Безплатна доставка над 60 лв.

Салла Естейт

Салла Естейт

Featured ImageИзточен регион

Area Декари: 300 дка

Wine Barrels

История на винарната

Винарска изба САЛЛА ЕСТЕЙТ е създадена през 2010 година. Намира се в село Блъсково, община Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от гр. Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

Собственик: Иван Иванов и Георги Анастасов

Изба Салла Естейт е основана през 2010 от братята Иван Иванов и Георги Анастасов, собственици на винарната и днес. И двамата имат зад гърба си дългогодишна кариера във банковия и финансов сектор, след оттеглянето от която, се ражда идеята за малка бутикова изба.

Г-н Георги Анастасов е основател и на мащабен земеделски бизнес в село Блъсково, който ръководи и до днес.

Агроном: Франческо Фоголин

Агроном–консултант по отглеждането на лозята в Салла Естейт е италианецът Франческо Фоголин. За нас е чест да поверим лозята си в ръцете на професионалист от неговото равнище и опит, придобит във винарски изби в райони с вековна традиция във винопроизводството като Италия, Румъния и други страни от Европа.

Енолог: инж. Анелия Христакиева

Главен технолог на винарната от създаването й е инж. Анелия Христакиева – един от водещите енолози в България. Г–жа Христакиева е завършила Института по хранителни вкусова промишленост в Пловдив. Има над 20 години опит в най-успешните винарни в България и множество отличия и медали, спечелени с вината, които създава. През 2018 г. е сред тримата финалисти, номинирани за енолог на България.

Vines

Лозя

Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет.

ClimateКлимат

Климатът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене е 2172 часа, като за вегитационния период/ от 01 април до 30 септември/ е 1526 часа. Годишната температурна сума е 3100 – 3700°С. Почвите са представени от карбонатни песъкливо – глинести отложения. Характеризират се с добра аерираност, водопропускливост и водозадържаща способност.

Wine Tourism

Винен туризъм

Дегустацията в Салла Естейт е много повече от опитване на хубаво вино…

Дегустационни пакети Класик и Екстра са чудесно решение за всички, които искат да се запознаят отблизо с нас и с виното, което правим!

Пакет Екстра
Пакет Екстра включва панорамна разходка из лозята и избата, запознаване с технологията и философията на нашето вино, дегустация на три вина, акомпанирана от домашно приготвени хляб, сирене, кашкавал, както и вкусен обяд в нашия открит ресторант със спираща дъха панорама.
Дегустации се провеждат четвъртък, петък и неделя от 13.30 часа

Цена: 40 лв на човек

Пакет Класик
Пакет Класик пък е чудесен избор, ако не разполагате с достатъчно време! Ще тествате три подбрани вина, нашите домашно приготвени почерпки и ще си поговорим за виното.

Цена : 20 лв на човек

Контакти

Featured Image

Име:

Телефон за резервации: 0898 665848

Имейл адрес:

Вина на Салла Естейт

X