Безплатна доставка над 60 лв.

Крепостта на омайното вино

Крепостта на омайното вино

Замъкът „Шато Копса“, който привлича с оригиналност и стил

Хубаво вино става от гроздето на добре гледано лозе. Убеден в истинността на това народно вярване, преди почти 20 години Минко Минков (потомък на Иван Минков, дългогодишен винар и ръководител на ембелматичния в миналото винпром “Розова долина”) започва да изкупува лозя и пустеещи земи с идеята да засади нови лозови масиви. Така започва историята на „Шато Копса“.

Днес семейната винарска изба е една от забележителностите в подножието на Същинска Средна гора, където са се ширнали 50-те хектара собствени насаждения на винарната, разделени между пет сорта грозде – червен мискет, мускат отонел, шардоне, мерло и каберне совиньон. От тях в производствената база в град Клисура се правят и бутилират вина, които се отличават със собствен стил, вълнуващи аромати и деликатна хармония на вкусове.

Голяма част от богатата винена колекция отлежава в естествени условия под земята. Хранилището е в изграденото през 2005 година шато, издигащо се на хълм сред лозята. То дължи името си на добре запазената крепост „Копсис“ (също позната и като „Аневско Кале“), която се намира на около 5 км.

„Шато Копса“ е построено в стила на замъците от ранното Средновековие – внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло. Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев.

В контраст с грубата каменна фасада е изтънченият интериор. Дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели в памук от Египет, и най-важното – духът на фамилия Минкови. А ресторантът, който е със забележително вкусна кухня, веднага се превръща в любимо място на туристите, избрали да опитат менюто и вината на шатото. Всъщност менюто не е постоянна величина, всички ястия се приготвят на момента, само от свежи продукти според сезона и въображението на шеф готвача.

Що се отнася до самите вина, достатъчно е да чуете наименованията им, за да се пренесете било във времето на траките, за да опитате сакралната им напитка „Зейла“, възкресена от екипа на избата, или пък да се почуствате като на концерт под „акомпанимента“ на музикалните марки „Анджелика“, „Арлекино“, „Алегрия“ или „Страдивариус“, да вкусите от висококачествените кювета на шатото или чаша вино от лимитираната серия, отлежала в най-добрите бъчви в подземията на замъка.

Ако искате да почуствате специфичната атмосфера на „Шато Копса“, като в същото време сте сред първите, които ще видят новите етикети на една от марките на избата – „Зейла“, елате на 6 април 2017 в магазин EnjoyWine на ул. „Шишман“ 19. Петя Минкова, един от собствениците на винарната, ще ни разкаже за промяната в дизайна и за вината на избата от нова реколта.

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X