Безплатна доставка над 60 лв.

Къде да прекарам Трифон Зарезан 2016?

Къде да прекарам Трифон Зарезан 2016?

Трифон Зарезан 2016

Едва ли има друга държава по света, където празникът на виното и любовта да съвпадат така щастливо. А пък Трифоновден е толкова обичан и до ден днешен, че мнозина го празнуват два пъти. За приятелите на Enjoywine Трифон Зарезан си е същински клубен празник. Как ще го отпразнувате вие? Защо да не ни разкажете след това, може и снимки да ни изпратите, а ние ще ги публикуваме на нашата facebook страница. За да ви улесним в избора на място, където да отбележите с настроение и много изпити чаши този забележителен ден, се поразровихме в нета, разпитахме приятели и открихме разни любопитни събития. 

Винарни

1. Къде: „Вила Мелник”Виж на картата.

По стара традиция ще празнува заедно със съселяните си от с. Хърсово.

Кога: Екипът на Вила Мелник ви кани на празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан на 14-ти февруари 2016 (неделя) от 10:00ч във винарната ни до село Хърсово, край Мелник. Повече информация.

2. Къде : „Вила Юстина”(затворено събитие)

Трифон Зарезан ще се празнува, но участието е само с покани.

3. Къде : „Винарна Братанови”(затворено събитие)

Трифон Зарезан ще се празнува, но участието е само с покани.

4. Къде : „Малката Звезда”(затворено събитие)

Трифон Зарезан ще се празнува, но участието е само с покани.

5. Къде : „Тракийско вино”(затворено събитие)

Трифон Зарезан ще се празнува, но участието е само с покани.

6. Къде : „Тера Тангра”(затворено събитие)

Трифон Зарезан ще се празнува, но участието е само с покани.

7.Трифон Зарезан – празник на виното с народни борби

Къде: параклис св. Трифон, гр. Асеновград. Виж на картата

Кога: 01 Февруари 2016

Това е един от най-големите празници в Асеновград, който е свързан с лозаро- винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. Най- много хора се събират на параклиса “Св. Трифон”, който се намира над кв. Амбелино. Там могат да се видят т.нар. пехливански борби. На победителя се дава овен. чиито рога са украсени с варак. Борбите се придружават с тъпани.

8.Ден на лозаря и ден на Сухиндол

Къде: различни локации в града, гр. Сухиндол. Виж на картата

Кога: 13-14 Февруари 2016

Празненствата включват изложби, дегустации на домашни вина и ракии, празнично хоро. зарязване на лозята.

9.Ден на Ивайловград 

Къде: различни локации в града, гр. Ивайловград. Виж на картата

Кога: 14 Февруари 2016

На този ден се зарязват лозите, за да се събудят за нова по-богата реколта. Чества се денят на лозарството и виното

10.Празник на любовта и виното в Делчево

Къде: с.Делчево Виж на картата

Кога: 6-7 Февруари 2016

Село Делчево отново ще бъде домакин на зимния фестивал, посветен на празника Трифон Зарезан. Тази година фестивалът ще се проведе на 6 и 7-и февруари 2016 г. /събота и неделя/. На 6 февруари ще бъде традиционният конкурс за най-добър производител на вино и ракия. На следващия ден – 7 февруари, ще се извърши зарязване на лозята. След това на площада в Делчево ще има богата музикална програма.

11.Трифон Зарезан в Свети Влас

Къде: гр.Свети Влас Виж на картата

Кога: 14 Февруари 2016

300 литра вино ще се лее на ТРИФОН ЗАРЕЗАН В СВЕТИ ВЛАС. Традиционно празникът ще започне на 14-ти февруари с шествие, което ще тръгне в 10.00 часа от сградата на кметството и ще стигне до лозницата, която по стар български обичай ще бъде зарязана. Ще бъде извършен и водосвет за здраве и берекет.

Освен виното, обредни хлябове и месни деликатеси ще отрупат масите на празника. По този начин жителите на града ще отбележат Дена на лозаря.

От кметството в Свети Влас канят всички на празника.

12. Трифон Зарезан в с. Садовец

Къде: село Садовец Виж на картата

Кога: 14 Февруари 2016

Село Садовец е интересно Плевенско село, община Долни Дъбник, където няма празник и традиция, които да не се честват от всички жители с носии, хора, музика и много веселие. Трифон Зарезан е един от тези празници, който се празнува ежегодно на 14 Февруари по стара традиция. Винаги се организира интересна програма от самодейните танцови и певчески състави, от млади и стари. А традиционно ние сме домакини на събитието на лозе “Калугерица” край селото. Ние отглеждаме в Садовец и района общо 650 дка лозя и понеже лозе “Калугерица” е първото ни отроче – празника се чества там с много вино, музика и мезета. Още снимки от Трифон Зарезан 2015.

13.Цар на виното в Пещера

Къде: гр.Пещера Виж на картата

Кога: 31 Януари 2016

Кой ще е тазгодишният ЦАР НА ВИНОТО В ПЕЩЕРА ще избират на античната крепост „Перистера” в родопското градче. Надпреварата се организира от местното читалище” Развитие” и се провежда за девета поредна година, като за трети път домакин на конкурса ще бъде изградената с европари по Оперативна програма” Регионално развитие” средновековна крепост на хълма” Света Петка” край града. В превод „Перистера” означава „Крепостта на гълъба”, тъй като на възвишението има скала с причудлива форма на птицата.

Крепостта е проучена от екипа на доц.д-р Бони Петрунова и след реставрацията й е предпочитана от наши и чужди туристи. В надпреварата ще участват производители на домашни червени вина, които ще покажат продукцията си на ценители и на жури. За първи път ще бъде показан и тракийски ритуал за виночерпене. Досега за конкурса са се записали 20 кандидати, които са предоставили в читалището проби от домашните си елексири за предварителна дегустация. Самата надпревара ще бъде на 31 януари-ден преди празника на виното-Трифон Зарезан. Освен Цар на виното ще бъдат избрани и негови подгласници.

14.Конкурс за най-добро вино от реколта 2015 година в Шабла

Къде: гр.Шабла Виж на картата

Кога: до 12 Февруари 2016

По повод празника на лозаря – Трифон Зарезан в Шабла обявиха конкурс за НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО ВИНО от реколта 2015 година. В него могат да се включат местни производители на бели, червени вина и розе. До участие ще се допускат проби от вино, което е произведено от грозде от района на Шабла. Производителите могат да представят само собствени вина, като задължително трябва да посочват писмено сорта или сортовете, от които е произведено виното. В конкурса няма да се допускат изкуствено ароматизирани вина /пелин/.

Най-добрите вина ще се определят от професионално жури, в състава на което е включен сомелиер. На първенците в категориите за червено, бяло вино и розе ще се присъди званието “Винопроизводител – 2015”. Всички участници ще получат грамоти, а отличените и атрактивни награди. Оценяването на вината ще се извърши предварително.

Конкурсът се организира от община Шабла и читалище „Зора”. Мострите ще се приемат до 17 часа на 12 февруари в читалището.

15.Трифон Зарезан в гр.Харманли

Къде: гр.Харманли Виж на картата

Кога: до 14 Февруари 2016

На 14 февруари по традиция Община Харманли организира и общонароден празник за всички свои жители и гости, който ще се проведе на местност “Трифончето”, във вилната зона на града. В параклис Св. Трифон ще бъде отслужена литургия от 9.00 часа, последвана от зарязване на лозето и веселие на открито. Ще бъдат поканени да присъстват и почерпят с вино всички винарски изби от Южен Сакар.

Където и да решите да прекарате Трифон Зарезан 2016, екипът на  EnjoyWine ви пожелава едно невероятно винено приключение.

Благодарности на Таня Аврамова от винарна Братанови и на Цветелина Стоянова, че ни информираха за събитията на Трифон Зарезан.

И малко интересна информация:

Национален конкурс за детски рисунки “Св. Трифон Зарезан” – Сунгурларе 2016 – повече информация

Добави коментар

X