Безплатна доставка над 60 лв.

Винолюбител с диплома – вече и в България

Винолюбител с диплома – вече и в България

Не само професионалистите, а и винените ентусиасти могат да се сдобият с престижния сертификат WSET

Шест курса и 60 души, сертифицирани по WSET. Това е равносметката за малко повече от половин година на първото в България винено училище – Wine & Spirit Academy Bulgaria (WSAB), което провежда обучения от януари 2016 г. по лиценз на Wine and Spirit Education Trust (WSET).

Какво е WSET

WSET е образователен тръст, създаден през 1969 година във Великобритания, за да обслужва нарастващите образователни нужди на индустриите за производство на вино и спиртни напитки. Първоначално целта му е да образова персонала, зает в сектора на напитките в страната, но днес академията вече е най-големият доставчик на WSET курсове по света не само за професионалисти, а и за винени ентусиасти.

WSET функционира в над 60 държави. Само през 2014 г. повече от 61 хиляди студенти са завършили различни курсове от програмата на образователния център.

Академията оперира чрез мрежа от сертифицирани и одобрени лектори или Approved Programme Providers (APP). Над хиляда от тях организират ежедневно WSET курсове по целия свят, предоставяйки на всички желаещи възможността да бъдат въведени в света на виното.

Лекторите

За България одобрените лектори са трима – Александър Скорчев, Едуард Куриян и Димитър Николов. Заедно те създават Wine & Spirits Academy Bulgaria (WSAB),  официално сертифицирана за провеждане на WSET квалификации в страната под формата на обучение за нива WSET Level 1 (Award in Wines – Foundation) и WSET Level 2 (Award in Wines and Spirits – Intermediate).

Кариерата и на тримата е свързана с виното. Общото между тях е, че притежават WSET Advanced сертификат и са настоящи WSET Diploma студенти. Александър Скорчев е винен експерт с 11-годишен опит във винената индустрия като главен сомелиер и байер. Едуард Куриян има досег със света на виното от близо 10 години, като ръководи собствена малка винарска изба. Той е част от съдийския екип на International Wine Challenge London. Димитър Николов е винен експерт с 12-годишен опит. Работи като байер за голяма международна верига в две държави. Част е от съдийския екип на Decanter WWA, London и Mindus Vini в Германия.

За кого е предназначено

© hospitalityandcateringnews.com

© hospitalityandcateringnews.com

Секторите, за които е предназначено обучението, са ресторантьорство, кетъринг, дистрибуция и продажби. Курсовете са подходящи също за блогъри и журналисти, винени ентусиасти, колекционери и всеки, който просто се чувства част от света на виното.

Високият стандарт на обучение, образователните програми и систематичният подход са причините, поради които WSET е израснал и се е превърнал в един от най-значимите и влиятелни образователни органи в областта на виното и спиртните напитки, казват неговите представители в страната. По думите на Димитър Николов идеята и в България да стартира обучение по престижната система се зародило преди доста време, още когато тримата учредители на академията завършили WSET Level 3 през 2008 г. в Лондон. „Оттогава мислим по въпроса, защото това, което според нас липсваше до момента в България е систематичен подход към материята вино“, обясни той.

Според Александър Скорчев нивото на обучението по WSET е изключително доближено до това на института за Master of Wine. Допреди години пропастта е била огромна, но сега дипломата от WSET гарантира много по-малък стрес, в случай че лицето продължи да се обучава за Master of Wine, смята той.

Обучението

Скорчев е категоричен, че българската академия спазва 100% правилата на WSET. Във всеки един момент дейността подлежи на проверки, а вече няколко са минали успешно. „Ние не оценяваме, не изпитваме и не издаваме сертификати. Само провеждаме обучението по стандарта на WSET, след което попълнените от курсистите изпитни бланки се изпращат в запечатани пликове във Великобритания, където се оценяват в рамките на две седмици. Към този момент имаме 100 процента успеваемост на нашите студенти“, изтъква лекторът.

Над 600 сертифицирани центрове има в около 69 държави по света, в които се придобиват осем различни квалификации, а обучението се провежда на 19 езика. Засега българският не е сред тях, така че курсовете в България са на английски. Сертификатът, който се издава, е глобален. По думите на Скорчев той  е много важен за търсещите реализация извън страната в сферата на ресторантьорството и търговията.

wine-spirit-education-trustОбучението се извършва засега само в София, като залата, в която се провеждат курсовете (намира се в Capital Fort на бул. „Цариградско шосе“), също е преминала през сложна процедура на лицензиране.

WSET Level 1 дава базови познания за основните стилове на вината, съчетанията на храна с напитки, основни сортове грозде, особеностите на някои от най-известните държави винопроизводители. Акцентът е върху виното и храната, като обучението преминава интерактивно.

Курсът по WSET Level 2  е доста по-тежък – за три дни трябва да се покрие доста голям обем информация, обяснява Скорчев. Курсистите трябва да усвоят основните принципи на всички тихи вина, ключовите винени региони, ключовите бели и червени сортове, както и т.нар. други сортове. „Имаме отделни сесии за пенливи вина и за високоалкохолни напитки. Разглеждаме всички важни спиртни напитки и стилове. Минаваме през всички законови регулации, за да може сертифицираният по Level 2 да може да разчете всеки един етикет в магазина. Тези два сертификата дават увереност и на персонала, който работи в търговската зала“, обясняват лекторите. Според тях, за да се запишеш на един такъв курс не са необходими предварителни знания освен ентусиазъм и желание за учене. Обучението е за всеки, който желае да навлезе в света на виното или спиртните напитки по един информативен и структуриран начин, категорични са те.

Добави коментар

X