Безплатна доставка над 60 лв.

Логодаж

Логодаж

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 1994

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Светослав Димитров и Логодаж :
Една българска изба с малко по-голям капацитет на винопроизводство. Ние ( екипа на Enjoywine ) си харесахме вината от базов и среден клас от местни сортове – Широка мелнишка лоза , Мелник 55 и Рубин. Но знаково за мен е виното от Мелник 55 с нестандартна , но много ефектна и красива бутилка. С визия и качество това вино е един от най-добрите посланици на вината от местни сортове. И за да е още по-интригуващо виното се предлага в бутилки от 750 ml , 1500 ml(магнум бутилка) , 6000 ml.

Wine Barrels

История на винарната

Винарска изба Логодаж е основана през 1994 г. и е разположена в сърцето на живописната Долина на река Струма. В началото стоят трима мъже с голяма амбиция – да произвеждат високо алкохолни напитки. Секторът обаче постепенно се окупира от конкуренти с непреодолими предимства – политически и силови. Тогава бизнесът се пренасочва и се създава винарска изба в с. Логодаж, на няколко километра от Северна Македония в горната част на винения регион Долината на Струма.
Това е най-слънчевата и най-горещата част на България, с древна и богата история, и с хилядолетна винарска традиция. Топлите слънчеви лъчи и тероарът са благодатни, а майсторството на местните винари отдавна е получило признание. Широката мелнишка лоза и Ранната мелнишка лоза се сортове, които се отглеждат само в тази част на света, в Долината на Струма.

Интересен факт е, че първият технолог на винарната е Стойчо Стоев. Още тогава той е познат като винар с афинитет към традиционните български сортове и най-вече Мелник 55. "Дойдох тук, защото срещнах хора с амбицията да правят висококачествено вино, които ми дадоха пълна свобода за творчество", споделя Стойчо Стоев в статията „Логодаж: трима души в една лодка“, публикувана в сп. „Бакхус“.
Целите на собствениците и на целия екип са общи – да създадат вина с качество, собствен стил и марка, с които да могат да излязат на винения пазар в Европа. "Искаме нашите вина да са автентични и в същото време вкусни, да са издържани в стила на стария свят, но със сладостта на новия свят", изразява накратко философията на избата Петър Дросански.

Избата печели и множество други местни и международни награди, а още едно от вината ѝ – Soetto, е специално отбелязано от влиятелния винен критик Джансиз Робинсън в нейната статия във вестник Financial Times, посветена на България.

Енолог: Рикардо Котарела

От 2010 г. избата има нов технолог и консултант в лицето на Рикардо Котарела – един от най-известните винени специалисти в Италия, работещ с над 50 изби в целия свят. "Промяната няма да се отрази съществено на стила ни. Отново ще заложим на мощни, екстрактни вина", обяснява Петър Дросански. Петър Дросански твърдо вярва, че появата на още един винен консултант от световна величина ще възбуди любопитството на повече хора по света към българските вина

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

Открийте красотата на истинското изкуство на производство на вино. Пробвайте нашите вина и си създайте неповтроимо преживяване.“ С тези думи ви предизвикват собствениците на Логодаж.

Контакти

Featured Image

Име: ВИ Логодаж

Телефон за резервации: +359 73 88 29 06

Имейл адрес: logodajwinery@logodajwinery.com

http://www.logodajwinery.com

https://www.facebook.com/LogodajWineryandVineyards/

Вина на Логодаж

X