Загрей
Дата на създаване: 1998
Значение на името: В тракийската митология Загрей е бог на Слънцето
Декари: 1200 дка
История на винарната
Винарна ‘Загрей’ е модерен комплекс с напълно завършен цикъл на производство, започващ от гроздето и завършващ до бутилка вино. Оборудвана с най-съвременни ферментационни съоръжения с възможност за оптимизиране и контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината.
При винификацията не използваме каквито и да е синтетични химикали. Дрождите за ферментация са гарантирано без ГМО. Допустими са само добавки с естествен произход, извлечени от естествени продукти – растителни, минерални, микроорганизми без ГМО.Серния диоксид,който се добавя преди бутилиране с цел предпазване от окисляване,е на половина от максимално разрешеното за конвенционално вино
Собственик: Димитър Костадинов
Агроном: Мария Алексиева
Енолог: Татяна Марианова Стефанова
Образование: Университет по Хранителни Технологии, Пловдив
Брой реколти: 15 - всичките във Винарна „Загрей“
Първа реколта: 2005
Каквото и хубаво да кажем за нея ще е малко. Тя е един безкрайно добър човек и професионалист. Тя е човекът, участвал във всичко значимо, което се е случвало някога в Загрей.
Лозя
Началото на лозовия масив се поставя през есента на 1998г,като към момента разполагаме с 1200 декара собствени лозя.Сортовете, които се отглеждат са Мавруд, Каберне совиньон,Сира и Мерло.
Почви
Лозовият масив е разположен в един от най-благоприятните в почвено-климатично отношение райони на България - Пловдивското поле, което е част от Горно-Тракийската низина. Основният цвят на почвата е тъмно-канелено червен.
Климат
В климатично отношение районът принадлежи към Преходно континенталната област. Температурният режим се характеризира с мека зима и горещо лято. Средната годишна температура на въздуха е 12,3°C.Продължителността на свободното от мраз време е средно 210 дни. Средногодишната валежна сума е 565 мм. Районът влиза в зоната на най-продължителните периоди на слънчево греене, което средногодишно е 2293 часа. При тези условия през юли, когато гроздето зрее е слънчево средно по 10 часа дневно.
За вината
Условията са идеални за получаване на суровина с необходимите за висококачествени вина показатели и бране на гроздето при пълна технологична зрялост.
От 2010 година лозята се отглеждат според нормативите на Европейския съюз за биологично производство и през 2013,след задължителен три-годишен изпитателен срок, получихме сертификат за БИО производсто.При отглеждането на гроздето не използваме синтетични пестициди и торове, както и ГМО организми. Използват се само серни препарати(син камък,зелен камък) и извлеци от растения и щамове микроорганизми, които имат инсектициден ефект. Поддържането на лозе с такива препарати е трудоемко, защото изисква повече превантивни мерки и труд
Галерия:
Винен туризъм
В работни дни, в часовете от 9:00 до 15:30, приемаме гости без предварителна резервация, като единственото възможно неудобство е това, че трябва да изчакат, ако в момента има друга дегустация. Може да звъннат час предварително, за да проверят заетостта във въпросния ден. За часове и дни извън посочения интервал (събота, неделя, празници) дегустация се организира с предварителна резервация, по възможност два-три дни по-рано.