Безплатна доставка над 60 лв.

Къде, кога и как да отбележим Трифон Зарезан 2018

Къде, кога и как да отбележим Трифон Зарезан 2018

Трифон ЗарезанПразникът на виното наближава. А сега накъде, към коя дестинация? Опитахме се да съберем някои от планираните прояви по случай Трифон Зарезан в една статия, но сигурно има някои, които сме пропуснали. Ще се радваме да ни изпратите информация за тях, ако са ви известни, за да ги добавим към календара.

Изборът и сега не е малък, а още по-интересното е, че празниците започват още от първия ден на февруари, когато винарите празнуват по стар стил, и продължават дори след 14 февруари в региона на Мелник, където местните изби обявиха отново „Ден на отворените врати“.

EnjoyWine също ще отбележи празника (по стар стил) с дегустация на един типично български и силно подценен сорт вино от Памид. Минаха почти три години откакто представихме първата си реколта на „Дядо Таньовото” вино. Замислено като експеримент, то бе една интересна препратка към миналото, когато виното бе предимно домашно, натурално, приготвено по традиционни технологии. Надяваме се, че успяхме с нашия съвременен прочит на сорта да покажем, че той може да има актуално звучене и днес. Доказва го и второто ни вино от Памид, този път от реколта 2017, което ви каним да опитате на 1 февруари от 18.30 часа в нашия магазин на ул. „Шишман“ 19.

А ето и другите прояви, които можете да посетите през месеца на виното:

“Златен грозд” 2018 отново събира в Мелник ценителите на виното

Трифон ЗарезанНа 10 и 11 февруари за седма поредна година Мелник ще посрещне винопроизводители под своите пясъчни пирамиди. На двудневния фестивал “Златен грозд” жители и гости на китното градче ще се насладят на богата фолклорна програма, дегустирайки прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион. Първият фестивален ден ще бъде открит от кмета на община Сандански Кирил Котев в 11 часа. Традиционно ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино, в категориите “Мелнишка лоза” и “Букет”.

На 17 и 18 февруари за втора поредна година винарските изби в региона обявяват „Дни на отворените врати“. Желаещите ще могат да посетят 8 винарни –  Villa Melnik (Вила Мелник), с. Хърсово; Златен Рожен, с. Капатово; Libera Estate, с. Хотово; Orbelia Winery/Винарна Орбелия, с. Коларово; Orbelus, с. Кромидово; Винарска изба Рупел – Rupel Winery, с. Долно Спанчево; Zornitza Family Estate, с. Зорница; Синтика, Сандански.

Дни на виното в Sofia Ring Mall

Дни на винотоSofia Ring Mall ще отбележи двата празника „Свети Валентин“ и „Трифон Зарезан“ с три дни (9 – 11 февруари), посветени на виното. За втора поредна година търговският център кани винопроизводители и любители на виното да отпразнуват заедно предстоящия 14 февруари. EnjoyWine също ще участва със свой щанд. Ще се радваме да ни посетите.


Софийски квартален Tour de Зарезан

Българската асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ) тази година ще празнува Трифон Зарезан по нетрадиционен начин – не сред лозята или в избите, а в центъра на столицата с един софийски квартален “Tour de Зарезан”. На 03.02.2018, в първата събота на февруари, желаещите ще могат да се срещнат с представители на повече от 12 изби – членове на асоциацията, като посетят четири различни винени магазина в столицата.

Вино ще тече от чешмите в Делчево за Трифон Зарезан

Много туристи се очакват и тази година в гоцеделчевското село Делчево на 10 и 11 февруари, когато ще бъде отбелязан празника на виното по случай Трифон Зарезан. С всяка изминала година гостите са все повече. И има защо. Тази година те ще опитат вино и ракия от три държави – България, Гърция и Холандия, приготвени от изкусни майстори.

С много музика и вино с. Плоски ще празнува Трифоновден

Празникът Трифон Зарезан ще бъде отбелязан подобаващо – с много вино и музика, в санданското село Плоски. Събитието на 1 февруари /четвъртък/ се организира от Народно читалище „Светлина – 42“. Тържествата ще започнат с традиционното зарязване на лозите в местността Корило от 10:30 часа. Час по-късно местни жители и гости ще бъдат на площада в село Плоски, за да пийнат от младите вина на стопаните.

Код вино & любов с жива музика и френска кухня: 14 февруари

14 февруари 2018 носи духа на Париж в „Гранд Хотел и СПА Приморец“. В обстановка, потънала лежерно в елегантно лустро, кулинарни изкушения с френски адрес очакват своите гости за празника. Кое е водещото в този празник – любовта или виното? Всъщност, това няма никакво значение, защото съчетанието от двете образува съвършеното цяло.

Конкурс за най-добро вино в Добрич

За поредна година Община Добрич обяви конкурс за домашно вино. В него могат да участват производители от града и да предложат само собствени вина, реколта 2017 – червени, бели или розе. По традиция победителите ще бъдат обявени на 14 февруари – Трифон Зарезан, по време на градското тържество, което се прави в Етнографския комплекс „Старият Добрич”.

Празник на виното и любовта в Сопот

На 11 февруари в местността „Манастирска поляна“ в Сопот ще се проведе традиционният празник на виното и любовта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ организаторите на събитието. Празникът ще протече под мотото „Да стоплим сърцата с вино и любов“.

Над 100 домашни вина се борят за наградите на „Дионис-Елена“

Проби от над 100 вина вече са подадени за третия конкурс за домашни еликсири на русенската фирма „Дионис-Елена“ – семейна фирма, която предлага оборудване и консумативи за винарството. Конкурсът ще се проведе на 03.02.2018 г. в ресторант „Дунав Плаза“, Русе, на два етапа – закрита дегустация и бал с награждаване. Балът е на 3 февруари и е с куверти.

Избират Цар на виното в Дъбрава

На 3 февруари благоевградското село Дъбрава ще посрещне стотици винопроизводители на петото издание на “Празника на виното”. Станалият вече традиционен празник започва в 10 часа с дегустация, като майсторът на най-доброто вино ще бъде обявен за “Цар на виното 2018“ и коронясан от миналогодишния победител в надпреварата.

Традиционният празник на виното в Пещера ще се проведе на 1 февруари

Традиционният празник на виното в Пещера ще се проведе на 1 февруари – Трифон Зарезан, като до 23 януари се набират участници в конкурса за Цар на виното. В 11 часа на крепостта Перистера ще се извърши ритуално зарязване на лозята и ще бъде отслужен водосвет.

Зарязване на лозята – 3 февруари

Villa Vinifera кани всички любители на виното на зарязване на лозята, танци, хубаво вино и добро настроение в чест на българския празник Трифон Зарезан. Събитието ще се проведе на 03.02.2018 г. от 11:30 ч. на територията на избата в Брестовица.

Празници на виното Асеновград 2018

С празнично шествие ще започне Празникът на виното (31 януари) в Асеновград. Денят ще продължи с ритуала „Вино от чешма“ и много музика и танци. Кулминацията ще бъде вечерта при награждаването на топ майсторите на домашно вино и тези на станимашките сармички (б. ред условията за участие в кулинарната надпревара четете по-долу).

Арт салон “Любов и вино” 2018 представя концерт на Биг Бенд

Арт салон „Любов и вино“ 2018 представя концерт на Биг Бенд Русе на 15 февруари от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание в Русе със специалното участие на Антоанела Петрова – Тони и Нейчо Петров – Реджи.

Вино, гозби и музика за царя на виното в Илинденци

БоговеПразникът на боговете на виното в село Илинденци ще зарадва местните хора и гостите не само с много и хубаво вино, но и с качествени гозби. Хапването ще бъде подредено от бабите, жените и момите в красива кулинарна изложба на площада в селището. Събитието ще е на 3-ти февруари в 13 часа.

Конкурс за домашно вино ще се проведе във Варна

Конкурс за домашно вино ще се проведе на 18 февруари от 12.00 часа в Етно – ресторант „Старата Къща“ във Варна. Всички желаещи да се включат трябва да предоставят проби в две бутилки от по 700 мл до 15.02.2018 год. в заведението.

Добави коментар

X