Безплатна доставка над 60 лв.

„Дефиле на младото вино” – в края на ноември в Пловдив

„Дефиле на младото вино” – в края на ноември в Пловдив

 

Дефиле на младото виноОсмото издание на  фестивала „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.

Посетителите на традиционното изложение ще могат да се насладят на рекорден брой български вина – над 200 вида от 32 водещи винопроизводители от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция.

Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в петък, 25 ноември от 14 часа в подножието на Стария град – на ул. „Съборна“, със специалното участие на Теодосий Спасов.

По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, което започва от 13 часа от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от Ансамбъл „Тракия”. Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде дадена с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие.

Петък и събота дегустациите продължават до 19 часа, а в неделния ден  до 18 часа.

„Дните на младото вино“ – съпътстващата културна програма, която традиционно предхожда „Дефиле на младото вино“, тази година ще бъдат открити официално в Дома на етносите на 21 ноември с благотворителна изложба. Картините, които ще бъдат изложени, са от първия международен пленер по живопис и поезия „МИЛ“, който се проведе през лятото във „Вила Юстина“.

За пръв път и само в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винена дегустация на  виното на пловдивските етноси – на 23 октомври, отново в Дома на етносите в Пловдив. Ценителите на бутикови и малко познати етно вина ще могат да дегустират специално подбрани реколти, характерни за специфични географски ширини на различните народности, свързани с историята на Пловдив.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 26 ноември.

Добави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X