Безплатна доставка над 60 лв.

„Дефиле на младото вино” – в края на ноември в Пловдив

„Дефиле на младото вино” – в края на ноември в Пловдив

 

Дефиле на младото виноОсмото издание на  фестивала „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.

Посетителите на традиционното изложение ще могат да се насладят на рекорден брой български вина – над 200 вида от 32 водещи винопроизводители от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция.

Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в петък, 25 ноември от 14 часа в подножието на Стария град – на ул. „Съборна“, със специалното участие на Теодосий Спасов.

По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, което започва от 13 часа от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от Ансамбъл „Тракия”. Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде дадена с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие.

Петък и събота дегустациите продължават до 19 часа, а в неделния ден  до 18 часа.

„Дните на младото вино“ – съпътстващата културна програма, която традиционно предхожда „Дефиле на младото вино“, тази година ще бъдат открити официално в Дома на етносите на 21 ноември с благотворителна изложба. Картините, които ще бъдат изложени, са от първия международен пленер по живопис и поезия „МИЛ“, който се проведе през лятото във „Вила Юстина“.

За пръв път и само в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винена дегустация на  виното на пловдивските етноси – на 23 октомври, отново в Дома на етносите в Пловдив. Ценителите на бутикови и малко познати етно вина ще могат да дегустират специално подбрани реколти, характерни за специфични географски ширини на различните народности, свързани с историята на Пловдив.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 26 ноември.

Добави коментар

X