Присое
Дата на създаване: 2000
Значение на името: „Присое“ е стара българска дума използвана за наричане на открито, слънчево и топло място.
История на винарната
Приключението винарска изба „Присое“ започва през далечната 2000г. , когато бившият технолог на винарска изба Евксиноград, Румен Балтаджиев, се връща от посещение във винарската област Франкен в Германия. Изумен от факта, че в този регион е пълно с множество малки и средни винарни, който произвеждат вина по класичека технология от местни сортове грозде. Той убеждава жена си Гичка да се потопят в магията на гроздето и виното, като започват да развиват идеята за собствена винарна.
Първите стъпки в развитето на избата се случват в помещение под наем в село Слънчево. Въпреки неблагоприятните условия за работа и развитие, страстта и любовта към виното са основни виновници за продължаването на мечтата „Присое“.
Идеята, зад която е направена избата, е да се запазят традициите и технологиите, по които са се правили вината от предците ни. За постигането на тази цел ферментацията на червената гроздова каша се извършва в дъбови каци, като вече готовото вино старее в стари 500 литрови дъбови бъчви. Ширата от Шардонето се превръща във вино и отлежава в подобни бъчви. Спазването на тази технология води до получаването на специфични вина със собствен характер, способни да впечатляват.
Собственик: Семейство Балтаджиеви
Румен Балтаджиев и семейството му да са единствените хора, които се грижат за виното – от засаждането на лозите през обирането на плода, та чак до затварянето на бутилките. Защото силно вярват, че не количеството, а качеството е от значение.
Тероар
„Присое“. Това е думата, която описва земята, на която се намира избата и прилежащите ѝ лозя, заобиколени от акациева гора, облята от нежни слънчеви лъчи и достатъчно близо до морето, за да се усеща през лятото морският бриз. Почвите се особена симбиоза между финния бял пясък на някогашното морско дъно „Побити камъни“ и плодородния чернозем на Дунавската равнина. Тук на тази златна земя през горещото лято на 2005г. е направена първата копка на изба „Присое“. През 2007г. са засадени първите лозички от сорта Шардоне, в последствие се засяват сортовете Каберне Совиньон и Мерло. Лозята се гледат и поддържат единствено и само от фамилията, с цел да се обърне специално внимание на всяка лозичка, за да може да се извлече най-доброто от нея. След четири години неуморен труд и старание първата реколта от собствени лозя е налице.
Винен туризъм
За момента не разполагат с база или място за дегустации, но може да организираме дегустация на техните вина в нашия магазин на улица Шишман 19.