Безплатна доставка над 60 лв.

Шато Копса

Шато Копса

Featured ImageЮжен регион

Calendar Дата на създаване: 1998

Eye Значение на името: корените на името „Копса“ трябва да се търсят още в римско време, когато Средище на долината е укрепеният град Копса. Градът е именно и един от градовете предшественици на Карлово.

Area Декари: 50 дка

Wine Barrels

История на винарната

Да правиш хубаво вино е изкуство, убедени сме ние, от фамилия Минкови, особено когато в него плуват сладките сокове на хилядолетна история. Разцъфнало в сърцето на Розовата долина, нашето Шато Копса черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, известни с превъзходното си вино. Те вярвали в божествения му произход, празнували силата на еликсира с мистични ритуали и диви пиршества в чест на бог Дионис. Междувременно станали едни от най-добрите майстори на вино в Европа - наследство, пренесено през вековете и до днес.

Заредени от това богато минало, днес смесваме древните легенди и традиции със съвременните технологии, за да произвеждаме свое вино под бранда на Шато Копса.
Иван Дидов Минков е човекът, който предава на семейството ни любовта към виното и опита си на майстор винар и дългогодишен ръководител на Винпром-Розова долина. По стъпките му поема неговият син Минко Минков, който създава винарната през 1998 г. Нарича я Копса - тракийското име на един от градовете-предшественици на Карлово, накъдето водят и семейните ни корени. Минко Минков започва да изкупува стари лозя с карловски мискет и свободни земи, които да засади с нови сортове грозде. Следва правилото, че хубавото вино се ражда само тогава, когато лозите се отглеждат като собствени деца - с много обич, търпение и всеотдайна грижа. Избира най-добрия тероар за своите рожби. Розовата долина има уникален характер, който влива в свежия букет на Копса топлината на южното слънце, сладките ухания на рози, лавандула и ароматни билки, прохладния повей на Балкана. Сега със страст и иновативен дух третото поколение Минкови – Петя и Иван, развиват фамилния бизнес и създават модерни вина, свързани с историята на Долината.

Шато Копса е от малкото семейни винарни, в които поемаме целия процес – от гроздето до бутилката – в свои ръце. Така можем да следим лично всеки момент от развитието му и да се грижим то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си, дори и затворено в стъкло. Затова през 2005 г., направихме съвременна база за винопроизводство със собствена лаборатория в град Клисура, само на няколко километра от лозята ни. А за да сме сигурни в правилното съхранение на продукцията си, през 2008 г. издигнахме величествения замък Шато Копса. Построен според каноните на средновековната архитектура, в каменните му основи вградихме нашата изба и там, във френски, американски и български дъбови барели, отлежават най-добрите ни селекции.

От тогава Шато Копса е място, където посрещаме и споделяме виното си с нашите приятели и гости. И тъй като техният брой постоянно расте, през 2017 г. добавихме и Мезон Копса, бутиков арт хотел и ресторант. Превърнахме ги в алтернативен и дискретен оазис за градските хора, където сред красотата на Розовата долина могат да се отдадат на бавния ритъм на шатото и да забравят за света извън пределите му… Тук могат да прекарват времето си в съзерцание, мечти, сладки разговори с приятели под звездите на нощното небе или в планове за още малки бягства. Разбира се, в свежата и неустоима компания на виното на Шато Копса.

Затова ако търсите различно и красиво място, в което да забавите пулса на дните с хубаво вино, вкусна храна и грижовни домакини, вратите на Шато Копса са отворени за вас.

Собственик: фамилия Минкови

Иван Дидов Минков е човекът, който предава на семейството ни любовта към виното и опита си на майстор винар и дългогодишен ръководител на Винпром-Розова долина. По стъпките му поема неговият син Минко Минков, който създава винарната през 1998 г.

Енолог: Мадлена и Ангел Кузманови

80% от продукцията са бели вина, а 20% червени, разказват технолозите на избата – семейството Мадлена и Ангел Кузманови, които работят там от самото й създаване през 2005 година. Началото вино се произвежда от белите сортове Карловски мискет, Мускат отонел и Шардоне, а по-късно и от Совиньон блан, разказва Ангел Кузманов. От червените сортове са налични Каберне совиньон и Мерло.

Технолозите разказват, че регионът е заключен между Стара Планина и Средна гора, където климатът, слънцето и почвите създават специфичен тероар (условията, при които се развиват лозята). Тези условия правят региона уникален за българското винарство, защото няма как да се повторят в останалата част на страната - по-хладно време и постоянен западен вятър, който духа целогодишно.Налице е и по-малко слънцегреене, което помага да бъде запазен плодовият характер на белите сортове и киселинността на гроздето, да бъдат съхранени ароматите и свежестта на вината, обяснява Мадлена Кузманова.
„Нашата работа като технолози е да претворим това, което е създала природата, и да го усетим в бутилката. Стараем се стилът, който сме изградили от години, да бъде постоянен и да бъдем разпознаваеми“, казва тя.

Мадлена Кузманова допълва, че червените вина на избата „не са толкова натоварени, екстрактивни, каквито са вината в Южна България“. Така те се продават целогодишно, защото са плодови и свежи.
В световен мащаб нарастват продажбите на белите вина и розетата, като продажбите на червено вино са постoянни, допълва Ангел Кузманов. „Доста изби, които в миналото заложиха на червените сортове, сега тръгват по нашия път“. Технолозите коментират, че избата е бутикова, разчита много на туризма и затова в плановете ѝ не влиза разширение в посока индустриално производство. Основно виното е за вътрешния пазар, но има неголям износ към Германия, Великобритания, Япония и Китай.

Vines

Лозя

Собствените лозови масиви на Шато Копса са 50 хекатра, разположени в сърцето на Розовата долина. Този винен микро район, закътан между южния склон на Стара Планина и Средна гора, е изключително благоприятен за отглеждането на висококачетсвени бели сортове вина. Интензивните аромати от розовите масиви и лавандуловите полета, постоянното движение на въздушни маси, мекия климат, подсигурен от двете планини, обградили долината, всичко това допринася за уникалния тероар на района.

Soil Почви

Почвите са канелено горски примесени с варовик и чакъл на повърхността, който играе ролята на естествен дренаж. Годишните валежи са значително по-високи от средните за България, което подсигурява постоянна почвена влага през цялата година. В допълнение естествено студеният планински въздух на региона спомага за охлаждането на плода и достигане на висока концентрация на аромати.

Wine Bottles

За вината

Района на Розовата долина е изключително благоприятен за отглеждане на бели сортове – емблематичния местен сорт червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, които съставляват 80% от нашите лозови масиви. Червените сортове грозде, които отглеждаме са каберне совиньон и мерло. Поради по-хладния планински климат те зреят значително по-късно и носят своята неповторима тероарна особенност, което ги прави отличителни.

Добива на грозде се контролира чрез подрязване на лозите и зелена беритба още в месец Август, преди пълната зрялост на плода, с цел намаляване на добива му, за сметка на качествените му характеристики. Средният добив от декар е 600 кг. Всеки грозд за създаването на нашите вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове на деня, за да запазим цeлостта на плода и интензивните аромати.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Независимо дали сте само любител на виното, или ентусиаст, сега прохождащ във винения свят, или пък сте опитен познавач на сортове и реколти, дегустациите на Шато Копса са със сигурност едно вълнуващо преживяване. Енолозите на Шато Копса са направили специална селекция на различни сортове, брандове и реколти според отличителните им характеристики за да представят широката гама наши вина. Не липсват и екслклузивните “вертикални” дегустации, с които задълбочените вино еносиасти могат да проследят развитието на виното от различни реколти, отдавна изерпани на пазара.

Дегустациите могат да се проведат и в избата на Шато Копса, вкопана в земното възвишение на замъка, където в естествени температурни условия отлежават нашите френски и американски барици.

Екипът ни ще се радва да ви представи нашите вина и процеса на тяхното създаване, под формата на различни варианти на винени дегустации. За гостите, които имат желание за по-задълбочени познания в процеса на правене на вино и опознаване на вината ни, нашите енолози с дългогодишен опит са насреща, при предварителна уговорка и възможност на нашите енолози.

Контакти

Featured Image

Име: Шато Копса

Телефон за резервации: +359 882 645 452

Имейл адрес: manager@copsa.bg

https://copsa.bg

https://www.facebook.com/chateaucopsa

Вина на Шато Копса

X