Безплатна доставка над 60 лв.

За пръв път на Балканския винен фестивал ще се представят всички страни от региона

За пръв път на Балканския винен фестивал ще се представят всички страни от региона

Това е голяма стъпка към създаването на общ балкански бранд, смята директорът на BIWC Галина Нифору

 BIWC Балканите са на път да се обединяват и така да станат петата винена сила в света, развивайки балкански бранд. Това каза Галина Нифору, директор на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC 2017), който започва в Гранд хотел София на 1 юни и ще продължи до 4 юни. Шестото издание на проявата приближава региона до постигането на тази цел, отбеляза тя, като посочи, че в конкурсната част участват над 200 изби, а изложителите са с 25% повече. Представени са всички балкански държави.

Българските изби, които ще участват тази година са 55, сред които има и интересни млади винарни, които се включват за първи път във форума, каза още Нифору. На фестивала ще се представят и винопроизводители от страни извън региона, както и вносители от САЩ, Япония и Китай.

Участието във винени конкурси е важно по две причини, каза председателят на Балканския международен винен конкурс Константинос Лазаракис. От една страна на фокус е консуматорът, който често е затруднен в избора си. Мнението на експертите, изразено чрез отличаване на определени вина, му помага да избере правилното вино. Ползата за производителя е да сравни своя продукт с този на конкурентите, отбеляза Лазаракис.

IMG_4915За пръв път тази година форумът се присъединява към кампанията против рака на гърдата, която върви в целия свят под мотото „Winelover against cancer“, която си поставя за цел повишаване на осведомеността и начините за превенция на заболяването. Създателят на световното движение Winelover Луиз Алберто ще бъде част от международното жури на конкурса. По време на изложението могат да бъдат закупени специални тениски, средствата от които, както и 5 лева от цената на всеки продаден билет, ще отидат за нуждите на болните.

Вина, отлежали в амфори в морето на Хърватска на цена 200 евро всяка са една от атракциите на изложението. А другата е евентуалното присъствие на Роман Абрамович, който според организаторите е изразил желание да посети събитието. По неофициална информация крупният руски бизнесмен имал идея да навлезе във винарския бизнес и това вероятно мотивира интереса му.

Официалното откриване на фастивала е в 12 часа на 3 юни, а същата вечер на официална церемония ще бъдат обявени победителите в конкурса.

Добави коментар

X