Безплатна доставка над 60 лв.

Винарска изба “Салла Естейт” гостува на EnjoyWine

Винарска изба “Салла Естейт” гостува на EnjoyWine

 В света на „Салла Естейт“ – #шишман19 –  15 Март от 18:30

Избата, която ще ви предложи уникални тероарни вина, езда на елитни коне, разходка с файтони и много история

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО:

Винарска изба "Салла Естейт" гостува на EnjoyWine

Ако отбиете от магистрала “Хемус” в посока село Блъсково и поемете към сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от Варна, ще попаднете в света на „Салла Естейт“ – избата, която ще ви предложи уникални тероарни вина, вкусна домашна кухня, езда на елитни коне, разходка с файтони, красиви пейзажи и много история. Край селото се намира естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен скален манастир. А в близката пещера „Тъпаните“, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар ще чуете ехо, наподобяващо звук от тъпан.

ВИНАТА ЗА ДЕГУСТАЦИЯТА

Salla Estate Riesling 2016
Salla Estate Salla White 2017
Salla Estate Riesling Barrel Aged 2015
Salla Estate Pinot Noir 2015
Salla Estate Cabernet Franc 2015
(от ляво на дясно)

Местността се свързва с виното и исторически. При обработката на земята, преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

Избата всъщност е приела старото име на село Блъсково, коренът на което произхожда от думата „Салих“ със значение „чисто, хубаво, добро”. Според енолога на винарната Анелия Христакиева и собственика й Иван Иванов това наименование изразява визията им за виното като продукт със специфична естетика и вкус, с традиции и характер.

БУТИКОВА ИЗБА

малки Бъчви с обем 225 л от престижните френски бъчварници Francois FreresЗамислена като малка бутикова изба за производство само на лимитирани серии вина (около 20 000 бутилки годишно), винарната използва в производството методи, които максимално щадят суровината, за да се даде възможност за пълна изява на сортовите особености и уникалния тероар. За отлежаване на виното се използват малки френски дъбови бъчви с обем 225 л от престижните френски бъчварници Francois Freres, Demptos, Sylvan, Seguin Moreau.

Лозовите масиви на избата са разположени на югозападен склон, което позволява целодневното им огряване от слънцето. Гроздето се отглежда върху 300 дка собствени лозя. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ (Guillaume Grapevine Nursery), които след подробен почвено-климатичен анализ предлагат за засаждане белите сортове шардоне, совиньон блан, траминер и ризлинг и червените пино ноар и каберне фран. Винарната възражда от няколко години и местния български сорт врачански мискет.

Лозови масиви Салла ЕстейтНаред с възможността за дегустация и обиколка на избата желаещите могат да отседнат в хотелската част, да ползват парната баня, както и непосредствено разположения до къщата за гости уютен ресторант.

КОНЕ

Освен виното в „Салла Естейт“ имат и друга слабост – конете. С благородната Порода - Липицанер Салла Естейтси осанка, от специалната порода Липицанер, те са атракциятата на имението. Породата е известна благодарение на Испанското училище по езда във Виена и неговите танцуващи коне. Гостите могат да ги пояздят или да се разходят със спортен файтон или каляска из местността.

За немного дългата си история на пазара (винарната съществува от 2010 година) „Салла Естейт“ се доказва на не един и два конкурса. Особено ценно е отличието, което съдиите на престижния международен конкурс Mondial de Bruxelles 2016 дават на едно от вината на избата – голям златен медал за Salla Cabernet Franc 2013.

Ако искате да се насладите на специална селекция от вината на избата и да чуете в първо лице нейната интересна история и философия, заповядайте на …… в нашия магазин на „Шишман“ 19 на 15 Март от 18:30!

Междувременно заявете желание в нашето фейсбук събитие – https://www.facebook.com/events/1708546625903277/

Добави коментар

X