Безплатна доставка над 60 лв.

Орбелус

Орбелус

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2006

Area Декари: 200 дка

Wine Barrels

История на винарната

Собствениците на Орбелус разказват:
„Идеята за Орбелус се зароди между нас, две приятелски семейства, почти на шега в края на 90-те, в разгара на разговор за пустеещите лозя в долината на Струма. Постепенно контурите ѝ започнаха да се изясняват и колкото повече говорехме, толкова повече знаехме, че тя е нещо, с което си струва да се захванем. Искахме да покажем идентичността на долината на Струма и уникалния ѝ сорт, Мелнишката лоза, и нашето разбиране за тях.
Оттук за нас пътят беше ясен – в продължение на няколко години подбирахме парцелите, трупахме знания и съвети от местни близки лозари, сега част от семейството на Орбелус. През 2006 г. бяха засадени първите лозя, през 2009 г. се появи първата реколта вина Орбелус, а през 2014 г. отвори врати и винарната – „домът“ на Орбелус.
За нас естественият път от самото начало е биолозарство и винарство. Нашето разбиране е, че идентичността на един регион и плодовете му може да се разкрие истински, само ако работим в хармония с природата и с мисъл за земята, която оставяме на идните поколения.
Този път ни води до днес: Орбелус е първата сертифицирана биовинарна в България (с радост можем да кажем, че вече не е единствената!) и е член на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Всеки от нас, родители, приятели, а сега вече и порасналите ни деца, има участие и застава зад всяка стъпка на вината Орбелус – от лозето до бутилката!“
Опитът и знанията, които приятелите трупат заедно, както общите им ценности, превръщат Орбелус в нещо по-вече от вино. И всички те, които споделят тази философия, казват, че са „не само съмишленици, но и семейство“. Това са хората, които създават идентичността на Орбелус и го превръщат в това, което е.

Собственик: Благой, Георги, Галя, Дима

Орбелус е идея на две приятелски семейства. Съседи и приятели от повече от двадесeт години, с деца из растнали заедно, той е на практика семеен проект. Идеята и основните решения са на Благой и Георги, на Галя и Дима. А с времето децата им, Александра и Дафина, се включват с предложения за купажи и техните имена, дизайн на етикетите, маркетинг, комуникация, както и в цялостното развитие на винарната.

Агроном: Митра и Христо Илиеви

Лозята са запазената територия на семейство Илиеви. Местни лозари с дългогодишен опит, те познават земята в долното течение на Струма по-добре от всеки друг. За винарна като Орбелус, чиято философия е, че за да е хубаво виното, качеството на гроздето е от основно значение, тяхната работа е незаменима.

Енолог: Николай Стоянов, Кирил и Мария Младенови

Енолозите Николай и Кирил, както и Мария в лабо-раторията, се грижат за всяка капка вино през целия ѝ път – от контрола на гроздето на лозето и неговата селекция, през раждането на виното в съдовете за ферментация и стареенето в бъчвите до затварянето в бутилка.

Vines

Лозя

Лозята на Орбелус са разположени в една от най-южните точки на България – на източния бряг на река Струма, в землищата на селата Кромидово, Капатово, Хърсово и Марикостиново. Изложението им е източно, през южно до северозападно, а надморската височина е от 160 до 250 метра. Районът е погален от полъха на Средиземно море и ограден от седем планини: Пирин, Славянка, Сенгелска планина, Беласица, Огражден, Малашевска планина и Рупите (Кожух). Този специфичен климат, в комбинация с глинестите и песъчливи почви, са сред водещите фактори, отговорни за богатия, южен вкус на нашите вина. Още в древността Траките, известни с винарските си умения, са ценяли качествата на тези земи.
Отделено е специално внимание на култивирането на традиционния за региона сорт Ранна Мелнишка лоза, който присъства и във всички червени вина Орбелус.
Отглежданите сортове – Ранна Мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Гренаш Ноар, Примитиво, Пти Вердо, Марселан, Мурведър, Вионие, Шардоне и Пино Гри – са подбрани в съответствие с климатичните условия и съдържанието на почвата.
Проектът води началото си от 2000 г., когато са закупени първите 72 дка. земя в землището на с. Капатово, по долината на р. Струма, в подножието на Пирин. До 2010 г. дружеството придобива над 200 дка., обособени в 20 самостоятелни минимасива в землищата на селата Кромидово, Капатово, Марикостиново и Хърсово, всеки от които със специфични характеристики на почвата, влажността, въздуха, вятъра и другите елементи на тероара. Местонахождението на лозята е избрано с оглед на подходящите условия на микрорайона. Регионът е хълмист, отличава се с разнообразие на почвите – от канелено-горски, през песъкливо-глинести до слабо и средно каменисти, а лозята са разположени на 160–250 м надморска височина.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Винарната на Орбелус е разположена над село Кроми- дово, като посетителите ни могат да се насладят не само на вината ни, но и на гледката към лозята и планините в околността. Архитектурата на дома на Орбелус е вдъхновена от местна легенда, според която бъчвите вино са дар, паднал от небето.
Заповядайте, ще се радваме да се запознаем!
Избата е отворена за посещения всеки ден:

• 10:00 до 17:00 в работни дни
• 10:00 до 15:00 в празнични дни.

Поглед в биологичното винопроизводство
Разглеждане на винарната и беседа с енолог или служител
придружени с чаша вино
Цена: 3,00 лв.

По пътя на виното 1
Разглеждане на винарната и беседа с енолог или служител
Дегустация на 3 вина с коментари за всяко вино
Мин. вода
Цена: 8,00 лв.

По пътя на виното 2
Разглеждане на винарната и беседа с енолог или служител
Дегустация на 4 вина с коментари за всяко вино
Хляб и мин. вода
Цена: 15,00 лв.

По пътя на виното 3
Разглеждане на винарната и беседа с енолог или служител
Дегустация на 5 вина с коментари за всяко вино,
включително Орбелус Прима Специална Селекция
Хапки от биологични сирена и колбаси, хляб и мин. вода
Цена: 25,00 лв.

Орбелус през годините
Разглеждане на винарната и беседа с енолог или служител
Вертикална дегустация на Орбелус Гетика или Орбелус Прима
с коментари за всяко вино
Хапки от биолгични сирена и колбаси, хляб и мин.вода
Разходка до лозовите масиви
Участие в гроздобера
Цена: 35,00 лв.

Тайните на Орбелус
Разглеждане на винарната и беседа с енолог или служител
Дегустация на 5 вина от ограничените серии на Орбелус с коментари за всяко вино
Дегустация на най-добрата бъчва преди бутилиране
Хапки от биологични сирена и колбаси, хляб и мин. вода
Разходка до лозовите масиви
Участие в гроздобера
Цена: 45,00 лв.

Забележки:
За групи и по желание дегустацията може да бъде съпроводена с изпълнение от фолклорно дуо, изпълняващо характерна за региона музика.
Цена: 250,00 лв.

По заявка може да се организира обяд от две местни ястия и погача с подправки от ресторант в Мелник.
Цена: 12,00 лв./човек

Възможност за закупуване на вино на преференциални цени.
Тя се намира само на 4 км от новооткритата магистрала Сандански – Кулата на отбивката за Катунци, а точните координати са.

Контакти

Featured Image

Име: Офис Орбелус

Телефон за резервации: +359 887 452214

Имейл адрес: office@orbelus-bg.com

https://www.orbelus.bg

https://www.facebook.com/OrbelusOrganicWinery/

Вина на Орбелус

X