Безплатна доставка над 60 лв.

Рупел

Рупел

Featured ImageЮгозападен регион

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров и първата среща с племенника на Павел Граматиково:

Това е една от винарните, с които започнахме по може би най-интересен и нестандартен начин нашето партньорство. Още преди 2016 и въобще магазинът на Шишман 19 да е дори идея, при разговор с познати на тема „Вино“, разбира се, един общ познат сподели, че чичо му току-що е бутилирал първите си вина. Аз лично тогава си представих една скромна и семейна винарна в домашни условия. Колко много грешах и колко бързо се появяваха нови и модерни винарни в България с голям потенциал?

В следващите години се запознах както с екипа на Рупел, така и с техните вина, които през годините се подобряваха, а червените вина доказваха своя потенциал. От своите съседи се различават с базовата си серия „Спанча“, която включва сортове като Небиоло, Сан Джовезе. Но най-вече си личи по представянето на техните вина в тяхната дегустационна любовта към виното и педантичността на Павел Граматиков, които се предават от него към целия екип.

Wine Barrels

История на винарната

Рупелското дефиле е живописен пролом на река Струма между склоновете на планините Беласица и Сенгелска, свързващ Марикостинско поле в България със Серско поле в Гърция. Точно там, срещу асиметричните полегати и стръмни долинни склонове на пролома, оформящи главен въздушен коридор за топлите беломорски течения, се намира винарска изба Рупел със собствени лозови насаждения.

Мястото е село Долно Спанчево, разположено на изток от град Петрич. С древното име „Спанча”, това селище все още носи духа на обитавалите го народи – траки, македонци, римляни, славяни, испански кръстоносци. Векове наред тук е имало грозде и вино, а по-късно районът се е оформил като естествен винен център в България, от който се е разпространявало виното към Горна Джумая, София, Гърция, Македония. Захранвани са пазарите в Драма, Берово, Пехчево, Солун, Серес, Демирхисар, и много други.

Вдъхновени от мястото, събрало в себе си традиции, факти и историческо минало, собствениците следват една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да създават добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие.
В този край рубиненият еликсир винаги е бил в изобилие, като и до днес се смята, че носи здраве и дълголетие. Ние помним дядовците си, ръцете ни познават силата на земята, вкусът на виното от онова време, огромните дъбови бъчви и линове, историите за създаването на виното. А характерът на виното не зависи само от природните дадености, но и от начина на живот на хората, екологията, и от развитието на цивилизацията. Важно е разбирането за равновесието в природата, за това че трябва да щадим земята и да я подхранваме по подходящия начин, че трябва да сме отговорни и последователни в начинанието.

Teroar

Тероар

Направените проучвания на тероара и изследванията на почвите определили мястото на лозовите масиви в землищата на с. Долно Спанчево в община Петрич, на 2 км от границата с Гърция.

Soil Почви

Наличието на бигур в почвите, който задържа влагата и беломорският вятър, пронизващ се през Рупелския прелом, подсигуряват благоприятна среда за развиване на лозовите насаждения дори и в най-горещите летни месеци.

ClimateКлимат

Климатът е изключително подходящ: сухо и горещо лято, продължителна и влажна есен, изключително рядко задържане на снежна покривка, плодородни почви, формирани от речни наноси и примесени с вулканични отлагания от изгасналия в региона вулкан „Кожух“

Wine Tourism

Винен туризъм

Магазинът на Винарска изба Рупел в село Долно Спанчево лесно ще разпознаете, пътувайки по стария път за Мелник. Освен собствени вина на най-добри цени, там можете да закупите качествени и различни продукти на местни производители. Магазинът е своеобразен информационен център за дестинацията „Долината на Струма“. Предлагат се туристически карти, книги, сувенири.
За всички желаещи се организират дегустации, съпътствани от запознаване с технолигчната база на избата и разходка сред лозята.

Работно време всеки ден от понеделник до петък
Събота и неделя с предварителна резервация.

През летния период: от 10:00 до 18:00 ч.
През зимния период: от 09:00 до 17:00 ч.

Контакти

Вина на Рупел

X