почвените анализи в района дават добра предпоставка за правенето на отлични тероарни вина, а сравнението с Тоскана в Италия никак не е напразно.Лозята са на възраст 25 години, което ги прави много устойчиви, а качествената реколта от тях всяка година превъплъщаваме в бутилка вино.

Лозята са около с. Хотово, общ. Сандански. Работим със сортово разнообразие от 12 сорта - предимно местни и някои международни.

Wine Bottles

За вината

Говорейки за прословутите вина от Мелнишкия район, няма как да не споменем местните сортове, които можем да срещнем само и единствено тук – Мелник 55, Широка Мелнишка лоза, Мелник 82 и Сандански мискет. Те са и ще бъдат водещ мотив във вината на Либера естейт.

Галерия:

Контакти

Featured Image

Име: Либера Естейт ООД

Телефон за резервации: +359 896 696 919

Имейл адрес: office@liberaestate.com

https://liberaestate.com

https://www.facebook.com/liberaestate

Вина на Либера Естейт

X