Безплатна доставка над 60 лв.

Интересът към винените събития расте

Интересът към винените събития расте

Утвърждаването на Бургаския винен фестивал е доказателство за развиващата се винена и гурме култура в страната, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев в интервю за EnjoyWine

R_Radev

Радослав Радев е роден през 1968 г. в Стара Загора. През 1994 г. получава магистърска степен по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Три години по-късно завършва специализация по лозаро-винарско право в юридическия факултет на Университета по право и икономика в Екс-ан-Прованс, Франция, и Университета по вино в Сюз-ла-Рус, също във Франция. От януари до декември 2003 г. Радослав Радев е консултант в GTZ (Германското бюро за техническо сътрудничество), където работи за съставяне на Национална стратегия за лозарството и винарството и консултира Изпълнителната агенция по лозата и виното. Бил е адвокат и юридически консултант, експорт мениджър в „Белведере България“, управляващ директор на „Винимпекс“, търговски директор на избите „Ловико Сухиндол“ и „Стамболово“. От 2013 г. е председател на Националната лозаро-винарска камара. Член е на журито на Concours Mondial de Bruxelles.

За трета поредна година, от 28 до 31 юли, в морската градина в Бургас ще се проведе „Фестивал на виното“. Той се организиран от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и фирма „Експо Тийм. Какво ново да очакваме тази година и в какво посока се развива браншът? Разговаряме с председателя на камарата Радослав Радев.

Расте ли интересът към подобни събития?

През последните години е налице засилен интерес към всички винени събития, насочени към крайния потребител. Все по-успешни са форматите, които обединяват вино, храна, културни събития и предлагат едно по-комплексно изживяване на посетителите. Не е без значение и това, че в рамките на подобни събития е възможно да бъдат закупени с доста добра отстъпка продуктите, произведени от изложителите. Утвърждаването на Бургаския винен фестивал е още едно доказателство за развиващата се винена и гурме култура в страната, но също и за готовността на местните власти активно да участват и да стимулират процеса по изграждане на имиджа на града – една политика, която е дългосрочна и със сигурност ще има положителен ефект както за бизнеса, така и за всички жители и гости на Бургас и региона.

Как се развива според Вас винопроизводството в България днес?

Българските винопроизводители работят в изключително конкурентна среда както на външните пазари, така и в страната. Заслужава си да се отбележи обаче сериозният ръст на качеството на произвежданите в България вина. Добър индикатор в тази посока са резултатите от различни международни конкурси – например на световния винен конкурс, проведен тази година в Пловдив, над 40% от представените български вина получиха отличия, което е доста над средното за другите винарски страни. Самият факт, че събитие от подбен мащаб се проведе в България, е изключително добър сигнал за начина, по-който сме възприемани от световната винена общност.

Какво ви насочи към решението да организирате винен фестивал в Бургас, който вече се наложи като традиция?

От няколко години сериозно дискутираме възможността да започнем организацията на събития, които да са по-разчупени като рамка и да съчетават не само представяне на вина, но и популяризиране на други традиционни български продукти, както и богата съпътстваща програма, която да съдържа и професионални прояви, и събития, интересни за широката публика. Беше важно да да направим успешно събитие извън традиционната „Винария“ в Пловдив и извън София, където са съсредоточени подобни активности. Радвам се, че избрахме Бургас и че съвместно с нашите партньори от „Експо Тийм“ и Общината успяхме определено да създадем нещо, което вече е неделима част от културната програма на града.

Каква е публиката, която посещава събитието?

Публиката е доста разнородна, което показва, че сме успели да постигнем целите си. Събитието се посещава както от професионалните среди, така и от винени любители от цялата страна, от жители и гости на Бургас и курортите по Черноморието. Опитваме се да предложим по нещо интересно във всички сфери, които представяме, така че всеки да намери темата или продуктите, които да го заинтригуват.

Какво ново да очакваме тази година?

В момента уточняваме последните детайли по съпътстващата програма, в която ще включим теми и събития, които със сигурност ще привлекат вниманието на всички категории гости на фестивала. Очакваме над 30 български винопроизводители, които ще покажат продукцията си, също така и производители на традиционни млечни, месни и други хранителни продукти. Накратко – гарантираме едно добро изживяване на всеки гост на Бургаския винен фест 2016.

Добави коментар

X