Бразилско вино
Бразилия притежава сравнитекно големи площи с лозя, голяма част от които се използват за производство на десертно грозде, и само малка за Бразилско червено и бяло вино. Бразилия се намира близко до екватора и това прави по-голямата част от територията й негодна за отглеждане на лозя поради поради високите температури и влажност. По тези причини голямата част от производството на вино е концентрирана в южната част на страната, далеч от екватора, в Рио Гранде до Сул, който е близко до Уругвай и Аржентина.
Докато бразилските вина с по-добро качество (vinho fino) се произвеждат от Европейските сортове вино Vitis vinifera, през 2003 само 5,000 хектара (12,000 акра) от Бразилските 68,000 хектара (170,000 акра) са засадени с такава лоза.Останалите са Американски тип от хибридни сортове, много от които са по-лесни да се култивират в Бразилски условия на отглеждане.
История
Първите лозя са внесени в Бразилия от португалците през 1532, които ги посадили в Сао Пауло.Йезуитите донесли испански лозя в Рио Гранде до Сул през 1626, и през 18-ти век заселници от Азорските острови донесли винени култури от Мадейра и Азорските острови.
За първи успешни насаждения са смятани Изабела (култивирано от сорта Vitis labrusca) на южното крайбрежие на Рио Гранде.До 1870,производството на бразилско вино се установило и завладяло Serra Gaúcha (Сера Гауча),където наи-вече италиански имигранти вършели се занимавали с отглеждането на бразилско вино,и предимно се произвеждали вина от американски лозя.Някой италиански видове и Танин са добавени по-късно.
Амбиции за производството на бразилско вино с по-високо качестоство се проявили през 1970, когато няколко международни компании като Мое & Шардоне инвестирали в Бразилия и внесли ноу-хау и модерно оборудване. Освен това внесли френски сортове, които по това време набирали бързо известност в целия свят: Шардоне и Семийон от белите,Каберне Совиньон и Мерло от червените.