Безплатна доставка над 60 лв.

Кино & Вино София Филм Фест 2015

Кино & Вино София Филм Фест 2015

19-ия София Филм Фест

Кино & Вино 2015

Къде:13-29 Март 2015

Кога:Виж програмата долу

Вход: 7,00 / 5,00 лв.Намаленията важат за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания.

На тазгодишното издание на фестивала, зрителите ще могат да се насладят на 6 филма с чаша вино в ръка.

1001 рецепти на влюбения готвач1001 рецепти на влюбения готвач / A Chef in Love / Shekvarebuli kulinaris ataserti retsepti

Франция-Грузия-Украйна-Белгия-Русия, 1996, 100 мин.

Режисьор Нана Джорджадзе

С участието на Нино Киртадзе, Пиер Ришар, Мишлин Пресл, Жан-Ив Готие, Тимур Камхадзе

Историята на Паскал Ицхак – френски пътешественик, бонвиван и готвач, който в началото на 20-те години на миналия век се влюбва в Грузия и в грузинска принцеса. Всичко е прекрасно, докато Съветската революция и Червената армия, които помитат Русия, не достигат Грузия. Историята е разказана като спомен чрез френско-грузински мъж (син на любовница на Паскал), който превежда мемоарите на Паскал на племенницата му.

По време на екстравагантен банкет в грузинско лозе мъж и жена дискретно прикриват дългата си целувка с отрупани чепки грозде, които държат пред лицата си. Любов, вино и безкрайно количество страхотна храна: филмът на Нана Джорджадзе „1001 рецепти на влюбения готвач” е пищно тържество, чието действие в по-голямата си част се развива в началото на 20-те години в бившата съветска република Грузия. Ако не сте вечеряли, преди да гледате филма, уверете се, че имате резервация в любимия си ресторант, защото шествието от ястия ще изостри апетита ви.

Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история / A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story

Япония, 2013, 122 мин.

Режисьор Юзо Асахара

С участието на Ая Уето, Кенго Кора, Тошиюки Нишида, Кимико Йо

Хару (Ая Уето) има страхотен вкус и отлични готварски умения, но е толкова инатлива, че бракът й се разпада само след 1 година. Майсторът готвач на клана Кага Денай Фунаки (Тошиюки Нишида) вижда таланта й и я умолява да се ожени за сина му Ясунобу (Кенго Кора). В клана Фунаки е известен като „самурая готвач”, но Ясунобу въобще не може да готви. С помощта на свекърва си (Кимико Йо) Хару започва да го учи да готви. Вдъхновен от действителен „готвещ самурай” от региона, филмът разказва историята на едно семейство, което чрез готвенето преживява изпълнената с размирици епоха. Радушно приет от японската критика и публика, безгрижният филм на Юзо Асахара възхвалява японската кухня с двойна порция комедия и романтика.

Пътуване до Италия / The Trip to Iatly

Великобритания, 2014, 98 мин.

Режисьор Майкъл Уинтърботъм

С участието на Стийв Кугън, Роб Брайдън, Роузи Фелнър, Клер Кийлън, Марта Барио, Тимъти Лийч

Майкъл Уинтърботъм e aнглийски режисьор, роден през 1961 г. в Блекбърн. Завършва литература в Оксфорд, а след това учи операторско майсторство в Бристол и Лондон. Работи за различни телевизионни компании (BBC, ITV и Ganada). Режисира документални филми и дебютира в игралното кино с пълнометражния Целувката на пеперудата, спечелил няколко награди. Носител е на „Златна мечка” за По тази земя и на „Сребърна мечка” за режисура за Пътят към Гуантанамо.

Планирате съвършената ваканция? Не е никак лоша идея да последвате британските комици Стив Куган и Роб Брайдън, които след хита си Кулинарен тур (2010) се отправят на дори още по-прекрасното Пътуване до Италия. Самите те най-общо следват поетите романтици и обикалят Италия в ядене, пиене и кавги. Летейки в своя отворен Mini Cooper (препратка към Италианска афера), двамата потеглят от Пиемонт в северната част на Италия към южния остров Капри, с леки отклонения из хълмовете на Тоскана, покрай амалфийското крайбрежие и надолу към италианската ривиера. Разходките из огрени от слънцето лозя и паметници на Байрън и Шели се редуват с дълги, добре полети обеди в ресторантски градини с изглед към искрящото море, които от своя страна преминават в поредната доза имитации на Майкъл Кейн. Как да не ти хареса?

Люлката на виното / Cradle of Wine / Gvinis Akvani

САЩ-Грузия-Великобритания, 2013, 62 мин.

Режисьор Мераб Кокочашвили

С участието на Гиа Багашвили, Джемал Багашвили, Живи Берикашвили, Кахи Кавсадзе, Вахтанг

С него Сталин, Рузвелт и Чърчил поливат победата си над нацистка Германия – и много добре са знаели стойността на това специално вино. Въпреки че в наши дни френското вино се счита за най-известното в света, не бива да се забравя откъде тръгва всичко. Сега Мераб Кокочашвили ви отвежда на пътешествие из Грузия, където ще откриете „люлката на виното“.

С помощта на уважавани грузински археолози и артисти, сред които и прочутия Кахи Кавсадзе, Люлката на виното разкрива произхода на виното, което се появява на планетата преди 9 хиляди години в селища на територията на днешна Грузия. Филмът обяснява традиционните процеси, които се използват за създаването на най-древното вино на света, и изброява над 550 вида грозде, които виреят из цялата страна. Зрителите ще бъдат нетърпеливи да опитат грузинското вино.

Перу знае: Кухнята като социално оръжие / Perú Sabe. La cocina, arma social.

Перу-Испания, 2012, 67 мин.

Режисьор Хесус М. Сантос

С участието на Феран Адриа, Гастон Акурио

Днес в Перу има безпрецедентен феномен. Храната – нещо толкова обикновено в други страни – се превръща в двигател на промяна. Машина, която създава производители, готвачи, предприемачи, ресторантьори и потребители. Днес над 80 хиляди млади перуанци са избрали да учат гастрономия, вместо да играят футбол.

Най-уважаваният испански готвач в света Феран Адриа и най-влиятелният готвач в Латинска Америка Гастон Акурио потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня и потенциала й да променя живота на хората.

Перу знае: Кухнята като социално оръжие е резултатът от това пътешествие – вълнуващо доказателство за начина, по който перуанската кухня е открила идеалната рецепта за социално и икономическо развитие. Това е само част от разрастващата се в Латинска Америка тенденция, която превръща гастрономията в едно от най-големите предимства на региона.

Шери и Мистерията на „Palo Cortado“ / Sherry & The Mystery of Palo Cortado / Jerez & El misterio del Palo Cortado

Испания, 2015, 88 мин.

Режисьор Хосе Луис Лопес Линарес

С участието на Жозеп Рока, Пако Перес, Андони Линарес

Това, което вкусваме от чаша шери, са не само плодовете и фермента, но и специфичния аромат на място, което боговете познават и където са намерили своя дом. Херес в южната част на Испания, където вино се произвежда през последните три хиляди години, е място на истории, легенди и най-вече на мистерии.

Добави коментар

X