Безплатна доставка над 60 лв.

За очакваната реколта и цената на виното

За очакваната реколта и цената на виното

Ако високите температури от последните дни се задържат, ще налеят захар в гроздето и реколтата ще е добра. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев пред агенция “Фокус”.

Дъждовното лято оказа негативно влияние върху лозовите насаждания – както върху цъфтежа, така и върху наливането на плода. От ИАЛВ коментират пред „Фокус“, че заради градушките през май и юни на доста места в страната лозовите масиви са пострадали и поради това има лозари които няма да прибират грозде. Други пък ще прибират грозде с влошено качество. На базата на тези данни Коев прогнозира по-малко като количество грозде. По отношение на качеството обаче нещата стоят по-различно. Очакванията му са гроздето да узрее и реколтата да е висококачествена.

Няма регион в страната, където да не са паднали интензивни валежи и градушки да не са поразили лозя частично или със средно голям мащаб. Нулева ще е тази година реколтата за стотици производители в Монтанско, в районите на Враца, Харманли и Хасково, твърдят от Изпълнителната агенция по лозята. С 30 процента по-ниски добиви очакват земеделците в Пловдивско.

Според производители на грозде от Пазарджишко и Пловдивско все пак, ако есента бъде по-благосклонна и има повече слънчеви дни, гроздето няма да се отличава като качество от друга година. Песимисти са лозарите от Югозападна България, които очакват най-лошата реколта от десет години насам. Причината е, че заради многото паднали дъждове и последвалите жеги през лятото лозовите масиви са заболели от мана, която е унищожила реколтата. Производителите на грозде от Симитли очакват тази есен цената на гроздето да се повиши с около 20 процента. Други лозари от страната прогнозират скок в цената на винените сортове с до 30 процента.

Очакваните високи температури в края на лятото също тревожат стопаните. Заради силното слънце ще се наложи оцелялата продукция да се третира с препарати по-често, което ще вдигне допълнително изкупната цена на гроздето.

По думите на Катя Йончева, издател на българския “Каталог за вино”, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, можем да коментираме реколтата едва през ноември. Все още не е ясно какъв ще е ароматният профил на гроздето, който е важен за качеството на виното, посочва експертът. Засега Йончева не очаква сериозна промяна в цената на виното, тъй като тя се определя от световния пазар.

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X