Безплатна доставка над 60 лв.

Бразилско вино

Бразилско вино

Бразилско вино

Бразилия притежава сравнитекно големи площи с лозя, голяма част от които се използват за производство на десертно грозде, и само малка за Бразилско червено и бяло вино. Бразилия се намира близко до екватора и това прави по-голямата част от територията й негодна за отглеждане на лозя поради поради високите температури  и влажност. По тези причини голямата част от производството на вино е концентрирана в южната част на страната, далеч от екватора, в Рио Гранде до Сул, който е близко до Уругвай и Аржентина.

Докато бразилските вина с по-добро качество (vinho fino)  се произвеждат от Европейските сортове вино Vitis vinifera, през 2003 само 5,000 хектара (12,000 акра) от Бразилските 68,000 хектара (170,000 акра) са засадени с такава лоза.Останалите са Американски тип от хибридни сортове, много от които са по-лесни да се култивират в Бразилски условия на отглеждане.

История

Първите лозя са внесени в Бразилия от португалците през 1532, които ги посадили в Сао Пауло.Йезуитите донесли испански лозя в Рио Гранде до Сул през 1626, и през 18-ти век заселници от Азорските острови донесли винени култури от Мадейра и Азорските острови.

Водопадите на Каракол са известна атракция в Канела,Сио Гранде до Сул.Област ,известна със своя екотуризъм.

Водопадите на Каракол са известна атракция в Канела,Сио Гранде до Сул.Област ,известна със своя екотуризъм.

За първи успешни насаждения са смятани Изабела (култивирано от сорта Vitis labrusca) на южното крайбрежие на Рио Гранде.До 1870,производството на бразилско вино се установило и завладяло Serra Gaúcha (Сера Гауча),където наи-вече италиански имигранти вършели се занимавали с отглеждането на бразилско вино,и предимно се произвеждали вина от американски лозя.Някой италиански видове и Танин са добавени по-късно.

Амбиции за производството на бразилско вино с по-високо качестоство се проявили през 1970, когато няколко международни компании като Мое & Шардоне инвестирали в Бразилия и внесли ноу-хау и модерно оборудване. Освен това внесли френски сортове, които по това време набирали бързо известност в целия свят: Шардоне и Семийон от белите,Каберне Совиньон и Мерло от червените.

Добави коментар

X