Безплатна доставка над 60 лв.

Винарска изба “Марян” гостува на EnjoyWine

Винарска изба “Марян” гостува на EnjoyWine

Семейна изба на 8,6км от Елена#шишман19 –  29 Март от 18:30

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/2004649653142466/

Семейство Иванови нарекли избата на село Марян, провокирани от необикновената му история, свързана с легендата за красивата дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман.

Те са семейство Иванови – Светла и Илия, и синовете им Петър и Владимир. Заедно с енолога и агроном Стефан Чоранов създават изба „Марян“ през 2010 година с идеята да произвеждат малки серии вина и да продължат традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край. А винарството тук е с дълбоки корени. То е било основен поминък на еленските чорбаджии по време на турското робство и през Възраждането. Те отглеждали гроздето на около 8,6 км от Елена, след това правели вино, разменяли го с котленските чорбаджии за вълна, от която произвеждали шаяк за турската армия.
Мариян винарска изба_Дегустация_Шишман_19

Семейство Иванови нарекли избата на село Марян, провокирани от необикновената му история, свързана с легендата за красивата дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман.

Кера Тамара била известна със своята хубост и благочестивост, както и с обичта на царя към нея. Именно затова султан Мурад І поискал да му бъде дадена за жена в знак на примирие между двамата владетели. Царят дълго отлагал тежкото решение, но накрая през 1378 г. Кера Тамара, която била наричана Мара, била принудена да замине при султана. Дълго се прощавала тя с любимите си места. Там, където стояла и плакала, от сълзите й поникнали лози, които дали невероятно грозде.

Царкинята пътувала с група приближени. Пътят им минал през едно малко село в полите на Стара планина, където спрели да нощуват в манастира „Преображение на Св. Богородица“. Кера Тамара никак не бързала да си тръгне от това място. Когато все пак отпътувала, оставила дарове и се помолила: „Нека селото вземе моето име. Няма да я има вече Хубава Мара, друга ще бъда.“ От тогава селото се казва Марян.

Иван АлександърСобствениците на изба „Марян“ по свой начин продължават традицията, като избират за своите вина имена, които са препратка към славното Второ българско царство: Kera Tamara Sauvignon Blanc, Kera Tamara Chardonnay, Sence ot Tears Rose, Queen Elena Cuvee, Ivan Alexander Grand Cuvee.

Що се отнася до качествата на вината, отплата за усилията на семейство Иванови са многобройните награди. Само две години след откриването на избата розето Sense of Tears печели сребърен медал на Балканския винен конкурс и фестивал през 2012 г. Същата година Queen Elena получава бронзово отличие от най-авторитетната световна винена класация – тази на английското списание Decanter. Това вино, отлежало девет месеца в дъбови бъчви, грабна и сребърен медал от Балканския винен конкурс 2013 г. Тогава избата печели още два бронзови медала – за Kera Tamara Chardonnay и Kera Tamara Sauvignon
Blanc. През 2014 година виното „Марян Резерва 2012” оглавява класацията топ 50 на DiVino, а през 2016 г. Ivan Alexander Grand Cuvee донася на избата златен медал от световния конкурс „Мондиал де Брюксел“, на който домакин беше България. Същото вино, както и Queen Elena печелят и сребърни отличия през 2015 г. на „Мундус вини“ в Германия.

Ако искате да се насладите на специална селекция от вината на избата и да чуете в първо лице нейната интересна история и философия, заповядайте в нашия магазин на „Шишман“ 19 на 29 Март от 18:30!

Добави коментар

X