Безплатна доставка над 60 лв.

„Дядо Таньовото” вино – съвременният прочит на традицията

„Дядо Таньовото” вино – съвременният прочит на традицията

Витрина преди представяне на Дядо Таньовото вино

Да уловиш магията на домашното вино, да я „прелееш” през традицията към настоящето с неговите нови представи за качество и вкус, да затвориш в бутилка мечтата на дядо си, да направиш вино от памид и да се върнеш назад във времето.. . Когато се впускат в поредното винено приключение, Ева и Светльо си представят именно това – как дядо Таньо, на когото кръщават първото си вино, също е вярвал, докато пълни бъчвата, че като оставя част от сърцето си вътре в нея, пази традициите живи.

От виночерпци станахме винопроизводители, шегуват се двамата идеолози на EnjoyWine. Започнали проекта с вдъхновението да променят представите за съвременното винопроизводство в България, сега те вече са част от него. „Виното, което правеше дядо ми, беше младо, свежо и така приятно леко, че го пиехме на обяд с канички, без да ни опиянява”, спомня си Светльо. Памидът, който днес се е превърнал в синоним на непретенциозно вино, навремето бил разпространен в цяла България, но си имал и своите „любими” региони – Пазарджишко, Пловдивско и Старозагорско. През 1944 г. сортът е заемал цели 600 000 дка.

„Виното, което правеше дядо ми, беше младо, свежо и така приятно леко, че го пиехме на обяд с канички, без да ни опиянява”, спомня си Светльо

Светльо добре си спомня изправените като войници млади пръчки на памида, обагрени в жълтеникаво. От тях идва и името на сорта – „жълта пръчка“. „Ципата на гроздето в дядовото лозе беше тънка и крехка, а месестата част сочна и хрупкава”, разказва той. След като гроздоберът приключвал, с дългогодишния си опит и с много внимание дядо Таньо майсторял прекрасното си вино. В спомените на Светльо то е с искрящ светлочервен цвят, ароматно, леко, тънко, пивко и вкусно винце, което изкушава за още една чашка.

Като всяко домашно вино и тяхното ставало готово за пиене около края на ноември и началото на декември, тъкмо за празниците. Фамилията се събирала, на трапезата ги чакало печеното прасенце, а виното от памид се съчетавало прекрасно с него. Защото лекият характер и вкуса на памида го правят подходящо вино за консумацията даже с по-тежки меса. Плодовите киселини добре хармонират с по-мазни храни, каквото е свинското. Хората, които пият памид, правят памид и харесват памид знаят добре, че той е в хармония с традиционната българска трапеза.

Вдъхновен от тези спомени, Светльо решава първото му вино да е от памид, препратка към миналото, когато виното е предимно домашно, натурално, приготвено по традиционни технологии. Но идеята е този първи опит да бъде съвременен прочит на сорта, който да покаже, че виното от памид е класика и може да има актуално звучене и днес.

„Докато през последните години работехме в подкрепа на имиджа на българското вино, създавано в малки изби, и се опитвахме да повишаваме винената култура на българските потребители, установихме, че в момента на винения пазар не се предлага такъв стил ежедневно тънко вино”, обяснява Светльо.

Така екипът на EnjoyWine решава първото им вино да е именно в такъв стил. Лозето, от което взимат гроздето, се намира в околностите на Пловдив и Асеновград, в т.нар. Родопска яка. По-голямата част – 90 %, от цялото грозде е от клона Карапамид. Той е по-интензивно обагрен от другая вид, наречен Рус памид. След гроздобера на 22 септември, в който активно участват приятели и роднини, гроздето е винифицирано в същия регион по технология и под контрола на Светльо. Резултатът е леко трапезно червено вино с деликатен плодов аромат, което се отличава с игрив и мек червен цвят. Вкусът му е чист, характерен за памид. Пивко е и създава усещане за свежест.

Освен младото вино от памид Светльо решава да експериментира и с един купаж. Нарекъл го е „Памид 21”. „След дълги размисли, опити и дегустации към основния дял Памид с Чавдар решихме да добавим 20% Мерло с идеята за по-плътно тяло и по-голяма дължина на вкусовия аромат, а после и 10% Пино Ноар, което пък допринесе за елегантния характер на виното”, обяснява Светльо.

В крайна сметка се раждат две вина, които не си противостоят, а се допълват. Едното с изявена свежа натуралност, завладяваща небцето, а другото с една по-висока комплексност и плътност, без да се усеща като тежко. Това е резултатът от първата професионална изява на EnjoyWine.

Приятелите, въвлечени във винените преключения на Ева и Светльо, вече го опитаха. Много от тях пожелаха да го добавят като свеж акцент на коледната си трапеза.

„Дядо Таньовото” вино е на разположение в онлайн магазина eshop.enjoywine.bg.

Добави коментар

X