Безплатна доставка над 60 лв.

Синтика

Синтика

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2008

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Ева и Светльо и първото ни посещение в Синтика:
В далечната 2014, при едно от поредните ни пътувания до гръцкото море, спряхме да се запознаем с Иван Гиздавков, един от вдъхновителите на проекта Синтика. Първото усещане беше за аналогия с Тоскана – топлината, аромата на билките, типичната южна растителност. Вината повториха това първо впечатление – богати, плътни, с много слънчева светлина и с голям потенциал за отлежаване. И до днес вината на Синтика все така ни вдъхновяват и ни напомнят за първите ни пътешествия в долината на Струма.

Wine Barrels

История на винарната

Като наследник на традициите на старата винарна и носител на нова концепция, Винарска изба Синтика се стреми да развива потенциала на локалните български сортове грозде, създавайки от тях и от гроздето на световните сортове, засадени в района, неподражаеми, висококачествени, богати и комплексни тероарни вина, отразяващи спецификата и уникалността на района.

Разположена в сърцето на регион известен с лозарството и винарството от времето на Траките, Винарска изба Синтика е новото превъплъщение на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в гр. Сандански. В течение на десетилетия експерименталният аграрен център развива множество клонове и вариации на различни култури, оставяйки ярка следа чрез създаването на уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и др.

Наследявайки тези десетилетни традиции във винопроизводството, Винарска изба Синтика изниква на българската винена карта през 2008 г. като изцяло нов и модерен винарски комплекс.

Винарска изба Синтика е носител на десетки отличия от национални и международни изложения, сред които и четири награди Златен Ритон, присъдени на Винария 2010, 2011, 2014 и 2016. Собствените лозови масиви на избата са разположени в изключително благоприятен регион по Долината на р. Струма в непосредствена близост до местността Рупите, угасналия вулкан Кожух и древния тракийски град Хераклея Синтика.

Grapes

Сортова разновдиност

Ранна Мелнишка лоза е български сорт с голям потенциал и странна история. През 1963 г. колектив от научни сътрудници извършват поредица от кръстоски на прочутия български сорт Широка Мелнишка лоза с прашец от няколко френски сорта в експериментално търсене на ранозреещ сорт, който да запази характеристиките на традиционната Широка Мелнишка лоза, като измести настъпването на технологичната зрелост на гроздето възможно по-рано. Известно е, че макар и с впечатляващи характеристики на вината, които дава, Широка Мелнишка лоза има постоянен проблем с узряването. Сортът е къснозреещ (физиологичната зрелост настъпва през първата половина на октомври) и макар Мелнишкият микрорегион да е най-топлият и сух регион в страната, отличаващ се с висока температурна сума за вегетационния период, гроздето практически никога не успява да натрупа нито достатъчно захари, нито достатъчно антоциани. Не е известно дали творческият екип на Синтика е търсил при кръстоските благородството на френските сортове и защо се е спрял на слабопознати дори и в родината им сортове, като Жюрасон и Валдигие (останалите са Дюриф и Каберне Совиньон). В резултат на експериментите се появяват напълно нови сортове, които дълги години са възприемани съвсем погрешно като хибриди. Те имат съвсем различно ботаническо описание и агробиологични характеристики от родителите си и не се вместват в определението за хибриди. През 1977 г. са утвърдени като нови червени винени сорта Мелник 82 и Мелник 55, а през 1980 г. – Мелнишки рубин. Те са районирани за Мелнишки регион и с тях са създадени ограничени лозови масиви в югозападна България. Поради редица причини тези сортове не са интересни за българските винарни. Всички те, заедно със сорта майка, се наричат с общото име Мелник и така се продават и популяризират по света. Никой не проявява интерес от отделното им винифициране и изследване на потенциала им като уникални, нови сортове и те са напълно пренебрегнати и забравени до 1999 г., когато Ранна Мелнишка лоза (това е официалното име, с което е утвърден Мелник 55) за пръв път е винифициран професионално и чистосортов от енолог (Стойчо Стоев) в българска винарна. Ранна Мелнишка лоза е създадена с кръстосването на Широка Мелнишка лоза със смесен прашец от сортовете Дюриф, Жюрасон и Валдигие. Генетично изследване в началото на новия век доказва, че вторият родител всъщност е Валдигие. Разпространена е единствено в района на Сандански и Катунци. Сортът е среднозреещ. Периодът от напъпването до технологичната зрелост е 162 дни. Гроздето в нормална година узрява около 20–25 септември.

Teroar

Тероар

Основна причина лозарството в най-южната част от долината на р. Струма да пребъде през вековете е уникалния тероар на този регион. Климатът е преходно-средиземноморски. Средната годишна температура в Сандански е 14,1ºС, а средната относителна влажност на въздуха е най-ниската за страната – 66%. Средният брой на дните с валежи над 1 мм е само 69–70. Продължителността на слънчевото греене в Сандански е най-голямата за страната – 2506 часа. През зимните месеци снежната покривка в района се задържа само за няколко дни, а самата зима е мека.

Регионът се характеризира със сравнително малък брой дни с мъгли – само 5 дни годишно, и то само през зимните месеци. Температурната сума на вегетационния период е 4385°С, относителна влажност на въздуха през юли–август 61%, а надморската височина на терена средно 200 м. Тези благодатни климатични условия, заедно със силно ерозиралите глинесто-песъчливи почви благоприятстват за отглеждането на лозя, които да дават грозде с отлични характеристики.

Wine Tourism

Винен туризъм

Винарната се намира в гр. Сандански, а и в непосредствена близост се намира Вила Синтика – 4-звезден луксозен хотел с външен басейн.
Sintica Wine Resort предлага различни опции за винодегустации.
Може да попитате, когато правите резервация за хотела или като изцяло самостоятелно преживяване:
1. Резервация за хотела - https://villasintica.com/book-now-villa-sintica-bg/
2. Организирана дегустация

Разположена в непосредствена близост до главен път Е-79 на входа на град Сандански, Винарска изба Синтика е лесно достъпна за всеки, желаещ да открие магията на нашите вина.
Винарска изба Синтика предлага както организирани групи, така и индивидуални винени дегустации. В близост до комплекса се намират множество забележителности от национално значение, включително гр. Сандански, местността Рупите, гр. Мелник, древният град Хераклея Синтика и Роженският манастир, предоставяйки чудесна възможност за съчетаване на винена дегустация с културен туризъм.

гр. Сандански E79
(на входа на града)

Контакти

Вина на Синтика

X