Зеланос
Дата на създаване: 2014
Значение на името: ЗЕЛАНОС, известен още и като Винияс, е покровителят на първия есенен месец – септември, както и на веселието и любовта. Значението му на езика на траките е съвсем красноречиво — ‘желан’. От името на този бог произхожда и една от думите, които траките използвали за вино – ‘зелас'. Дълго след разцвета на тракийската цивилизация, наред с множеството безценни предмети, завещани ни като културно наследство, виното остава невероятната жива нишка, която продължава да ни свързва магнетично с нашите древни предшественици.
Декари: 700 дка
История на винарната
ВИНОТО е старо колкото цивилизацията. Разумният човек, както го познаваме днес, който може да мисли, да твори, да воюва и да обича е излязъл на сцената на живота държейки глинена кана с вино. Оттогава виното неизменно е част от живота ни. Божествената напитка озарява всеки истински празник, а краят на делника е неизмеримо по-приятен с чаша вино в ръка.
ПО ВРЕМЕ на хилядолетия развитие, виното е еволюирало заедно с вкуса на хората. Древните траки, населявали територията на днешна България, са легендарно известни с любовта си към виното. Напитката заема специално място в техния бит и в религиозните им ритуали, защото вярвали, че виното е дар от боговете. Освен всемогъщия Загрей, повелител на слънцето, виното и екстаза, траките почитали и друга свръхестествена сила, на която се дължи магията на виното – бог Зеланос.
ВИНАРНА ЗЕЛАНОС е реализираната дългогодишна мечта на своя собственик Рени Славова. Mалката бутикова винарна е разположена в село Славянци, във винарския регион Долината на Розите. Освен, че е известен по целия свят с най-качественото розово масло, този район е царството на Мискета: деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус.
ГЛЕДКИТЕ, откриващи се от терасите на изба Зеланос към цялата Сунгурларска долина са не по-малко омайващи от самите вина. Богът Зеланос превръщал гроздовия сок в желана и вълшебна напитка, която давала на траките сила в битките и веселие в ежедневието. Но никога досега най-съществената връзка — тази между плода и земята, между вкуса и географията — не е била по-силна. Древният повелител на виното днес отново е призван да дари от магията си. Защото философията на наистина доброто вино е да бъде естествено, да даде възможност на вкусиш земята по неповторим начин и да разкаже историята с вкус.
Собственик: Рени Славова
Енолог: Татяна Марианова Стефанова
Тероар
ТО Е ПОНЯТИЕ толкова френско, че е по-лесно да се вкуси и усети, отколкото да се обясни с думи. Самото ДНК на виното се предава от тероара. Две неща определят това невероятно генетично наследство — особеностите на мястото, където са лозята и предаденото със столетия майсторство на творците, които създават виното. Тероарът е важен, защото е неразделна част от характера на виното и придава неподражаем вкус, който усещате от първата глътка. Усещането за място на нашата винарна носи чистото ухание на най-хубавите рози в света и придава на вината неповторима елегантност.
ЕДИН ПОГЛЕД към етикета е достатъчен, за да узнаете името на лозето, селото или поне на държавата, от която е гроздето. Характерът на вината Зеланос е закодиран в проследяването на тази визитка. В основата на всичко са собствените лозя. Освен местния уникален сорт Мискет, нашата винарна произвежда класическите Совиньон Блан, Пино Гри, Шардоне, Пино Ноар, Сира и Каберне Фран от 70 хектара собствени лозя. Внимателно подбраните места за лозята са в основата на вкуса и качеството на виното.
СЪЩЕСТВУВАТ няколко фактора, които определят какво ще получите в чашата с вино — точната локация; климатът, който определя възможността да се отглеждат лозя; годината на реколтата, с неизменните капризи на природата, които могат да създадат или унищожат цялата реколта от грозде; разположението на лозето (дали е на хълм или в равното, дали гледа на север или на юг), което може да смекчи или усили ефекта от климата; и, разбира се, самата почва. Всички тези фактори са част от тероара на мястото. Освен подбора на естествено съществуващите условия, човекът избира гроздовите сортове, техниката на култивация на лозите, тяхната гъстота — все фактори изключително важни за течността в чашата. Така творецът, който прави виното е също е част от тероара, защото като склуптор извайва своето творение и му придава форма и характер.
ТАЙНАТА на истински хубавото вино е въпрос на баланс. Балансът е естествено състояние, което може да се постигне само в лозето, а не във винарната. За да звучат нашите вина истински, ние минимално се намесваме в естествения ход на природата.
ГРОЗДЕТО се бере много рано сутринта, за да се достави до винарната още докато е хладно. При нас гроздето се бере изцяло на ръка и не се използват никакви машини или комбайни, които са подходящи най-вече за масови вина. Още в лозето се избират най-здравите и узрели гроздове – и ако е нужно процесът се повтаря след няколко дни, за да могат останалите гроздове да узреят напълно. Всички грозда се поставят в малки касетки и така плодът достига винарната в непокътнатнато състояние.
КОГАТО пристигнат във винарната, гроздата незабавно се поставят на сортировъчна маса и деликатно се отделят от чепките (които съдържат нежелани груби танини). За да сме сигурни, че всички зърна грозде, които влизат в състава на бъдещото вино са напълно узрели и здрави, ние ги избираме отново ръчно на втора сортировъчна маса.
В ТАНКОВЕТЕ за ферментация влиза единствено тройно подбрано грозде – основата за най-качественото вино.
Почви
ИДЕАЛНАТА ПОЧВА за отглеждане на лозя е сравнително бедна, с тънък горен слой и порести подпочвени слоеве, които все пак трябва да задържат достатъчно вода. Лозите не обичат да са ‘с мокри крака’, затова отличният дренаж е жизнено необходим. Тероарът на село Славянци, където са лозята на Зеланос, е отцедлив и песъчлив, като това са перфектните условия да се придаде елегантност на вината. Под тънкия горен слой на почвата е разположен дебел отцедлив пясъчен под-слой, който позволява водата да се отцежда бързо и в същото време осигурява достатъчна водна запасеност. Така нивото на подпочвените води е точно колкото да осигури вода на лозата; по времето когато гроздето започва да узрява, нивото на подпочвените води пада и кара лозата да се концентрира върху зреещите плодове вместо да хаби енергия върху изграждане на вече ненужна листна маса.
Климат
ТЕМПЕРАТУРНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ на почвата определя дали гроздето ще узрее по-рано (както при топли почви богати на чакъл или пясък) или по-късно (както е при студени почви с повече глина). Топлият пясъчен тероар на село Славянци придава отличен фон на по-хладния климат и е ключът към елегантния характер на вината. Топлите почви съчетани с характерните дълги лета с умерено слънце позволяват на гроздата да узреят бавно и равномерно, което води до отличен баланс между киселини и захари в гроздето. Местата, които сме избрали за лозята са с кристално чиста пророда, далече от грохота на заводи и автомобили. Така лозята са невидими за широката публика, но дават съдържание, което веднага може да усетите във вкуса на нашите вина – забележителна минерална чистота, елегантност и финес.
За вината
МИНИМАЛНАТА намеса в естествения ход на природата е основна част от нашата философия. Вината на Зеланос са оригинални и изцяло ръчно направени. Всяко вино идва от едно единствено лозе. То не се старае да прилича на друго вино, да копира или да се преструва. То е истинско, защото е здраво, неразривно свързано със земята, която ражда гроздето — една естествена връзка, която дава характер и индивидуалност. И накрая, тероарът дава сигурната нотка на неповторима оригиналност — усещането, че виното носи духа на мястото, което не може да се сравни с нищо друго. Ние го сравняваме с усещането като да си пристигнал у дома — топло, уютно и невероятно истинско.
ТАЙНАТА на истински хубавото вино е въпрос на баланс. Балансът е естествено състояние, което може да се постигне само в лозето, а не във винарната. За да звучат нашите вина истински, ние минимално се намесваме в естествения ход на природата.
ГРОЗДЕТО се бере много рано сутринта, за да се достави до винарната още докато е хладно. При нас гроздето се бере изцяло на ръка и не се използват никакви машини или комбайни, които са подходящи най-вече за масови вина. Още в лозето се избират най-здравите и узрели гроздове – и ако е нужно процесът се повтаря след няколко дни, за да могат останалите гроздове да узреят напълно. Всички грозда се поставят в малки касетки и така плодът достига винарната в непокътнатнато състояние.
КОГАТО пристигнат във винарната, гроздата незабавно се поставят на сортировъчна маса и деликатно се отделят от чепките (които съдържат нежелани груби танини). За да сме сигурни, че всички зърна грозде, които влизат в състава на бъдещото вино са напълно узрели и здрави, ние ги избираме отново ръчно на втора сортировъчна маса.
В ТАНКОВЕТЕ за ферментация влиза единствено тройно подбрано грозде – основата за най-качественото вино.
Галерия:
Винен туризъм
Офис, магазин и резервации за дегустации на посочените контакти.
Контакти
Име: Зеланос
Телефон за резервации: +359 889 316 290
Имейл адрес: office@zelanos.bg