Безплатна доставка над 60 лв.

Българските медалисти от “Световното по вино” се представиха в Брюксел, Хага и Рим

Българските медалисти от “Световното по вино” се представиха в Брюксел, Хага и Рим

България е десета в Европа  по производство на вино в обем за 2015, казват от Probegex

Дипломати, журналисти, винени експерти и търговци от Белгия, Италия и Холандия дегустираха 109 отличени от Concours Mondial de Bruxelles 2016 (CMB) български вина. Това се случи по време на събития, организирани в Брюксел, Хага и Рим от CMB, Probegex (официалният представител на конкурса за България) и българските посолства в трите държави.

Своите вина представиха българските производители „Анжелус Естейт“, „Беса Валей“, „Бойар“, „Винекс Славянци“, „Винпром Свищов“, „Вила Мелник“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бояр“, „Едуардо Миролио“, „Еолис Естейт“, „Изба Карабунар“, „Меди Валей“, „Минков Брадърс“, „Синтика“,  „Шато Бургозоне“.

Петдесет български изби спечелиха медали от CMB 2016, като от тях 45% бяха златни, което е прецедент в 23-годишната история на конкурса, припомнят организаторите, като допълват, четова прави 42% успеваемост, доста над средното за останалите страни (30%).

„България има огромен потенциал като винопроизводител и е много важно как ще го реализираме за вбъдеще. Имаме модерна винена индустрия, която не само впечатлява с високо качество, но е и в крак с най-новите тенденции. Доказателство за това е засиленото производство на органично вино и вино без сулфити, което наблюдаваме у нас”, коментира Меглена Михова от Probegex.

От компанията поясниха, че за 2015 г. България заема 10 място като производител на вино в Европа с 1.75 милиона хектолитра. Общият производствен капацитет на страната ни е 7 пъти по-голям (7.2 милиона хектолитра). Делът на белите вина е най-значим – 63%, червените са 32%, а десертните –  5%. Най-произвежданият бял сорт в България е ркацители следван от димят, червен мискет и мускат отонел. При червените най-разпространенu са мерло, каберне совиньон и памид.

„България има огромен потенциал като винопроизводител и е много важно как ще го реализираме за вбъдеще.”

От произведеното българско вино 30% се изнася зад граница, като най-големите пазари са Япония, Китай, Швеция, Полша, Русия, Канада, САЩ, Бенелюкс. По-голямата част (80%) от износа се реализира от 10 български винопроизводители, при общ брой от 235 винарски изби, уточниха още от Probegex.

Concours Mondial de Bruxelles се проведе в Пловдив от 28 април до 1 май 2016 г. Почти 9000 вина от 51 държави бяха оценяван от 320 сомелиери, търговци, журналисти от над 54 националности. Мондиалът се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Това  е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Добави коментар

X