Безплатна доставка над 60 лв.

За здравето и виното

За здравето и виното

Няма по-полезна напитка от червеното вино, казва виненият експерт Вили Гълъбова

Виното лекува. Докато му се наслаждаваме с приятели и любими хора, то понижава нивото на свободните радикали в организма, забавяйки процеса на стареене, подпомага усвояването на витамин С, усилва циркулацията на кръвта в капилярите, понижава нивата на „лошия” холестерол. Няма по-здравословна напитка от него, категорична бе Вили Гълъбова по време на водения от нея майсторски клас, посветен на виното и здравето, който бе част от програмата на „Розе експо“ в Казанлък.

На тази тема започва да се говори през 90-те години, когато френският лекар Серж Рено представя изследванията си в известното и гледано в цяла Америка предаване “60 seconds” на CBS. От тях става ясно, че във Франция има 40% по-малко инфаркти в сравнение със САЩ, въпреки че французите консумират прекалено много месо, майонези  и специалитети с масло. Голямата разлика се дължи на виното, което присъства ежедневно на масата на французите.  Данните дават тласък и на други учени да продължат изследванията на Рено.

Най-силният естествен антиоксидант

Голямата тайна на червеното вино се крие в полифенолите и по-специално в един от тях –  ресвератрола, обясни Вили Гълъбова. Той се смята за най-силния естествен антиоксидант.  Лозата произвежда това съединение, за да се предпази от вредители, или когато расте в неблагоприятни за нейното развитие климатични условия и бедни почви. В гроздето има по-малко ресвератрол, отколкото във виното. Трансформацията най-вероятно се получава по време на ферментацията. Най-голямо е съдържанието на този полифенол в семките, листата, люспите и ципите на гроздето.

Вили Гълъбова

Вили Гълъбова е сертифициран международен винен съдия, винен консултант, журналист, преподавател, производител на антиоксидантното вино под марка „Алфа Вита”, а също и един от учредителите на Българска винена академия.

Полезната доза

Ресвератрол и антиоксиданти има и в много други природни продукти. Възниква въпросът как да разберем кои са най-щедрите на тази полезна съставка източници. За целта Американският департамент по земеделие (USDA) е разработил скала за измерване на противоокислителния потенциaл в различните плодове и зеленчуци, храни, напитки и подправки , наречена ORAC (Oxigen Radical Absorbent Capacity) – капацитет за абсорбиране на кислородни радикали.

В организма ни ежедневно се образуват свободни радикали под влиянието на много фактори. Те имат способността да ускоряват процеса на стареене. Затова колкото повече антиоксиданти, които имат свойството да ги неутрализират, погълнем, толкова повече ще се доближим до продължителността на живот от 120 години, която е постижима според науката, смята Вили Гълъбова.

Различни изследвания показват, че човек обикновено поема само около 1000 ORAC единици при препоръчителна доза от 1000 до 5000. Дори когато спазва препоръката да изяжда пет порции сурови плодове и зеленчуци дневно – стига едва до 1750. Ябълката например съдържа 218 ORAC единици на 100 г, а бананите -222. Боровинката, която се смята за една от най-полезните храни на света, осигурява на организма 2400 ORAC единици.

С най-голям капацитет

Базовите червени вина съдържат 3000 ORAC единици, а най-потенциалните достигат 4500. В същото време в 100 грама от вид българско червено антиоксидантно вино, произведено по руска технология, запазена марка на самата Вили Гълъбова, са измерени почти три пъти повече антиоксиданти.

В САЩ няколко неправителствени организации поддържат информационни сайтове, на които производителите могат да публикуват резултатите от лабораторните изследвания на свои продукти за съдържанието на ORAC единици в тях. От тях става ясно, че неизменно на първите места присъстват каберне совиньон и пино ноар, посочи Вили Гълъбова.  По думите й от българските сортове маврудът има най-силен потенциал, сравним с този на каберне и мерло.

„Нямам информация български вина да са изследвани, но, говорейки с по-стари колеги в бранша, разбрах, че преди повече от 25 години са правени подобни проучвания на българския сорт мавруд във Франция. Показателите са били на нивото на върховите. Това показва, че нашата природа е благословена и ни дава най-доброто спрямо всички останали райони, производители на червено грозде и червено вино в света. Но удвояването на стойностите се постига основно чрез технологията“, каза в заключение виненият ексрет Вили Гълъбова.

Добави коментар

X