Безплатна доставка над 60 лв.

Старо Оряхово

Старо Оряхово

Featured ImageИзточен регион

Calendar Дата на създаване: 2010

Area Декари: 90 дка

Wine Barrels

История на винарната

Човекът, стоящ зад винарска изба Старо Оряхово е земен, усмихнат и балансиран.
Дядо му е бил земевладелец, но той самият никога не е предполагал, че един ден ще се занимава със същото. Семейството му е имало доста за времето си земи в района на Каварна и Шабла. Занимавали са се със земеделие до 9-ти, когато всичко тяхно станало общо и последвали доста трудности от миналото на немалко българи.

Живял е известно време в Англия, после взел решение да се върне и да види какво може да прави тук. Не след дълго започнал да се занимава със земеделие, а винарството дошло доста по-късно. Осъзнал, че има как човек да се пребори с немалкото предизвикателства в страната и се поуспокоил.
Избата се намира в с. Старо Оряхово, а лозята в землището на с. Дебелец (Варненска област).

Собственик: Симо Симов

Можете да прекарате незабравима ваканция в прекрасен морски или ски курорт, без да запомните никого от добре подготвения персонал от професионалисти, получавайки всичко, от което се нуждаете… Но извадете човека, свързан с производството на виното, с местните традиции и регионалната култура от личното си преживяване, и вашето посещение на избата вече ще бъде толкова стерилно и формално, колкото разходка сред стелажите с вина в кварталния супермаркет…

Във винарска изба Старо Оряхово човекът с лично участие и отношение в тези процеси се казва Симо Симов – „и собственик, и технолог, и работник, и какво ли още не“.

Vines

Лозя

В начало хвърлили най-много усилия в лозето, защото според него „хубавото вино става основно там“. Лозята се намират на около 40 км. на запад от морето, между язовирите Цонево и Елешница. Решили да засадят лозите успоредно на въздушното течение между двата язовира, за да разрешат част от проблема с влагата, присъщ за локацията. Лозето е с площ от около 90 декара и е като по учебник – намира се на южен склон, защитен от гора. Най-старите растения са засадени през 2010 година. Средният добив от декар е 300-350кг.

Wine Tourism

Винен туризъм

За момента не разполагат с база или място за дегустации, но може да организираме дегустация на техните вина в нашия магазин на улица Шишман 19.

Контакти

Featured Image

Име:

Телефон за резервации: 088 292 5376

Имейл адрес:

https://www.sow.bg/

https://www.facebook.com/starooryahovowinery

Вина на Старо Оряхово

X