Безплатна доставка над 60 лв.

Златен Рожен

Златен Рожен

Featured ImageЮгозападен регион

Calendar Дата на създаване: 2009

Area Декари: 800 дка

Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine

Чавдар Димитров и посещението с Тапачето на Златен Рожен:
Командировката ми из лозята на Долината на Струма с Тапачето започна във винарна, която не познавахме дотогава – Златен Рожен. Преди да стигнем се загубихме, но това ни е традиция. След като намерихме сградата за дегустация ни посрещнаха много топло.
Представиха ни концепцията за новите им вина, а именно да се използва червен сорт за бяло вино (Широка Мелнишка лоза), техниката на смесване на червените вина и кръщаването на всяко вино. Вината бяха с леко до средно тяло, а обстановката и настроението допринасяше за една много приятна дегустация. Виното е емоция, предизвикана отнеговия вкус и аромат – цялостното усещане никога не е едно и също. Има огромна разлика дали го дегустираш от съда, докато още не е бутилирано илидали ти го сипват от бутилка в самата винарна или на вечеря с приятели вкъщи. Виното е толкова променливо спрямо възприятие и настроение, защото е елегантно и меко, има огромния потенциал не само да създава емоции, но и да ги поема; не само да се опитва аромат и вкус, а цели спомени с хора, храна, обстановка, вълнения.
, Когато пия вината на Златен Рожен се сещам за пътя, втория етаж на винарната, любезните домакини, останалите весели дегустиращи и приятното спокойствие.

Wine Barrels

История на винарната

Историята на винарска изба Златен Рожен започва през 2009 г. със закупуването на няколко малки лозови масива. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся Осиковски споделят с приятели. Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и красотата на Долината на Струма. Откриват малък бутиков хотел в село Рожен, купуват още лозя и не след дълго започва и изграждането на модерна винарска изба.

През 2014 г. са бутилирани първите вина в собствената база в село Капатово, а през 2018 г. е открита и дегустационна зала, която посреща целогодишно любители на виното.

С бавни, но обмислени и последователни стъпки, както при правенето на хубаво вино, семейство Осиковски достигат до момента, в който днес могат да се похвалят с модерна производствена база, отлично обгрижвани лозя, доверен екип и стремежи, които надхвърлят личния успех. Вината, които се правят в Златен Рожен, с уважение към земята, познаване на местния тероар, и в търсене на уникалния му почерк, целят да представят България и Долината на Струма по най-добрия начин.

Собственик: Теодор и Маруся Осиковски

Vines

Лозя

Днес собствените лозови масиви на Златен Рожен са вече 800 декара, разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза. По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пти Вердо, Каберне Фран, Санджовезе, Широка Мелнишка лоза и отново Сира, Каберне Совиньон и Мерло.
През 2018 са засадени Сандански мискет, Мускат, Вионие и Марселан, чийто плодове се очакват след няколко години.

Галерия:

Wine Tourism

Винен туризъм

В село Рожен (на 15 км от винарната се намира бутиковия хотел „Златен Рожен“, където любителите на виното и пътешествията ще намерят комфорт, традиционен стил, уют, вкусна храна и, разбира се, превъзходни мелнишки вина.
Общият обем на производство е около 100 т. вино/годишно. Кампанията е около 45 дни, от края на август до началото на октомври. По време на гроздобера се наемат допълнително 10 човека, така общо работят 20 човека.

Всяка винена дегустация включва:
• Обиколка на избата и запознаване с етапите на процеса на производство;
• Дегустация на вина с марката „Златен Рожен”, серия „Фемили резерв” и номинални отлежали серии вина;
• Възможност за водене на дегустацията на английски език;
• Възможност за организиране на дегустации с индивидуална програма по желание на клиента (групова или самостоятелна) с предварителна заявка.

Дегустационната работи всеки ден без понеделник
• 10.00–18.30 ч.
• Когато има предварителна резервация работи докато свърши дегустацията.

Контакти

Featured Image

Име: Мария Стойкова

Телефон за резервации: 0899 409 464

Имейл адрес: winery@zlatenrozhen.bg

https://www.zlatenrozhen.bg/

https://www.facebook.com/ZlatenRozhen/

Вина на Златен Рожен

X