Безплатна доставка над 60 лв.

България предлага въвеждането на QR код за виното

България предлага въвеждането на QR код за виното

Страната ще внесе за обсъждане идеята на Генералната асамблея на OIV през 2018

Да се въведе QR код, който да бъде поставен на етикетите на всяка бутилка вино, ще предложи България за обсъждане на следващата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (OIV), която ще се проведе догодина в Уругвай. Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев по време на заключителната пресконференция на Световния конгрес по лозарство и винарство, на който София бе домакин от 29 май до 2 юни.

Чрез прочитането на QR кода чрез мобилно приложение потребителят веднага ще получи подробна информация за региона и годината на производство, сорта, вкусовите качества и рейтинга на дадено вино, обясни Коев. Възможността да се оцени на момента виното ще създаде нови перспективи пред производителите и любителите на напитката, изтъкна той. По думите му идеята е резултат от съвместна работа на лозаро-винарската общност в страната, изпълнителната агенция и Министерството на земеделието и храните. Целта е да се внедряват практични иновации за целия винарски сектор, които да достигат бързо до голям брой хора по целия свят.

Красимир Коев отбеляза още, че домакинството на България на Световния конгрес увеличава шансовете на страната да получи повече чуждестранни инвестиции в сектора и да постигне ръст на износа на български вина, който по негови прогнози да края на тази година ще е 30%.

Генералният директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) Жан-Мари Оран открои няколко основни тенденции в сектора. Доскоро за по-качествени се смятаха вината с по-високо алкохолно съдържание, изтъкна той. Потребителите обаче вече търсят по-леки и свежи вина и производителите се ориентират към производството на по-нискоалкохолни винени напитки, обясни Оран. Освен това намалява консумацията на вино на водещи пазари като Франция, Италия и Испания. Но това е за сметка на нови големи консуматори като САЩ, Канада, Финландия, Дания, като значителен ръст консумацията има в Китай и Япония. Друга интересна тенденция е, че производството на вино обхваща все повече държави по света. След като през 70-80-те години към исторически признаните винопроизводители от Европа се присъединяват страните от Новия свят, днес сме свидетели на трета генерация – Китай, Бразилия, страните от Източна Европа, посочи Жан-Мари Оран.

През петте дни на конгреса в София са приети 22 резолюции и са изнесени 280 доклада от представители на 33 държави, а броят на делегатите е бил повече от 500.

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X