Безплатна доставка над 60 лв.

Вино с отпечатък на море

Вино с отпечатък на море

С помощта на малък кран Борха Сарачо сваля пет клетки, натоварени с 2500 бутилки бяло вино от риболовен кораб в Кантабрийско море. След това се гмурва в морето, носейки неопренов костюм, за да провери сензорите, които следят температурата и налягането на водата около ценния товар.

“Ние сме винарска фирма”, казва 44-годишният основател на Crusoe Treasure, винарна, която се намира в живописния залив Пленция близо до Билбао в северния баски регион на Испания.

Допреди няколко години този гмуркащ се ентусиаст дори не пие вино. Сега той продава вина, които са отлежали под вода – растяща пазарна ниша както в Испания, така и в Белгия, Китай, Швейцария, Германия и Япония.

“Винаги съм се интересувал от потънали кораби и скрити съкровища”, казва Сарачо, чиято компания е на пазара от 2013 г. и е най-голямата подводна винарска изба в Испания.

Това е една от около десетината фирми в Испания, които използват този начин на отлежаване на виното. Подобни винарни има в Италия, Хърватия, Франция и Чили.

Условията под водата – пълната тъмнина и постоянната температура, се смята, че ускоряват процеса на стареене, като добавят комплексност към виното. Но това си има цена – техниката струва 25-70% повече на винопроизводителя, отколкото стареенето на виното по класически методи.

Crusoe Treasure работи с винарски изби от различни части на Испания и тъй като не е ограничена от системата на географските указания или защитата на наименованието за произход, свързана с производството на вино, тя може да смесва различни видове грозде от повече от един регион.

Повечето вина се съхраняват първо в бъчвите на партньорските винарни, преди да бъдат прехвърлени в бутилки, които са затворени със специална запушалка и пломба. След това бутилките се потапят на 20 метра в морето, където почиват в метални клетки от шест до 12 месеца. Подводни камери записват всичко, което се случва. Веднъж в месеца водолази се гмуркат и проверяват състоянието на запасите.

Crusoe Treasure очаква тази година да продаде 30 000 бутилки червено и бяло вино. Цените на вината му започват от 58 евро на бутилка.

Източник: www.thelocal.es

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X