Безплатна доставка над 60 лв.

Вила Мелник

Вила Мелник

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2013

Eye Значение на името: Винарната се намира само на 7км от известното винено село Мелник

Area Декари: 300 дка

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

На петнайсетина километра, близо до гръцката граница, където е „Вила Мелник“. Както подсказва името й, избата се намира изключително близо до Мелник в посока на друго известно с виното си населено място – село Хърсово. Гледката към и от избата е зашеметяваща. От високата площадка на сградата се виждат възвишението Кожух, планините Огражден, Беласица, Алиботуш (или Славянка) и Пирин с част от Мелнишките пирамиди. В компанията на енолога имахме възможност да се запознаем с философията и емоцията на екипа създал интересните и запомнящи се вина с южняшки привкус.

Ето и няколко думи от Вила Мелник:

“Винарска изба „Вила Мелник” ООД е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Лозовите насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното“

Wine Barrels

История на винарната

Семейство Закитанови „Вила Мелник“ Откриват винарната през 2013 г. – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Създава своето мелнишко вино с усещане за идентичност. Черпи от опита на поколенията преди тях. Семейните архиви на „Вила Мелник“ пазят доказателства, че пра-прадядовците им са притежавали лозя в региона още преди 200 години. Съхранява богатството на тероара и местните сортове за поколенията след нас.

Собственик: Фамилия Зикатанови

Семейство и грижа. Те са Никола, Любка и Милица Зикатанови – верни на корените си и отдадени на желанието да ви посрещнат като скъпи гости. Oбичат това, което правят, и с радост и с гордост споделят вината си с всички нас.

Семейство Зикатанови води началото си от село Капатово, недалеч от винарната, и има над двестагодишна история в лозарството и винарството. В зряла възраст, запазили любовта към земята и мъдростта на предците си, Никола и Любка възраждат семейната традиция и създават лозе и винарна. Засаждат местни и чуждестранни сортове с мисия да върнат славата на мелнишкото вино и да станат част от възраждането на района.

От 2015 г. към семейния бизнес се присъединява и дъщерята Милица с младежки хъс да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

Днес семейство Зикатанови с удоволствие разкрива тайната на хубавото мелнишко вино на многобройните посетители на избата – имат хубаво лозе, с внимателно подбран сортов състав, обгрижвано, щедро. Вярват в потенциала на местните сортове, правят смели купажи с редки български и международни сортове, експериментират, търсейки духа на Мелник във всяко ново вино.

Енолог: Момчил Миков

Главният технолог от 2018 г. насам е Момчил Миков. Момчил е родом от Видин, дипломиран от ВИХВП Пловдив. Негова страст са местните сортове, хубавата храна и спорта за здраве. В момента любимото му вино е Редки Сортове Мелник 1300 Юбилеен.

Vines

Лозя

„Вила Мелник“ разполага с 300 декара собствени лозя и съвременна винарна. Елегантната бяла сграда, която се вижда отдалеч, е построена на три нива и е истински пример за съчетаване на традиция и модерност. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитацията, а избата е вкопана в пясъчния хълм и създава приказно усещане.

През пролетта на 2004 г. в масивите на „Вила Мелник“ са засадени първите висококачествени местни и чужди сортове лози: Широка мелнишка лоза, Ранна мелнишка лоза (Мелник 55), Мелник 1300, Руен, Каберне совиньон, Мерло, Сира, Пино ноар, Санджовезе и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. От международните бели сортове избата разполага с Шардоне, Совиньон блан, Вионие, а от местните бели – с Тамянка, Керацуда и Сандански мискет.

Днес лозовите насаждения на избата са в два масива. Около двеста декара са разположени в местността Миндало, в землището на село Виногради, Мелнишко. Другият масив, с площ около сто декара, е разположен непосредствено пред винарната – в местността Бели брег, в землището на село Хърсово

Teroar

Тероар

Мелник – това е най-топлата и слънчева част на България, с влияние на средиземноморски климат, над 300 слънчеви дни годишно, плодородна земя и чиста природа. Тероарът се характеризира с песъчливи почви, варовик и естествени вулканични отлагания от изгасналия вулкан Кожух. Лозята са разположени на хълмист терен с южно проветриво изложение

Wine Bottles

За вината

Винарната е оборудвана с високотехнологични съоръжения, като капацитетът ѝ е около 200 хиляди бутилки годишно. Разполага с иноксови ферментатори и резервоари с вместимост от 100 л до 10 тона. Пресата за джибри е мембранна, а бутилиращата линия – автоматична. Винарната има собствена лаборатория за анализ на гроздето и виното.
Отлежаването на най-качественото вино става в изкопаните в пясъчния хълм тунели, които гарантират естествено постоянна температура и влажност, а бъчвите са от български, френски и канадски дъб. Винарната разполага с винен трезор и дегустационна зала за презентация на вината.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Мелнишкият регион е най-благодатният в България като съчетание на природни богатства, историческо и културно наследство. Тук може да се насладите на причудливите Мелнишки пирамиди, да посетите Роженския манастир, Рупите, с. Златолист, останките на античната Хераклея Синтика или да се възползвате от лечебната сила на термалните води в района, веломаршрутите и възможностите за спорт на открито. Мелнишкият регион е и истински рай за любителите на винения туризъм, а „Вила Мелник“ е задължителна спирка по вашия маршрут, защото:

• е отворена за посещения и дегустации всеки ден, без изключение;
• гостоприемни домакини и лъчезарен екип ви водят по пътя на виното;
• разполага с дегустационна зала с прекрасна панорама;
• може да посетите лозята и да помогнете в отглеждането им.
• тук говорят английски, руски, испански и гръцки език;
• има лесен достъп през магистралата – на два часа и половина от София и на час и половина от Солун;
• има удобен голям паркинг, подходящ и за каравани;
• достъпна е за посещения от хора с двигателни затруднения;
• тук може да сбъднете вашата мечтана сватба сред лозята или да се потопите в местния фолклор на някое от традиционните събития – Трифон Зарезан, Лазаруване, Джулай морнинг…

ТУРОВЕ И ДЕГУСТАЦИИ
Винарска изба Вила Мелник, село Хърсово, Мелнишко

Контакти

Featured Image

Име: Вила Мелник

Телефон за резервации: +359 884 840 320

Имейл адрес: office@villamelnik.com

https://villamelnik.com

https://bg-bg.facebook.com/villamelnik

Вина на Вила Мелник

X