Бендида
Дата на създаване: 1936
Значение на името: БЕНДИДА е тракийска богиня на плодородието, лова и луната. Името й произлиза от „свързвам“, „съединявам“ и затова се приема за покровителка на брака и зачатието. Смисълът на дейността ни е семейството да остане свързано чрез виното, а вдъхновението на предците ни продължено.
Лични впечатления на екипа на Enjoy Wine
Чавдар Димитров от EnjoyWine за Бендида:
Бендида са малка семейна винарна, в която цялото семейство участва в отглеждането на гроздето, неговото преработване и предлагане на пазара. През годините ме впечатлиха с потенциала на вината си и силата на едносортовите си предложения от Мавруд и Рубин. Изключително популярна беше серията без дъб, която се разпродаде за броени месеци. Със сигурност в бъдеще бих искал да ги посетя лично, за което повод не трябва.
История на винарната
Bendida Winery е микро семейна изба, разположена в плодородната Тракийска низина в село Брестовица – Столица на виното в България и е само на 18 км от град Пловдив.
Тяхната история започва през 1936 г. с построяването на каменната винарна от Методи Портев, която запазват и до днес.
Сега трето и четвърто поколение – баща и дъщеря, сътворяват вина от местни български сортове в лимитирани и колекционни серии.
Философията им е вдъхновена от почитта към природата като целта е запазването на виното максимално натурално. От Бендида считат, че то има нужда от тяхната енергия във всеки един етап от развитието си. Технолог е Елизабет Портева. Винарната е една от най-малките в страната ни като за момента произвеждат 10 000 бутилки на година. Работят с малко машини и много от процесите се извършват ръчно. Гроздето е само от стари лозя, а всички червени вина не са филтрирани.
ДРЕВНО МИНАЛО
Брестовица е старо българско село, в землището на което има следи от праисторическо селище, обитавано през Халколита (Каменно-медната епоха 4900-3800г преди Христа). За тракийското и римското присъствие по тези земи свидетелстват могилите, разположени непосредствено преди селото и интересните находки от тях.
Първите артефакти на територията на селото датират от около 2400г. – каменни оброчни плочки, монети и други. На 3 км от селото в местността „Св. Илия“ върху един планински връх с височина 651м се намират останките на куполна гробница. Изграждането й е свързано с одриските царе, които в периода IV – III век преди Христа управлявали тракийския град Филипополис (Одриса).
През лятото на 2013г на Памук могила бяха открити общо шест гроба със забележителни исторически ценности от периода IV век преди Христа до I век след Христа. За единият от тях се смята, че е на тракийския владетел Реметал II, управлявал Филипопол 26 г. преди Христа.
Най – уникалният предмет е бронзов боен параден шлем, принадлежащ на военачалник от много висок ранг. Интерес представляват бронзов и сребърен пръстен, монети от времето на Марк Антоний и Нерон.
Има сведения за съществуване на селото под името „ Брестувиче“ още от 1576 г.
Запазени са останки от манастира Св. Никола, строен по време на Търновското царство, в който са се трудили книгописци.
Собственик: Фамилия Портеви
Енолог: Елизабет Портева
Завършва „Технология на виното и пивото“ с бакалавърска, а през 2013 г. и магистърска степен като инженер-технолог в УХТ, Пловдив. Прави кампании в две винарски изби в България и една в Нова Зеландия.
Започва да се занимава със сомелиерство от 2008 г., когато със семейството си.
Създават Енотека Бендида и първия винен клуб в Пловдив.
Тя е четвърто поколение винар и от 2013 г. твори в избата построена от пра-дядо й през 1936.
Личната й микро серия вина се казва by Elizabet и са изцяло натурални, с дива ферментация, ръчно направени от български сортове според циклите на луната, необработени и нефилтрирани. Сред тях са магичното Ритуално вино, неизбистрените диви розе и бяло, наистина Лечебното вино, а и още много други експерименти. Напълно изразяват представат й за връзката с природата и целта й да създава здравословен, полезен, качествен и автентичен продукт.
Лозя
Лозята се намират в близост до Брестовица, което е известно винарско село и е символ на българското червено вино.
Сортова разновдиност
Тук са намерили благодатна почва двата местни сорта – Рубин и Мавруд. Това е уникален микрорайон, обозначен на картата на България със своите специфични природни дадености.
Тероар
Това е уникален микрорайон, обозначен на картата на България със своите специфични природни дадености.
Почви
Най – разпространени почви са канелено – горските, светлокафявите горски и планинско – ливадните.
Климат
Селото се сгушило в северното подножие на Западните Родопи на височина 297 м. Климатът е преходно континентален.
Винен туризъм
Може да посетите и дегустирате Бендида в:
• Енотека & магазин за вино BENDIDA
o Пловдив, ул. Дружба №15
• Винен пикник в село Брествица
Работно време:
Понеделник-Събота: 10:00 – 20:00
Неделя: Почивен ден
Добре дошли сте в семейната изба, където ще ви посрещнат лично в автентична обстановка, ще ви разкажат винената история и ще се почувствате част от нея.
Обадете се няколко дни предварително, за да запазите своето преживяване.
Контакти
Име: Антонина Портева – мениджър
Телефон за резервации: +359 889 555 622
Имейл адрес: wine@bendida.eu