Безплатна доставка над 60 лв.

Меди Вали

Меди Вали

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2007

Eye Значение на името: Долината на медите

Area Декари: 370 дка


Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров – спомени от Меди Вали:

Всяка винарна има своите специфични черти и няма винарна, която да представяме в нашия магазин и да не сме оставали с повече от положително настроение.

Още при посещението, а при съвместната ни работа през последните 7 години си пролича професионализма във всеки един аспект. Във времето член от най-любимата група на Тати (Светослав Димитров) във всички вселени съвместно с Меди Вали осъществиха един проект, който се състоеше от три вина, а основният герой беше винения сорт Сира (любимият сорт на Иван Лечев).

Посещението ни в Меди Вали винаги ще остане в моето съзнание като едно от най-сърдечните преживявания. Вината са по вкуса по-скоро на Тати, тъй като вината са изключително в стилистика „Стар свят“ с голям потенциал за съзряване, а дъбът е съществена част от вкуса при червените вина. Не бива да забравям и любимото вино на Тапачето (жена ми Бригита), а именно Pink Traminer или Розето от Траминер – да правилно разбрахте – розе от бяло вино.

Последният акцент през 2018 и 2019 са лимитираните серии на Great Bulgaria, а именно четирите най-известни български червени сорта – Рубин, Мавруд, Мелник 55 и Гъмза.

Wine Barrels

История на винарната

Преди хилядолетия земите по средното течение на река Струма са било населявани от тракийското племе Меди. Освен с легендарния Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу древния Рим, медите са известни с развитото лозарство и винарство, и с култа си към виното. В чест на хората, положили основите на винарството в тази част от долината е наречена и винарната - Меди Вали (Долината на медите).

Винарна Меди Вали е класически винарски комплекс, изграден през 2007 г. Намира се в село Смочево, в полоте на югозападна Рила, на 640 м надморска височина, в най-северната част на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Състои се от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви.

Енолог: инж. Стойчо Стоев

Роден е през 1965 г в гр. Сандански. Завършил е ВИХВП в Пловдив. В дългогодишната си кариера той е в основата на създаването и реализирането на винените концепции на няколко винарни с които е постигнал много успехи и признание за вината от Долината на Струма. Той е първият енолог, винифицирал професионално сорта грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55).

Vines

Лозя

Лозята са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Формировките на лозята са единичен, двоен и двоен нискостъблен Пойо, като в един декар са засадени по 400 лози.

Grapes

Сортова разновдиност

Състои се от 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон. Освен от собствените лозя Меди Вали прави вина и от гроздето на единични, специално подбрани заради сортовия си състав, географското положение и подходящи характеристики лозя. Под контрола на винарната е и лозов масив от 250 дка в района на Видин. Избран е заради специфичността на тероара.

Teroar

Тероар

Уникалният за лозарството тероар благоприятства отлгеждането както на бели, така и на червени сортове, които с планирани, навременни и подходящи агротехнически мероприятия и редуциран добив, съобразен с технологичните изисквания на енолозите, дават грозде от което да бъдат направени впечатляващи вина с високо качество.

Soil Почви

Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик. Премесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална.

ClimateКлимат

Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с мека зима и сравнително сухо лято. Средното слънчево греене е 2900 часа, а средногодишната сума на валежи 588мм.

Wine Bottles

За вината

През 2010 г. започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер, направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост.

Вината на Меди Вали са разделени на сортове и стил в различни ценови и качествени категории.

Търговските марки, под които се произвеждат и продават са базовата серия - A Good Year, серията от средния клас eXcentric Incanto и премиум бранда Incanto.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Меди Вали се намира в живописна местност на пътя за Рилския манастир. От тук започва югозападният лозаро-винарски район, известен като Долината на Струма. Атрактивното географско разположение на винарната, условията с които разполага и изключително добрите вина които предлага, отличени с престижни награди на национални и международни конкурси превръщат Меди Вали в най-очарователната нова дестинация за винен туризъм.

Винарната Меди Вали е отворена всекидневно за посещения. Тук ценителите могат да открият любимото си вино и да станат негов приятел завинаги.

Контакти

Featured Image

Име: Кристиян Николов

Телефон за резервации: 00 359 884 068 660

Имейл адрес: k.nikolov@medivalleywinery.com

https://www.medivalleywinery.com

https://www.facebook.com/MediValleyWinery

Вина на Меди Вали

X